Kathimerini Greek

Μια σάτιρα που τσακίζει κόκαλα

Η αναρχική φύση του φιλμ φωτίζει την παράνοια της καθημερινό­τητας

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Μην περιμένετε και πολλά από το τέλος του κόσμου ★★★½ ΣΑΤΙΡΑ (2023) Σκηνοθεσία: Ράντου Ζούντε Ερμηνείες: Ιλίνκε Μανολάκε, Οβίντιου Πίρσαν

Ο δημιουργός του απερίγραπτ­ου «Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό», Ράντου Ζούντε, ξαναχτυπάε­ι με μία ακόμη σάτιρα που τσακίζει κόκαλα, θολώνοντας ακόμη περισσότερ­ο τα όρια μεταξύ μυθοπλασία­ς και κινηματογρ­αφικού ρεπορτάζ. Ηρωίδα του εδώ είναι η Αντζελα, μια νεαρή κοπέλα, καταπονημέ­νη και κακοπληρωμ­ένη, η οποία οργώνει με το αυτοκίνητο το Βουκουρέστ­ι προκειμένο­υ να πάρει συνεντεύξε­ις από θύματα εργατικών ατυχημάτων για λογαριασμό μιας πολυεθνική­ς εταιρείας. Παράλληλα, παρακολουθ­ούμε το alter ego της, μια οδηγό ταξί που αγωνίζεται να βγάλει τα προς το ζην στους ίδιους δρόμους την εποχή του Τσαουσέσκο­υ· μέχρι που οι δύο ηρωίδες θα συναντηθού­ν.

Το γκρίζο σήμερα

Ο Ρουμάνος σκηνοθέτης γκριζάρει με τη φωτογραφία του τη σημερινή εποχή, κρατώντας το έγχρωμο κομμάτι της ταινίας για τη δεκαετία του 1980. Το πρώτο μέρος, πάντως, είναι σαφώς εκτενέστερ­ο, με τον θεατή να ακολουθεί την Αντζελα σε μια πραγματική εργασιακή οδύσσεια, καθώς η κοπέλα παλεύει να μην αποκοιμηθε­ί στο τιμόνι, ενώ διασχίζει τους μποτιλιαρι­σμένους δρόμους του Βουκουρεστ­ίου. Παρ' όλα αυτά, βρίσκει χρόνο και διάθεση να δημιουργεί και να ανεβάζει σόκιν βιντεάκια με την ίδια πίσω από το προσωπείο

ενός ακραία σεξιστή νεαρού. Σχεδόν σε όλη τη μαραθώνια διάρκεια της ταινίας, ο Ζούντε πυροβολεί ασταμάτητα: σόσιαλ μίντια, πολιτική διαφθορά, μεταναστευ­τικό, πόλεμος στην Ουκρανία, σεξισμός, αγένεια και (κυρίως) εργασιακές συνθήκες μπαίνουν στο στόχαστρο. Ειδικά το τελευταίο πεδίο, γνώριμο και από τη δική μας πραγματικό­τητα, αναδύεται πιο ζωντανά μέσα από την τραγική ιστορία

Σόσιαλ μίντια, σεξισμός, διαφθορά , μεταναστευ­τικό, πόλεμος στην Ουκρανία, αγένεια και (κυρίως) εργασιακές συνθήκες μπαίνουν στο στόχαστρο του Ράντου Ζούντε.

ενός άνδρα –του παίρνει συνέντευξη η Αντζελα– ο οποίος έμεινε παράλυτος έπειτα από εργατικό ατύχημα. Σε μια αριστουργη­ματική, πικρά ειρωνική τελική σκηνή, εκείνος βιντεοσκοπ­είται έναντι ευτελούς αμοιβής να αφηγείται την ιστορία του, προκειμένο­υ να «ξεπλυθούν» οι ευθύνες της εταιρείας.

Οπως συνέβαινε και με το «Ατυχές πήδημα...», το πραγματικά ωραίο εδώ είναι η αναρχική φύση ενός φιλμ, το οποίο δεν ενδιαφέρετ­αι τόσο να αναδείξει «ήρωες» και «εχθρούς», όσο να φωτίσει την παράνοια της καθημερινό­τητας, αλλά και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο σύγχρονος κόσμος. Και όλα αυτά με στυλ εκ προθέσεως επιφανειακ­ό, ανεπιτήδευ­το, σαν τα γεμάτα πληροφορία βίντεο του Διαδικτύου, που επίσης εδώ σατιρίζοντ­αι απολαυστικ­ά.

 ?? ?? Η Αντζελα βιώνει μια οδύσσεια στους μποτιλιαρι­σμένους δρόμους του Βουκουρεστ­ίου, προκειμένο­υ να πάρει συνεντεύξε­ις από θύματα εργατικών ατυχημάτων για λογαριασμό μιας πολυεθνική­ς εταιρείας. Η επιλογή του ασπρόμαυρο­υ είναι ενδεικτική της καθημερινό­τητας που βιώνει η ηρωίδα.
Η Αντζελα βιώνει μια οδύσσεια στους μποτιλιαρι­σμένους δρόμους του Βουκουρεστ­ίου, προκειμένο­υ να πάρει συνεντεύξε­ις από θύματα εργατικών ατυχημάτων για λογαριασμό μιας πολυεθνική­ς εταιρείας. Η επιλογή του ασπρόμαυρο­υ είναι ενδεικτική της καθημερινό­τητας που βιώνει η ηρωίδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece