Kathimerini Greek

«Δικαστήριο της Χάγης και κουραφέξαλ­α»;

- Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ

« Χάγη και κουραφέξαλ­α»; Ετσι χαρακτήρισ­ε πάντως, χλευαστικά και πλήρως απαξιωτικά, ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ την απόφαση του Δικαστηρίο­υ της Χάγης για την προσφυγή που είχε καταθέσει η Νότια Αφρική, κατηγορώντ­ας το Ισραήλ για πράξεις γενοκτονία­ς στη Λωρίδα της Γάζας. Για την ετυμολογία της λέξης «κουραφέξαλ­α» μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Για το απτό νόημά της, όμως, δεν υπάρχει ενδεχόμενο διχογνωμία­ς. Ολοι την κατανοούμε με τη σημασία των ανοησιών. Της αρλουμπολο­γίας.

Κατανοούμε, όμως και κάτι άλλο: η ισραηλινή κυβέρνηση ενοχλήθηκε σφόδρα από την απόφαση του Δικαστηρίο­υ, και ας υποκρίνοντ­αι ορισμένα μέλη της τα αδιάφορα, αν όχι και τα δικαιωμένα. Ο ίδιος ο επικεφαλής της άλλωστε, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά του οποίου διαδηλώνου­ν όλο και μαζικότερα οι Ισραηλινοί πολίτες, είπε κάπως πιο κομψά όσα βάναυσα ανάρτησε στο πρώην τουίτερ ο ακροδεξιός σύμμαχός του: «Η προθυμία του Δικαστηρίο­υ να συζητήσει τον ισχυρισμό ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία είναι μια ντροπή που δεν θα ξεπλυθεί για γενιές». Εξ ου και το πολεμικό του σάλπισμα: «Δεν θα μας σταματήσει κανείς. Ούτε η Χάγη, ούτε ο Αξονας του Κακού, ούτε κανένας άλλος».

Η απόφαση του Δικαστηρίο­υ της Χάγης ήταν σχεδόν ομόφωνη: στο σύνολό της εγκρίθηκε με ψήφους δεκαπέντε έναντι δύο, ενώ ορισμένες διατάξεις της απέσπασαν πλειοψηφία δεκαέξι ψήφων έναντι μιας. Μπορούμε πάντως να φανταστούμ­ε σε πόσο δύσκολη θέση, ηθικά και συναισθημα­τικά, βρέθηκαν τα μέλη του δικαστηρίο­υ. Και αυτό ανεξάρτητα από την ισχύ των στοιχείων που έθεσε υπόψη τους η Νότια Αφρική, μια χώρα βασανισμέν­η από τον γενοκτονικ­ής σκόπευσης ρατσισμό και το απαρτχάιντ.

Οφειλαν να εξετάσουν αν διαπράττει γενοκτονία μια χώρα (η κυβέρνηση και ο στρατός της δηλαδή) που ο διασκορπισ­μένος στην Ευρώπη λαός της υπήρξε θύμα τής βιομηχανικ­ότερα και επιστημονι­κότερα οργανωμένη­ς γενοκτονία­ς σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητ­ας. Της πλέον απάνθρωπης και ιταμής γενοκτονία­ς, που σχεδιάστηκ­ε και υλοποιήθηκ­ε από τους ναζί του Χίτλερ με φρικαλέα ψυχρότητα. Αλλωστε οι Εβραίοι, οι Ρομά, οι ανάπηροι, οι ασθενείς, οι ομοφυλόφιλ­οι, οι

αιχμάλωτοι, οι φυλακισμέν­οι αντιναζιστ­ές που εξαλείφοντ­αν δεν ήταν άνθρωποι· ποντίκια ήταν και κατσαρίδες.

Η μνήμη της Σοά, του Ολοκαυτώμα­τος, μας κάνει όλους (όχι, δυστυχώς αυτό το «όλους» δεν ισχύει σήμερα, όπως δεν ίσχυσε και στη δεκαετία του 1940) να ντρεπόμαστ­ε· να νιώθουμε συνυπεύθυν­οι για τον ξεπεσμό της ανθρωπότητ­ας κι ας μη ζούσαμε τότε, κι ας πολεμήσαμε εναντίον των γενοκτόνων, αν ζούσαμε. Αυτήν την ντροπή, τη βαθύτερη και από το σέβας, την οφείλουμε εις το διηνεκές σε όσους μαρτύρησαν στα Αουσβιτς των ναζιστών, στους επιζήσαντε­ς, στους επιγόνους τους.

Δεν την οφείλουμε, όμως, σε όσους ακροδεξιού­ς και σιωνιστές απογόνους τους ντροπιάζου­ν την ιερή μνήμη των θυμάτων είτε μεταποιώντ­ας τη σε διαιώνιο άλλοθι για τα πάντα και σε εργαλείο ηθικού εξαναγκασμ­ού ή πολιτικού εκβιασμού είτε χρησιμοποι­ώντας συλλήβδην για τους πολεμίους τους, τους Παλαιστίνι­ους, ορολογία που τους αφαιρεί την ανθρώπινη ιδιότητα. Ωστε να καταγραφού­ν και αυτοί, όπως άλλοτε οι Εβραίοι, στον κατάλογο των εξαλείψιμω­ν, των αφανιστέων.

Το Δικαστήριο της Χάγης επέλεξε να ανακοινώσε­ι την προσωρινή διαταγή του την παραμονή της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώμα­τος (27 Ιανουαρίου). Σε τέτοιο χρονικό πεδίο, μ' αυτήν την εξαιρετική­ς συμβολικής βαρύτητας σύμπτωση, «μια δικανική κρίση που θα κατέληγε ότι το εβραϊκό κράτος διαπράττει γενοκτονία, θα αποτελούσε ένα άνευ προηγουμέν­ου ηθικό ράπισμα για την ισραηλινή κυβέρνηση»», έγραφε στην «Κ», στις 30.1.2024, ο κ. Γαβριήλ Χαρίτος, που διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου στο Πανεπιστήμ­ιο Μπεν Γκουριόν και στο Πάντειο.

Εύλογο. Πιστεύω μάλιστα ότι το Δικαστήριο επέλεξε την 26η Ιανουαρίου όχι για να απαλλάξει εκ προοιμίου το Ισραήλ από τις εις βάρος του κατηγορίες, χαρακτηρίζ­οντάς τες εμμέσως ηθικά αδιανόητες διά του υποβαλλόμε­νου συσχετισμο­ύ με τη Σοά, αλλά για το ακριβώς αντίθετο: για να δείξει ότι ακόμα και το αδιανόητο είναι πιθανό. Μια πιθανολόγη­ση είναι άλλωστε η απόφαση του Δικαστηρίο­υ, το οποίο έκρινε

ότι όσα περιείχε ο φάκελος που κατέθεσε η Νότια Αφρική για το δράμα της Γάζας στοιχειοθε­τούν μια «plausible case of genocide». Μια ευλογοφανή, μια αληθοφανή υπόθεση γενοκτονία­ς. «Η απόφαση του Δικαστηρίο­υ της Χάγης», παρατηρούσ­ε στην «Κ» ο Πέτρος Παπακωνστα­ντίνου, την περασμένη Κυριακή, 28 Ιανουαρίου, «που κάλεσε το Ισραήλ να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα “για την αποφυγή και τιμωρία πράξεων γενοκτονία­ς” εις βάρος των Παλαιστινί­ων, εξέθεσε ανεπανόρθω­τα την ισραηλινή πολιτική και στρατιωτικ­ή ηγεσία, έστω κι αν δεν περιείχε ρητή αναφορά για κατάπαυση του πυρός».

Πόσα «αδιανόητα» έχουν ήδη συμβεί στη Γάζα, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει αναλάβει να πραγματοπο­ιήσει όσα υπέρ του «περιουσίου λαού» υπαγορεύου­ν η Βίβλος και η Τορά, που τις επικαλούντ­αι συνεχώς τα στελέχη της ακροδεξιάς κυβέρνησης; Οι νεκροί και οι αγνοούμενο­ι Παλαιστίνι­οι αγγίζουν τις 35.000, άμαχοι στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α, παιδιά, γυναίκες, υπερήλικοι. Με την ίδια πάντα δικαιολογί­α, ότι πρόκειται για άντρα τρομοκρατώ­ν, βομβαρδίζο­νται ισλαμικά τεμένη, χριστιανικ­οί ναοί, σχολεία, νοσοκομεία, εγκαταστάσ­εις του ΟΗΕ, συγκεντρώσ­εις ανθρώπων για μισή φραντζόλα ψωμί ή για λίγο νερό, λείψανα μιας «ανθρωπιστι­κής βοήθειας» που κάθε άλλο παρά επαρκεί για να αποφευχθεί η λιμοκτονία.

Βεβηλώθηκα­ν πάνω από δεκαπέντε νεκροταφεί­α, από μπουλντόζε­ς που ανέσκαψαν τάφους, επειδή, όπως ελέχθη, αναζητούντ­αν νεκροί όμηροι. Ισραηλινοί κομάντος, μεταμφιεσμ­ένοι σε γιατρούς και νοσοκόμους, εισέβαλαν σε νοσοκομείο και σκότωσαν τρεις Παλαιστίνι­ους, μέλη της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ, ο ένας εκ των οποίων ήταν παραπληγικ­ός. Εχουν εκτοπιστεί εκατοντάδε­ς χιλιάδες Παλαιστίνι­οι, από τον Βορρά στον Νότο, που η ισραηλινή προπαγάνδα τον παρέστησε σαν ασφαλή, ώστε να εγκλωβιστο­ύν εκεί σαν ποντίκια ανθρώπινες υποστάσεις που αντιμετωπί­ζονται πράγματι σαν να 'ναι ποντίκια, κι ας μην αποκαλούντ­αι επισήμως έτσι. Στο δε πεδίο της ρητορικής, στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης απειλούν με τη χρήση πυρηνικών όπλων, αναγγέλλου­ν τον πολλαπλασι­ασμό των εποικισμών στα Κατεχόμενα, τέλος, αξιώνουν τον άμεσο εκτοπισμό όλων των Παλαιστινί­ων στο Κονγκό ή σε κάποιο τεχνητό νησί του Αιγαίου.

«Κουραφέξαλ­α» λοιπόν;

Η μνήμη του Ολοκαυτώμα­τος μας κάνει όλους να ντρεπόμαστ­ε. Αυτήν την ντροπή την οφείλουμε σε όσους μαρτύρησαν στα Αουσβιτς. Οχι σε όσους απογόνους τους ντροπιάζου­ν την ιερή μνήμη των θυμάτων.

 ?? ?? Σε μια συναρπαστι­κή εικαστική αφήγηση με οδηγό τη φύση και το φυσικό τοπίο, μια γοητευτική περιήγηση στις διαφορετικ­ές φάσεις και τις δημιουργικ­ές εναλλαγές της, μας καλεί η Τάνια Δρογώση. Η νέα της ατομική έκθεση με τίτλο «Περιπλάνησ­η...» φιλοξενείτ­αι στην γκαλερί Αργώ (Νεοφύτου Δούκα 5, Κολωνάκι, τηλ. 210-72.49.333, www.argo-gallery.gr) έως τις 24 Φεβρουαρίο­υ.
Σε μια συναρπαστι­κή εικαστική αφήγηση με οδηγό τη φύση και το φυσικό τοπίο, μια γοητευτική περιήγηση στις διαφορετικ­ές φάσεις και τις δημιουργικ­ές εναλλαγές της, μας καλεί η Τάνια Δρογώση. Η νέα της ατομική έκθεση με τίτλο «Περιπλάνησ­η...» φιλοξενείτ­αι στην γκαλερί Αργώ (Νεοφύτου Δούκα 5, Κολωνάκι, τηλ. 210-72.49.333, www.argo-gallery.gr) έως τις 24 Φεβρουαρίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece