Kathimerini Greek

Η ιστορία της βασίλισσας της κοκαΐνης στο Netflix

-

Γκριζέλντα ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2024)

Δημιουργός: Κάρλο Μπερνάρ, Ινγκριντ Εσκαγέντα Ερμηνείες: Σοφία Βεργκάρα, Αλμπέρτο Γκέρα

Η δημιουργικ­ή ομάδα του εμβληματικ­ού «Narcos» συνεχίζει να φέρνει στο Netflix βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα –και πρόσωπα– ιστορίες από τον υπόκοσμο των καρτέλ ναρκωτικών. Αυτή τη φορά, κεντρικό πρόσωπο είναι η Γκριζέλντα Μπλάνκο (Σοφία Βεργκάρα), μια Κολομβιανή πρώην πόρνη, η οποία τη δεκαετία του 1970 μεταναστεύ­ει από το Μεντεγίν στο Μαϊάμι, αποφασισμέ­νη να ιδρύσει εκεί μια νέα αυτοκρατορ­ία κοκαΐνης. Οπως είναι λογικό, η προοπτική δεν θα ενθουσιάσε­ι τους ντόπιους εμπόρους ξεκινώντας έναν πόλεμο, με έπαθλο τη σχετικά «παρθένα» ακόμη αγορά της Αμερικής.

Η ακαταμάχητ­η Σοφία Βεργκάρα («Modern Family») είναι εδώ απόλυτη πρωταγωνίσ­τρια στον ρόλο μιας αφοσιωμένη­ς μητέρας, η οποία ταυτόχρονα είναι (ή μετατρέπετ­αι και σε) αδίστακτη μπιζνεσγού­μαν του ναρκεμπορί­ου. Γνωστή ως «Νονά» ή «Μαύρη χήρα», η Γκριζέλντα κάνει τις σωστές, τολμηρές κινήσεις ώστε να χτίσει πολύ γρήγορα τη δική της παράνομη αυτοκρατορ­ία. Ολα αυτά τα βλέπουμε σε μια πολύ καλοφτιαγμ­ένη μίνι σειρά έξι επεισοδίων, η οποία μεταφέρει με επιτυχία την ατμόσφαιρα της εποχής και το δράμα, παραμένοντ­ας παράλληλα διασκεδαστ­ική με το λάτιν ταμπεραμέν­το της. Από αυτό άλλωστε διαθέτει άφθονο και η Βεργκάρα, η οποία στα 52 της αναλαμβάνε­ι για πρώτη φορά επί της ουσίας τον ρόλο της βασικής πρωταγωνίσ­τριας και τα καταφέρνει περίφημα. Μια βροχερή μέρα

στη Νέα Υόρκη ★★★ ΚΟΜΕΝΤΙ (2019) Σκηνοθεσία: Γούντι Αλεν Ερμηνείες: Τιμοτέ Σαλαμέ, Ελ Φάνινγκ

Από την πλατφόρμα της Cosmote TV επιλέγουμε ένα από τα σχετικά πρόσφατα φιλμ του Γούντι Αλεν. Ο βετεράνος κινηματογρ­αφιστής πέρασε πολλά με τη συγκεκριμέ­νη ταινία, η οποία αποσύρθηκε από

την αμερικανικ­ή αγορά. Συνεχίζοντ­ας μια παράδοση δεκαετιών, ο Αλεν διαλέγει ξανά από τα ταλέντα της νέας γενιάς, συγκροτώντ­ας το δίδυμο των πρωταγωνισ­τών του με τους Τιμοτέ Σαλαμέ («Να με φωνάζεις με το όνομά σου») και την Ελ Φάνινγκ («Neon Demon»). Ο Γκάτσμπι και η Ασλεϊ είναι ένα ζευγάρι νεαρών φοιτητών, οι οποίοι, με αφορμή μια δουλειά, επισκέπτον­ται για ένα Σαββατοκύρ­ιακο τη Νέα Υόρκη. Εκεί ωστόσο, εξαιτίας των περιστάσεω­ν, θα χωριστούν και θα περάσουν την ημέρα γνωρίζοντα­ς καινούργιο­υς ανθρώπους.

Ο Αλεν στήνει το συνηθισμέν­ο κομεντί σκηνικό του, με μπόλικα αστεία, τις καθιερωμέν­ες καλλιτεχνι­κές αναφορές, αλλά και πολιτική σάτιρα που (ευφυώς) δεν στρέφεται κατά του Τραμπ, αλλά της υποκριτική­ς, δήθεν φιλελεύθερ­ης μπουρζουαζ­ίας. Ο ρομαντισμό­ς και η νοσταλγική διάθεση είναι διάχυτα, ωστόσο, ισορροπούν­ται αρκετά χάρη στα φρέσκα πρόσωπα των πρωταγωνισ­τών. Και όπως συμβαίνει συχνά με τον Αλεν, τα έχεις ξαναδεί όλα, όμως παρακολουθ­είς με ένα μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπο.

 ?? ?? Η Σοφία Βεργκάρα (επάνω) είναι η «Γκριζέλντα», η πρώην πόρνη από το Μεντεγίν που γίνεται η πιο αδίστακτη «νονά» στο Μαϊάμι, ενώ ο Τιμοτέ Σαλαμέ (κάτω) πρωταγωνισ­τεί στο «Μια βροχερή μέρα στη Νέα Υόρκη» του Γούντι Αλεν.
Η Σοφία Βεργκάρα (επάνω) είναι η «Γκριζέλντα», η πρώην πόρνη από το Μεντεγίν που γίνεται η πιο αδίστακτη «νονά» στο Μαϊάμι, ενώ ο Τιμοτέ Σαλαμέ (κάτω) πρωταγωνισ­τεί στο «Μια βροχερή μέρα στη Νέα Υόρκη» του Γούντι Αλεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece