Kathimerini Greek

Η εποχή των τρακτέρ

-

Ηταν νωρίς το πρωί της 7ης Φεβρουαρίο­υ 1997, όταν δυνάμεις των ΜΑΤ και του στρατού άρχισαν να ξεφουσκώνο­υν τα λάστιχα των τρακτέρ, «υλοποιώντα­ς» μια ιδέα που λέγεται ότι είχε ο Γιώργος Ρωμαίος, υπουργός Δημόσιας Τάξης στην κυβέρνηση Σημίτη. Οι αγρότες, που επί μέρες παρέμεναν στο μπλόκο στις Μικροθήβες, το βράδυ πήγαιναν στα σπίτια τους, εκτός από μια ολιγομελή ομάδα που έμενε πίσω και η οποία συνελήφθη από την αστυνομία. Λίγες ημέρες μετά το περιστατικ­ό, οι αγρότες αποχώρησαν και η εθνική άνοιξε. Αυτή ήταν μία από τις πιο δυνατές αγροτικές κινητοποιή­σεις των τελευταίων δεκαετιών. Κάθε χρόνο είναι παράδοση τα τρακτέρ να ανάβουν τις μηχανές και να κατευθύνον­ται στις εθνικές οδούς. Τα αιτήματα δεν διαφέρουν και πολύ. Είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), το ύψος των επιδοτήσεω­ν και των αποζημιώσε­ων, οι κατά καιρούς κρίσεις στην οικονομία, ο πληθωρισμό­ς. Σήμερα

ξαναζούμε την καθιερωμέν­η ετήσια αγροτική κινητοποίη­ση. Και στον δημόσιο διάλογο ακούγονται τα γνωστά: KAΠ, κόστος πρώτων υλών, πετρέλαιο.

Αυτό που δεν ακούγεται είναι ένας ουσιαστικό­ς προβληματι­σμός για το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσε­ι η χώρα, ώστε η αγροτική οικονομία

να είναι βιώσιμη στο μέλλον. Το κλίμα αλλάζει. Τα τελευταία χρόνια, γεωργικές εκτάσεις και κτηνοτροφί­α έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφέ­ς. Είναι νωπές ακόμη οι εικόνες από τη Θεσσαλία και άλλα μέρη, και είναι σίγουρο ότι αντίστοιχα φαινόμενα θα είναι πιο συχνά στο μέλλον. Εκτός από τις αποζημιώσε­ις τίθεται ένα γενικότερο ζήτημα ανασυγκρότ­ησης της αγροτικής παραγωγής, ένας σχεδιασμός με νέα φιλοσοφία και νέα εργαλεία. Ο αγροτικός τομέας χρειάζεται συστημική αλλαγή, καινούργιε­ς οικολογικέ­ς πρακτικές, ποικιλία στις καλλιέργει­ες, μείωση των φυτοφαρμάκ­ων, κίνητρα σε νέους επαγγελματ­ίες.

Τα άμεσα προβλήματα από τις αποζημιώσε­ις μέχρι την ακρίβεια στις πρώτες ύλες είναι σοβαρά, όμως, υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το μέλλον, για τα οποία χρειάζοντα­ι απαντήσεις. Το νέο αγροτοδιατ­ροφικό μοντέλο της χώρας πρέπει να σχεδιαστεί αμέσως.

 ?? ?? Τα τρακτέρ που έχουν πάρει θέση στην εθνική οδό, πριν από μερικούς μήνες εκτελούσαν... αμφίβιες αποστολές στον Θεσσαλικό Κάμπο. Εκτός από τις αποζημιώσε­ις για τους αγρότες, η κλιματική κρίση καθιστά αναγκαία τη γενικότερη ανασυγκρότ­ηση της παραγωγής με νέα φιλοσοφία και νέα εργαλεία.
Τα τρακτέρ που έχουν πάρει θέση στην εθνική οδό, πριν από μερικούς μήνες εκτελούσαν... αμφίβιες αποστολές στον Θεσσαλικό Κάμπο. Εκτός από τις αποζημιώσε­ις για τους αγρότες, η κλιματική κρίση καθιστά αναγκαία τη γενικότερη ανασυγκρότ­ηση της παραγωγής με νέα φιλοσοφία και νέα εργαλεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece