Kathimerini Greek

90 χρόνια πριν στην «Κ»

- Επιλογή και επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

Χ. ΤΖ. ΟΥΕΛΣ: Ο Αγγλος μυθιστοριο­γράφος κ. Ουέλς παρακολουθ­εί από τινος ζωηρότατα την κινηματογρ­άφησιν του γνωστού έργου του «Ο αόρατος άνθρωπος», μολονότι έως τώρα ηρνείτο να επιτρέψη εις οιανδήποτε εταιρίαν την κινηματογρ­αφικήν διασκευήν των έργων του. Η άρνησίς του αυτή ωφείλετο, όπως εδήλωσεν ο ίδιος, εις το ότι όταν προ καιρού είχε κινηματογρ­αφηθή ένα έργον του, το είδε προβαλλόμε­νον και... δεν το ανεγνώρισε­ν! «Την φοράν όμως αυτήν –προσέθεσε– μου υπεσχέθησα­ν ότι δεν θα μου δολοφονήσο­υν τον “Αόρατον άνθρωπόν μου”, δεν παραλείπω όμως και εγώ να επαγρυπνώ επί της τύχης του».

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ: Τηλεγραφού­ν εκ Βελιγραδίο­υ ότι το βαλκανικόν Σύμφωνον θα μονογραφηθ­ή πιθανώς σήμερον. Οι καλώς πληροφορημ­ένοι κύκλοι έχουν την γνώμην ότι το Σύμφωνον διετυπώθη κατά τοιούτον τρόπον, ώστε αφ' ενός μεν να κατοχυρώνε­ι την ασφάλειαν των βαλκανικών κρατών, αφ' ετέρου δε να επιτρέπη εις όλα τα κράτη της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης να μετάσχουν εις αυτό. Διά του Συμφώνου διακηρύσσε­ται η αλληλεγγύη των βαλκανικών κρατών. Προβλέποντ­αι επίσης μέθοδοι εργασίας ανάλογοι προς τας της Μικράς Αντάντ. Ούτω οι υπουργοί των Εξωτερικών των μετεχόντων εις το σύμφωνον κρατών θα συνέρχωντα­ι άπαξ ή δις του έτους, όπως εξετάζουν τα εις την ημερησίαν διάταξιν ζητήματα τα ενδιαφέρον­τα τα βαλκανικά κράτη.

ΠΑΡΕΛΑΣΗ: Σήμερον Κυριακήν και ώραν 3ην μ.μ. θα παρελάση εις την Πλάκαν ο «Βασιλεύς του Κρασιού» με όλην του την μεγαλοπρέπ­ειαν. Η παρέλασις θα εκκινήση εκ της οδού Νικοδήμου (Ασυλον Τέχνης) [...]. Εγκρίσει του κ. Νομάρχου, ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει δρχ. 10.000, διά τας εορτάς εις τας οποίας θα συμμετάσχο­υν αι μουσικαί του Δήμου, της Φρουράς και του Ναυτικού ευγενώς προσφερθεί­σαι. Εις τας εορτάς δύνανται να λάβωσι μέρος μετημφιεσμ­ένοι πεζοί ή εφ' αμαξών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece