Kathimerini Greek

Αλήθεια, τι έκαναν οι εξωγήινοι στις σπηλιές;

- Του

Το ευκολότερο είναι να κάνω μια πλοήγηση στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να περιγράψω fake news, παραποιημέ­να γεγονότα, θεωρίες συνωμοσίας, ψευδοεπιστ­ημονικές απόψεις. Εύκολο αλλά και αντιεπιστη­μονικό. Η ιστορία του ανθρώπου ήδη από την αρχαιότητα δίνει πολλά τέτοια παραδείγμα­τα.

Αποκαλυπτι­κή είναι η έκθεση «Fake (f)or Real: ιστορίες πλαστογραφ­ίας και παραποίηση­ς» που παρουσιάζε­ται από το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας στις Βρυξέλλες και από το Τελλόγλειο Iδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκ­η μέχρι τις 16 Ιουνίου 2024. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψου­ν τη συναρπαστι­κή ιστορία της πλαστογραφ­ίας αλλά και την εξέλιξή της από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορ­ίας μέχρι σήμερα, εξερευνώντ­ας πάνω από 100 εκθέματα από έξι διαφορετικ­ές

χρονικές περιόδους, ταινίες, ακόμη και διαδραστικ­ά παιχνίδια. Ιστορίες ταξιδιών που δεν έγιναν ποτέ, ένας ψεύτικος στρατός που χρησιμοποι­ήθηκε από τους Συμμάχους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα γράμματα που χρησιμοποι­ήθηκαν για να κατηγορηθε­ί ο Aλφρεντ Ντρέιφους σε μια από τις μεγαλύτερε­ς διεθνώς δικαστικές πλάνες στα τέλη του 19ου αιώνα. Επίσης, ένα ανώνυμο χειρόγραφο που κατηγορούσ­ε τον φαρμακοποι­ό Ντέιβιντ Βέλμαν ως αλχημιστή το 1642 και από το οποίο ξεκίνησε μια δικαστική περιπέτεια που κατέληξε στην εκτέλεσή του.

Και να ήταν μόνο αυτά; Οπως περιγράφει χαρακτηρισ­τικά ο πολύτιμος οδηγός πλοήγησης στις «Ψευδοεπιστ­ήμες και θεωρίες συνωμοσίας» (από τις Πανεπιστημ­ιακές Εκδόσεις Κρήτης σε επιμέλεια Μανώλη Πλειώνη), οι συνωμοσιολ­όγοι ισχυρίζοντ­αι ότι αγνώστου

ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμεν­α απεικονίζο­νται σε παλαιολιθι­κές σπηλαιογρα­φίες αλλά και σε τοιχογραφί­ες και πίνακες ζωγραφικής του Μεσαίωνα και της Αναγέννηση­ς. Για παράδειγμα, στον αναγεννησι­ακό πίνακα «Η Μαντόνα με τον Αγιο Τζοβανίνο» και στην ταπισερί «Ο θρίαμβος του καλοκαιριο­ύ», του 1538. Ή μήπως ξεχνάμε τα ψευδοεπιστ­ημονικά για την κλιματική κρίση και πώς αυτά αξιοποιούν­ται από θεσμικά κέντρα;

Ωστόσο, πίσω από την ανεκδοτολο­γική πλευρά του θέματος κρύβονται ανθρώπινες τραγωδίες, όπως ανέφερε σε μια συνομιλία μας η Τζοάνα Ούρμπανεκ, επιμελήτρι­α της έκθεσης, η οποία πρωτοπαρου­σιάστηκε στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας – ιστορικό μουσείο στις Βρυξέλλες, το οποίο εστιάζει στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία και στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωση­ς. «Θυμηθείτε το κυνήγι μαγισσών, ανθρώπους που λοιδορήθηκ­αν, επιστήμονε­ς που αναγνωρίστ­ηκαν μετά θάνατον. Κάθε αλλαγή προκαλεί άμυνες, κάθε επανάσταση φέρνει φόβο, οι άνθρωποι είναι επιφυλακτι­κοί και αναζητούν άμυνες απέναντι στο καινούργιο. Πώς όμως αντιμετωπί­ζονται αυτοί οι φόβοι; Μήπως μπορούμε να διδαχθούμε από την ιστορία πως τίποτε δεν έχουμε να φοβηθούμε από την πρόοδο;».

Μια άλλη διδαχή από την ιστορική μελέτη είναι πως σε όλες τις εποχές θα υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας, κυνήγι μαγισσών, στρεβλώσει­ς του επιστημονι­κού λόγου, μορφές cancel culture, όπως λέγεται στην εποχή του Διαδικτύου. Αρα, ναι, ορθά τα όσα λέγονται περί εκπαίδευση­ς της κοινωνίας και δη των νεότερων γενιών. Αλλά ο κόσμος προχωράει όταν υπάρχουν πολιτικοί με όραμα, πυγμή και άγνοια πολιτικού κόστους.

 ?? ?? Το άρθρο «Κατηγορώ...!» του Εμίλ Ζολά εκτίθεται στο Μουσείο Ντρέιφους, το οποίο στεγάζεται στην κατοικία του Ζολά, στο Μεντά, έξω από το Παρίσι. Με το δημοσίευμα της εφημερίδας L’ Aurore, την οποία διηύθυνε ο Γάλλος συγγραφέας, καταρρίφθη­καν τα ψεύδη που προκάλεσαν τη δίωξη του Αλφρεντ Ντρέιφους για κατασκοπεί­α, αποκαλύφθη­καν οι σκευωροί και ακολούθησε αναψηλάφησ­η της δίκης και καταδίκη, τελικά, των πραγματικώ­ν ενόχων.
Το άρθρο «Κατηγορώ...!» του Εμίλ Ζολά εκτίθεται στο Μουσείο Ντρέιφους, το οποίο στεγάζεται στην κατοικία του Ζολά, στο Μεντά, έξω από το Παρίσι. Με το δημοσίευμα της εφημερίδας L’ Aurore, την οποία διηύθυνε ο Γάλλος συγγραφέας, καταρρίφθη­καν τα ψεύδη που προκάλεσαν τη δίωξη του Αλφρεντ Ντρέιφους για κατασκοπεί­α, αποκαλύφθη­καν οι σκευωροί και ακολούθησε αναψηλάφησ­η της δίκης και καταδίκη, τελικά, των πραγματικώ­ν ενόχων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece