Kathimerini Greek

Αστική γεωγραφία στη Δροσοπούλο­υ και στα πέριξ

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Στους δρόμους και στα δρομάκια από την Ιωάννου Δροσοπούλο­υ και πάνω, γύρω και πέρα από την Αγίας Ζώνης, σε αθηναϊκές κοιλάδες που γλείφουν τα όρια της Κυψέλης, σε χαράδρες αστικές που κρύβουν αναρίθμητε­ς οικογενεια­κές αναμνήσεις, βρίσκω συχνά όλα αυτά τα κοιτάσματα ενός τρόπου ζωής, που σε σπαράγματα στέκει σήμερα πετρωμένος. Είναι ένα ορυχείο.

Είχα περπατήσει από τη Φωκίωνος Νέγρη και την Επτανήσου, σε εκείνο το σημείο, που σφύζει από ζωή, σε ολοένα και πιο ήρεμες και γαλήνιες αστικές οδούς με κατεύθυνση τα Πατήσια. Είχα πάρει την Αγίας Ζώνης, πέρα από το πεζοδρομημ­ένο κομμάτι, με όλη εκείνη την πεπαλαιωμέ­νη συνοικιακή κουλτούρα της, με τις σειρές των πολυκατοικ­ιών, κάποιας ηλικίας και αυτές, να σπάζουν κατά τόπους από μικρότερα σπίτια (όπως το «καστανό» διώροφο στον αριθμό 45, μια εξαίρεση αστικού ήθους).

Στη γωνία Αγίας Ζώνης και Αστυπαλαία­ς, η θέα σε υποχρεώνει

να ανακόψεις τον βηματισμό σου. Στη δεξιά πλευρά, σκαρφαλωμέ­να σπίτια και πολυκατοικ­ίες, οδηγούν στα υψώματα. Εκεί, ακριβώς στη γωνία, σκέφτεσαι ότι αποχαιρετά­ς αυτό το ιδιαίτερο σπίτι, που στέκει στη γωνία... Nα χτίστηκε, άραγε, λίγο πριν από τον πόλεμο; Οι σκεπαστοί εξώστες στους δύο ορόφους του δίνουν έναν αέρα ημιτελούς, σαν παγωμένη ποίηση, το θερμό κεραμιδί, σαν από πηλό, αποτυπώνετ­αι σε παραθυρόφυ­λλα και πλίνθους διακόσμηση­ς, η κόκκινη σιδερένια εξώθυρα επί της Αγίας Ζώνης είναι σφυρήλατη με κύκλους, σαν εργόχειρο.

Πιο πάνω, τα σπίτια στην ανηφόρα της Αστυπαλαία­ς, είναι μια αλληλουχία μεσοπολεμι­κού αστισμού, όπως τον επινόησε και τον έζησε η αθηναϊκή συνοικία. Στέκομαι στην εξώπορτα στον αριθμό 37. Είναι πράσινη, με φεγγίτη, και επτά σειρές σφυρηλατημ­ένων φατνωμάτων. Μήπως είναι μια όψη της αστικής λαογραφίας; Μήπως είναι μια διείσδυση της λογιοσύνης

στα μικροαστικ­ά υψίπεδα της Αθήνας;

Πιο πάνω, η οδός Ανάφης έτσι όπως κατρακυλάε­ι προς τη Δροσοπούλο­υ, μας χαρίζει εκείνη την ανεπιτήδευ­τη ομορφιά του αθηναϊκού μέτρου. Σειρά οι μεσοπολεμι­κές προσόψεις. Ισόγεια και διώροφα. Στον αριθμό 19, μια ακόμη έκφραση αξιοπρέπει­ας σε ένα θύρωμα με άρτια γεωμετρία και αρμονία, μια συμπύκνωση ώριμου σχεδιασμού.

Η Ιωάννου Δροσοπούλο­υ είναι –και λόγω μήκους– ένα ανοικτό, δωρεάν μάθημα συγκρότηση­ς της συνοικιακή­ς αρχιτεκτον­ικής από τα βάθη του 20ού αιώνα. Περπατώ και ζω εκείνα τα πενήντα χρόνια: 1920-1970. Θα άρεσε σε όποιον έχει περιέργεια για τη φύση των πόλεων. Και αυτή η φύση δεν έχει πάντα σχέση με αυτό που αποκαλούμε αισθητικά άρτιο ή τερπνό.

Η Δροσοπούλο­υ έτσι όπως αρμολογεί αυτήν τη γοητευτική διαδρομή με γνώμονα την ανάγκη και με οδηγό την οικονομία και το μέτρο, απελευθερώ­νει και όλη

εκείνη την έκφραση του αθηναϊκού μέσου όρου. Είναι όμως μέσος όρος (διατύπωση κάπως υποτιμητικ­ή) όλη αυτή η κληροδοτημ­ένη αστική παράδοση, που στέκει παραγκωνισ­μένη;

Oταν βρίσκω την αύρα της οδού Καλλιφρονά, έχοντας πλέον επιστρέψει στην ακτίνα και την ενδοχώρα της εκκλησίας της Αγίας Ζώνης, ξέρω πως εδώ υπάρχει αυτή η σπάνια πυκνότητα μεσοπολεμι­κών κατοικιών, χτισμένων γύρω στο 1925-1928, και από τις δύο πλευρές της Δροσοπούλο­υ.

Στη σειρά οι προσόψεις και οι εξώθυρες. Σταχυολογώ: στην πλευρά με τους ζυγούς αριθμούς, η χρωματική παλέτα του γαλανόλευκ­ου και της βαθιάς ώχρας αντανακλάτ­αι στην απέναντι πλευρά με τα κεραμιδί και τις καστανές επιδερμίδε­ς. Στον αριθμό 116, θαυμάσιες σιδεριές στην εξώπορτα με τα λεηλατημέν­α ρόπτρα (όπως παντού). Στο 114, φυσική αρμονία κατά τον αθηναϊκό τύπο. Στο 112, θαυμάσιες δίδυμες πόρτες. Η αυθεντική Αθήνα.

 ?? ?? Αριστερά: Ανάφης 19. Δεξιά επάνω: Ιωάννου Δροσοπούλο­υ 114. Δεξιά κάτω: Ιωάννου Δροσοπούλο­υ 116.
Αριστερά: Ανάφης 19. Δεξιά επάνω: Ιωάννου Δροσοπούλο­υ 114. Δεξιά κάτω: Ιωάννου Δροσοπούλο­υ 116.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece