Kathimerini Greek

Η νότα που χάθηκε στην αντιγραφή

Το μυστικό πίσω από τη μαγεία του «Blue Monday»

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ

Λονδίνο, 1979. Σε ένα τηλεοπτικό στούντιο του BBC, τέσσερις νέοι μουσικοί από το Μάντσεστερ και η μπάντα τους, οι Joy Division, εμφανίζοντ­αι σε μια μουσική εκπομπή ζωντανά, μπροστά σε ένα μικρό κοινό. Το μπάσο και τα ντραμς ξεκινούν ένα γρήγορο, νευρικό ρυθμό και η κιθάρα υφαίνει πάνω τους μια σκοτεινή διαδρομή. Ο ήχος του τρίο έχει την αίσθηση του επείγοντος. Είναι λες και έχουν εμφανιστεί στην τηλεόραση για να προειδοποι­ήσουν για κάποιον κίνδυνο.

Το μήνυμα είναι σκοτεινό και μας το μεταφέρει αυτοπροσώπ­ως ο πρωταγωνισ­τής επί σκηνής, ο στιχουργός-τραγουδιστ­ής Ιαν Κέρτις. Η δραματική παρουσία και η ένταση με την οποία ερμηνεύει τους κοφτερούς στίχους του τον κάνουν να μοιάζει σαν να έχει έρθει από μια άλλη διάσταση. Ντυμένος σαν υπάλληλος σε γραφείο, ένας ανώνυμος Αγγλος όπως χιλιάδες άλλοι, μοιάζει παράδοξο που εκφράζει τόση αγωνία στα ορθάνοιχτα μάτια του και στις απόκοσμες χορογραφίε­ς του.

Οταν το κομμάτι φτάνει στην κορύφωσή του, όσοι τυχαίνει να βρίσκονται στο στούντιο βιώνουν όχι μόνον ένα κομμάτι μουσικής ιστορίας αλλά και τις τελευταίες ημέρες ενός βασανισμέν­ου, χαρισματικ­ού ποιητή, που έμελλε να πάρει την ίδια του ζωή. Καταβεβλημ­ένος από κρίσεις επιληψίας, κρεμάστηκε στο σπίτι του τον Μάιο του 1980. Η σκιά του έπεσε βαριά και θλιμμένη πάνω από τον χώρο της ροκ, επηρεάζοντ­ας φυσικά και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας.

Χωρίς τον Ιαν Κέρτις, χωρίς τους λογοτεχνικ­ούς στίχους του, τη συγκλονιστ­ική του ερμηνεία και τη σαρωτική σκηνική παρουσία του, ο κιθαρίστας Μπέρναρντ Σάμνερ, ο μπασίστας Πίτερ Χουκ, ο ντράμερ Στίβεν Μόρρις και η πληκτρίστρ­ια Τζίλιαν Γκίλμπερτ έπρεπε να εφεύρουν ξανά τους εαυτούς τους.

Η βαριά σκιά μιας φωνής

Το νέο τους σχήμα βαφτίστηκε New Order και ο Μπέρναρντ Σάμνερ ανέλαβε τα φωνητικά. Οι πρώτοι τους δίσκοι είχαν τη σκιά του Ιαν Κέρτις. Οπως είχε πει ο Σάμνερ, «ως τραγουδιστ­ής, ένιωθα άβολα να μπαίνω στη θέση του Ιαν. Δεν ήθελα να ακούγομαι σαν μιμητής του. Δεν μου φαινόταν αληθινό όλο αυτό, ήθελα να κάνω κάτι που είχε διαφορετικ­ή γεύση».

Η διαφορετικ­ή, νέα γεύση ήρθε τελικά με την τεχνολογία. Οντας ήδη αρκετά ενήμερος από πλευράς μουσικής παραγωγής, ο Σάμνερ κατάφερε να κατασκευάσ­ει ένα αυτοσχέδιο sequencer και ένα συνθεσάιζε­ρ. Σύντομα, προστέθηκα­ν στο οπλοστάσιό του και δύο ολοκαίνουρ­για πολύτιμα εργαλεία: ένας emulator (εξομοιωτής ήχων) και το DMX drum machine (μηχανή τυμπάνων). Αυτά τα θαυμαστά νέα μέσα παραγωγής γέννησαν το «Blue Monday», το κομμάτι που απογαλάκτι­σε τους New Order από το γκρίζο παρελθόν τους και τους έδωσε μια νέα αστραφτερή ηλεκτρονικ­ή ταυτότητα. Ακαταμάχητ­ο μουσικό ταξίδι επτάμισι λεπτών, έκοψε το πιο ευπώλητο σινγκλ 12 ιντσών όλων των εποχών και κατέληξε να γίνεται καταλύτης στην ιστορία της ηλεκτρονικ­ής και ποπ μουσικής και ύμνος για τους ανά τον κόσμο dj. Και όλα αυτά χωρίς προώθηση από τη Factory, τη δισκογραφι­κή εταιρεία από την πατρίδα τους, Μάντσεστερ.

«Δεν πίστευαν στην προώθηση, δεν κάναμε πολλές συνεντεύξε­ις, και όμως με κάποιο τρόπο καταλήξαμε σε αυτήν την παγκόσμια επιτυχία. Στην Αγγλία, συνέχισε να μπαίνει στα τσαρτ χρόνο με τον χρόνο καθώς εισχωρούσε σε διαφορετικ­ό πλήθος. Ο κόσμος επέστρεφε από τις καλοκαιριν­ές διακοπές του και το κομμάτι είχε παιχτεί σε μέρη όπως η Ιμπιζα, και ξαφνικά ανέβαινε ξανά στα τσαρτ», είχε πει ο Σάμνερ.

Ποια ήταν, λοιπόν, η μυστική συνταγή που δημιούργησ­ε έναν τόσο επιδραστικ­ό και διαχρονικό ήχο;

Σίγουρα, το «Blue Monday» ήταν κατά πολύ τα ίδια τα εργαλεία παραγωγής του. Η ανερχόμενη τεχνολογία αιχμής της εποχής, που με τη δημιουργικ­ή συνδρομή παραγωγών και μουσικών γεννούσε έναν νέο ήχο που δεν κοιτούσε πίσω. Ηταν και η ίδια η μουσική του αξία, π.χ. ο ακαταμάχητ­ος τρόπος που πάνω από τον μηχανιστικ­ό ρυθμό του υφαίνει ένα πέπλο από ονειρικά «συνθετικά» έγχορδα βγαλμένα από τον emulator (και μάλιστα με το αρχικό «δείγμα» να προέρχεται από το κομμάτι «Uranium» των Kraftwerk).

Στο ηχητικό μείγμα, τον δικό της σημαντικό ρόλο έχει και η αποστασιοπ­οιημένη ερμηνεία του Σάμνερ, που, με έναν παράξενο τρόπο, ταιριάζει γάντι με τον ρομποτικά ενεργητικό τόνο του κομματιού. Το «Blue Monday» ενισχύεται από τις εσωτερικές του αντιθέσεις, που, όπως φαίνεται, η ανάμειξή τους είναι ακόμη ικανή να προκαλέσει έκρηξη.

Ποιος ξέρει – μπορεί το γεγονός ότι το «Blue Monday» μοιάζει σαν να έχει ηχογραφηθε­ί χθες (και όχι 40 χρόνια πριν) ίσως οφείλεται και στο ότι περιέχει μέσα του ζωντανή τη σπάνια λάμψη της χαρισματικ­ής, τυχερής στιγμής, τότε που όλες οι δυνάμεις του σύμπαντος συνεργάζον­ται και γεννιέται ένα θαύμα. Η φρεσκάδα που είχε το κομμάτι το 1984 παραμένει η ίδια και σήμερα, και εν μέρει αυτό οφείλεται και στη διαχρονική αυθεντικότ­ητα που του δίνουν οι αστοχίες του, η χειροποίητ­η διαδικασία της ηχογράφηση­ς και τα λάθη της, ο αυτοσχεδια­σμός με τα νέα μέσα.

Ο θάνατος του Ιαν Κέρτις, η αλλαγή πορείας των New Order και οι πειραματισ­μοί με τη νέα μουσική τεχνολογία.

«Ηταν ατύχημα»

Για ένα από αυτά τα γοητευτικά λάθη είχε μιλήσει η Τζίλιαν Γκίλμπερτ στον «Γκάρντιαν» το 2013: «Η μελωδία που παίζει το συνθεσάιζε­ρ είναι ελαφρά εκτός συγχρονισμ­ού με τον ρυθμό. Ηταν ένα ατύχημα. Η δουλειά μου ήταν να προγραμματ­ίσω όλο το κομμάτι από την αρχή έως το τέλος, κάτι που έπρεπε να γίνει στο χέρι, σημειώνοντ­ας κάθε νότα. Είχα την ακολουθία γραμμένη σε στοίβες από χαρτιά Α4, ενωμένα μεταξύ τους με σελοτέιπ σε όλη την έκταση του στούντιο ηχογραφήσε­ων, σαν ένα γιγάντιο πλεκτό. Αλλά από λάθος μου παρέλειψα μια νότα, κάτι που έκανε τη μελωδία να μετακινηθε­ί ελάχιστα σε σχέση με τον ρυθμό».

 ?? ?? Το σινγκλ «Blue Mondey», ένα ακαταμάχητ­ο μουσικό ταξίδι επτάμισι λεπτών, έγινε το πιο ευπώλητο όλων των εποχών. Ενας καταλύτης στην ιστορία της ηλεκτρονικ­ής και ποπ μουσικής και ύμνος για τους ανά τον κόσμο dj.
Το σινγκλ «Blue Mondey», ένα ακαταμάχητ­ο μουσικό ταξίδι επτάμισι λεπτών, έγινε το πιο ευπώλητο όλων των εποχών. Ενας καταλύτης στην ιστορία της ηλεκτρονικ­ής και ποπ μουσικής και ύμνος για τους ανά τον κόσμο dj.
 ?? ?? Ο Μπέρναρντ Σάμνερ των New Order στο φεστιβάλ της Μπεκασίμ. Το «Blue Mondey» ήταν σταθμός για την μπάντα από το Μάντσεστερ και μάλιστα χωρίς τη βοήθεια προωθητικώ­ν ενεργειών από τη δισκογραφι­κή εταιρεία.
Ο Μπέρναρντ Σάμνερ των New Order στο φεστιβάλ της Μπεκασίμ. Το «Blue Mondey» ήταν σταθμός για την μπάντα από το Μάντσεστερ και μάλιστα χωρίς τη βοήθεια προωθητικώ­ν ενεργειών από τη δισκογραφι­κή εταιρεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece