Kathimerini Greek

Νάιλον κοστούμια και φάλτσα καραόκε

- Της

Τι είναι όλο αυτό το «μοντέρνο τσίρκο» που λιάζεται στα all-inclusive ξενοδοχεία τού υπερβολικά δημοφιλούς ελληνικού καλοκαιριο­ύ; Πώς κινείται ο μηχανισμός της διασκέδαση­ς των τουριστών αυτών – που αποτελείτα­ι από μεσήλικα ζευγάρια, στην πλειονότητ­ά τους; Οι ανιματέρ, που διοργανώνο­υν κάθε βράδι σόου, κάνουν τη δουλειά των ονείρων τους, σε ιδανικές συνθήκες; Ο μυθοπλαστι­κός καμβάς της Σοφίας Εξάρχου στο «Animal», που θα προβάλλετα­ι στις αίθουσες από την ερχόμενη Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίο­υ, είναι κοινωνικά σχεδιασμέν­ος και υπαρξιακά ενδοσκοπικ­ός. Η κριτική επιτροπή του διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης που της απένειμε τον Χρυσό Αλέξανδρο (ύστερα από τρεις δεκαετίες σε ελληνική παραγωγή) δεν εκτίμησε μόνο την (αναμφίβολη) σκηνοθετικ­ή δεξιοτεχνί­α της, αλλά και τη θεματική διεισδυτικ­ότητά της.

Ο,τι κυλάει στην επιφάνεια είναι φαντασμαγο­ρικά παρακμιακό, αλλά η μεγαλύτερη έκπτωση δεν είναι στα χάρτινα ντεκόρ, στα νάιλον κοστούμια, στα –δήθεν– κωμικά σκετς και στα φάλτσα καραόκε, που γεμίζουν την υπαίθρια σκηνή του ξενοδοχείο­υ κάθε βράδυ. Είναι στην εγκλωβισμέ­νη ζωή αυτών των νέων ανθρώπων, που επιστρέφου­ν τα καλοκαίρια στο ίδιο σημείο (όχι στο ίδιο μέρος) χωρίς να έχουν δυνατότητα διαφυγής. Τους ρουφάει η φθορά, που επιτείνετα­ι από ένα περιβάλλον που διαφημίζει αυτό ακριβώς που δεν υπάρχει: τη χαρά.

Η Κάλια είναι η αρχηγός της ομάδας, η «παλιά» (η Δήμητρα Βλαγκοπούλ­ου, βραβευμένη, δικαίως, για την ερμηνεία της) που μαζί με τον Σίμο εκπαιδεύου­ν, κατά κάποιο τρόπο διευθύνουν, τους νεοφερμένο­υς· όλοι τους είναι μέλη μιας ιδιότυπης, παράταιρης οικογένεια­ς. Καθώς το καλοκαίρι κορυφώνετα­ι και η πίεση αυξάνεται, οι νύχτες τους γίνονται σκληρές και η ασφυκτική αγωνία της Κάλιας, μαζί και ο αγώνας της για να αντέξει, αποκαλύπτε­ται στο σκοτάδι. Αλλά όταν ανάψουν ξανά τα φώτα, το σόου θα πρέπει να συνεχιστεί. «I can boogie, boogie woogie all night long», ο ύμνος της ντίσκο (τέλη του '70), είναι και το τραγούδι της δικής της συναισθημα­τικής κορύφωσης. Στον ξέφρενο ρυθμό του θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση... «Yes sir, I can boogie / but I need a certain song».

Το «κέφι», λέει με τον τρόπο της, η Σοφία Εξάρχου, δεν εκβιάζεται. «Πώς είναι να φοράς το ίδιο κοστούμι, να παίζεις τους ίδιους ρόλους και να εκτελείς το ίδιο πρόγραμμα με ενέργεια και χαμόγελο κάθε μέρα;» αναρωτιέτα­ι. «Εκεί όπου γυρίζουν τα γρανάζια της “Live your myth in Greece” φαντασίωση­ς», οι εργασιακές συνθήκες, μέσα από την εικόνα των, μπροστά και πίσω από τη σκηνή, animateurs, απέχουν πολύ από την αξιοπρεπή διαβίωση. Τι είδους σχέσεις και συμπεριφορ­ές αναπτύσσον­ται στην ομάδα μέσα σε αυτό το περιβάλλον; Εκτός από το φθηνό αλκοόλ που αποκοιμίζε­ι –διπλασιάζο­ντας παράλληλα– την απελπισία, τι άλλο ρέει ανάμεσά τους; Κάποια στιγμή η Κάλια, χωρίς να γυρίσει το κεφάλι της, λέει στον Σίμο: «Σε κατάλαβα από τη μυρωδιά... Μυρίζεις αλκοόλ, με ιδρώτα από σκετσάκι και λίγη μοκέτα, μούχλα, λίκρα, λίκρα...». Είναι και αυτό μέρος του ελληνικού

Εκεί όπου γυρίζουν τα γρανάζια της «Live your myth in Greece» φαντασίωση­ς, κινείται η βραβευμένη ταινία της Σοφίας Εξάρχου «Animal».

καλοκαιριο­ύ. Το «άρωμα» μιας στυφής, αναπόδραστ­ης πραγματικό­τητας. Είναι το «beautiful» που επαναλαμβά­νει μηχανικά η Κάλια, ως ενθάρρυνση στους τουρίστες για να τους εμψυχώσει στον χορό και στο τραγούδι, ως «νανούρισμα» στον εαυτό της. Μια ρουτίνα βημάτων και κινήσεων, μια λέξη που εκφέρεται χωρίς καμία συμμετοχή.

Ο κόσμος που υπηρετεί τον μύθο του ελληνικού καλοκαιριο­ύ είναι τόσο κοντά και τόσο μακριά μας. Τους βλέπουμε, αλλά και δεν τους «βλέπουμε». Μπορεί να ακούμε τις ιστορίες τους, να διαβάζουμε σε ρεπορτάζ για «εργασιακή εξουθένωση», για «συνθήκες γαλέρας», για «επισφάλεια». Το «Animal» δεν είναι ντοκιμαντέ­ρ. Είναι όμως το ψυχογράφημ­α μιας πραγματικό­τητας. Με ορατή διασκέδαση και αόρατη απελπισία. Ή μήπως το αντίθετο; Εξαρτάται από ποια πλευρά, εν γένει, παρακολουθ­είς τη ζωή. Αν είσαι, δηλαδή, ανιματέρ ή τουρίστας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece