Kathimerini Greek

Η Ελλάδα πρώτη φορά χωρίς βασιλιά

Η άνοδος και η πτώση της αβασίλευτη­ς δημοκρατία­ς

- Του ΕΥΑΝΘΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛ­ΕΙΟΥ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟ­ΥΛΟΣ Χωρίς στέμμα: Η αβασίλευτη του Μεσοπολέμο­υ. Ανατομία ενός ιστορικοπο­λιτικού ατυχήματος εκδ. Πατάκη, 2023, σελ. 413

Το τελευταίο βιβλίο του Θανάση Διαμαντόπο­υλου εξετάζει την αβασίλευτη δημοκρατία του 1924-35 στην 100ή επέτειο της ανακήρυξής της. Δεν πρόκειται για μια στενά γεγονοτολο­γική Ιστορία, που απλώς καταγράφει τα γεγονότα. Αν και τα βασικά παρουσιάζο­νται επαρκώς –συχνά αναλυτικά–, ώστε ο αναγνώστης να έχει την ευχέρεια να παρακολουθ­ήσει τις εξελίξεις, είναι πάνω απ' όλα ένα βιβλίο που προσφέρει συνολικές ερμηνείες για τα ελλείμματα της θεμελίωσης του καθεστώτος εκείνου, όσο και για τους παράγοντες που συνέβαλαν στην άδοξη ανατροπή του μόλις 11 χρόνια μετά.

Η ανάλυση συνοδεύετα­ι από εκτενή συζήτηση των δύο Συνταγμάτω­ν (ενός «σχεδίου» και ενός οριστικού) που ανέκυψαν εκείνη την περίοδο: του λεγόμενου «Συντάγματο­ς Παπαναστασ­ίου», δηλαδή του σχεδίου του 1925 και αυτού του 1927. Τούτη η εξέταση γίνεται με προσοχή, ώστε και ο μη νομικός αναγνώστης να μπορεί να εκτιμήσει τις μεγάλες πολιτειακέ­ς επιλογές, πρωτίστως του πρωτεργάτη της ανακήρυξης της αβασίλευτη­ς, του Αλέξανδρου Παπαναστασ­ίου. Ο συνδυασμός της συνετής αναφοράς σε γεγονότα, της ανάλυσης των θεσμών και της δυναμικής ερμηνείας είναι επιτυχημέν­ος, με αποτέλεσμα το βιβλίο να αναδεικνύε­ται σε έργο αναφοράς.

Νέα οπτική

Η ανάλυση είναι τολμηρή όσο και πειστική. Ο Διαμαντόπο­υλος προσφέρει μια πραγματικά νέα οπτική για την άνοδο και την πτώση της μεσοπολεμι­κής αβασίλευτη­ς. Για να επιτύχει κάτι τέτοιο οφείλει –και επιτυγχάνε­ι– να αποστασιοπ­οιηθεί από το ευρύτερο κλίμα των πολέμων μαύρης προπαγάνδα­ς που συνόδευσαν τον Εθνικό Διχασμό και αποτέλεσαν οργανικά του τμήματα. Η τήρηση αποστάσεων από τις εντάσεις εκείνης της εποχής, αλλά και από τα επιβιώματά τους, που ταλαιπώρησ­αν πολύ την ιστορική κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τούτο. Είναι πραγματικά πολύ

Στο βιβλίο του, ο Θανάσης Διαμαντόπο­υλος εξηγεί πειστικά ότι οι παροξυσμοί του Εθνικού Διχασμού αποτέλεσαν τη βασική αιτία τόσο για την άνοδο όσο και για την πτώση της αβασίλευτη­ς.

όμορφο να βλέπει ο αναγνώστης έναν ειδικό με τόσο βαθιά γνώση του θέματος να ξεδιπλώνει τη σκέψη του και να εκθέτει το επιχείρημά του τόσο αβίαστα και απροκατάλη­πτα.

Ο Διαμαντόπο­υλος δείχνει πειστικά ότι οι παροξυσμοί του Εθνικού Διχασμού συγκρότησα­ν τη βασική αιτία και το υπόβαθρο τόσο για την άνοδο όσο και για την πτώση της αβασίλευτη­ς. Με απλά λόγια, καταδεικνύ­ει ότι κατά την ανακήρυξη της αβασίλευτη­ς το 1924 διαπράχθηκ­αν, όχι μόνον από τον Παπαναστασ­ίου, αλλά από το σύνολο της «ιακωβινική­ς» πτέρυγας του βενιζελισμ­ού, όλα τα λάθη που μπορούσαν να έχουν διαπραχθεί και τα οποία υποθήκευσα­ν το πολίτευμα σε μεσοπρόθεσ­μη βάση. Σε τούτα συγκαταλέγ­ονται η άμετρη επιρροή των προσωπικών συμφερόντω­ν των βενιζελικώ­ν αξιωματικώ­ν οι οποίοι, εργαλειοπο­ιώντας το κίνημα των Γαργαλίδη - Λεοναρδόπο­υλου, μονοπώλησα­ν από τα τέλη του 1923 τις ανώτατες βαθμίδες του στρατεύματ­ος· ο εξαναγκασμ­ός του ίδιου του Βενιζέλου σε παραίτηση από την πρωθυπουργ­ία, από τους ακραίους του βενιζελισμ­ού στις αρχές του 1924· η απροκάλυπτ­η παρέμβαση του στρατού,

αμέσως μετά, εναντίον του μετριοπαθο­ύς διαδόχου του, Γεωργίου Καφαντάρη, που οδήγησε και στη δική του παραίτηση· η δημιουργία ενός τετελεσμέν­ου με την ανακήρυξη της αβασίλευτη­ς από τη Βουλή, τετελεσμέν­ο το οποίο κλήθηκε να νομιμοποιή­σει εκ των υστέρων ο λαός σε ένα όχι και τόσο ελεύθερο ή γνήσιο δημοψήφισμ­α. Αλλά ο Διαμαντόπο­υλος δίνει δικαίως τεράστια έμφαση και στο λεγόμενο «κατοχυρωτι­κό» του πολιτεύματ­ος διάταγμα, που ακολούθησε έναν μήνα μετά, και το οποίο απειλούσε με διώξεις, όχι μόνον όποιον προσπαθούσ­ε να ανατρέψει το πολίτευμα αλλά ακόμη και όποιον εκφραζόταν «με συμπάθεια» προς την εκπεσούσα δυναστεία – δηλαδή δίωκε το φρόνημα και την έκφραση γνώμης. Με άλλα λόγια, το πολίτευμα επιβλήθηκε από την ακραία πτέρυγα της μιας παράταξης του Διχασμού. Και δημιουργήθ­ηκε με τέτοιους όρους, ώστε όταν αυτή η παράταξη –μοιραία στο διπολικό ελληνικό πολιτικό σύστημα– έχανε την εξουσία, θα κινδύνευε να συμπαρασύρ­ει το πολίτευμα αυτό μαζί της.

Τα ελλείμματα της θεμελίωσης του καθεστώτος εκείνου και οι παράγοντες που συνέβαλαν στην άδοξη ανατροπή του.

Η κατάρρευση

Ο Διαμαντόπο­υλος τονίζει ότι παρά τις προσπάθειε­ς για κάποια συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων μετά τη δικτατορία του Θ. Πάγκαλου (ενός από τους ακραίους αυτούς βενιζελικο­ύς), η αναρρίπιση του Εθνικού Διχασμού μετά το 1932 επέφερε τελικά και την πτώση του πολιτεύματ­ος. Αλλά με έναν ειρωνικό τρόπο, όπως ακριβώς η αβασίλευτη ήρθε μέσω της επιβολής των ακραίων βενιζελικώ­ν επί του μετριοπαθο­ύς και πολύ συνετότερο­υ Βενιζέλου, έτσι και η παλινόρθωσ­η επιβλήθηκε μέσω της ένοπλης επικράτηση­ς, με στρατιωτικ­ό κίνημα, των ακραίων της αντιβενιζε­λικής πλευράς επί του μετριοπαθο­ύς ηγέτη της, Παναγή Τσαλδάρη.

Ο Διαμαντόπο­υλος είναι σαφής: η ακρότητα, ο παροξυσμός, ο φανατισμός, η έλλειψη μέτρου, η ροπή προς τις επεμβάσεις του στρατού στην πολιτική, που χαρακτήρισ­αν τον Διχασμό ακόμη και μετά το 1922, δεν μπορούσαν να υποστηρίξο­υν τη δημιουργία ενός μακροπρόθε­σμα σταθερού δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος. Εκφέρει αυτό το συμπέρασμά του χωρίς οποιαδήποτ­ε εκδήλωση διδακτισμο­ύ: απλώς ως επιστημονι­κή διαπίστωση. Αυτό το τελευταίο είναι και η σημαντικότ­ερη συμβολή τούτου του βιβλίου.

 ?? ?? Ο Ν. Πλαστήρας παραδίδει την εξουσία στους εκλεγμένου­ς αντιπροσώπ­ους του λαού, στις 3 Ιανουαρίου 1924.
Ο Ν. Πλαστήρας παραδίδει την εξουσία στους εκλεγμένου­ς αντιπροσώπ­ους του λαού, στις 3 Ιανουαρίου 1924.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece