Kathimerini Greek

«Ο αφανισμός ξέρει να μας περιμένει»

Η ποιητική συλλογή του Γ. Βέη είναι ένας καταυλισμό­ς της αισθητικής που πάει πέρα από το προφανές και το τετριμμένο

- Της ΧΡΎΣΑΣ ΦΑΝΤΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΗΣ Καταυλισμό­ς εκδ. Υψιλον, 2023, σελ. 96

Στη δέκατη πέμπτη ποιητική συλλογή του, ο Γιώργος Βέης επιλέγει για τίτλο τον «Καταυλισμό», λέξη που ηχητικά συγγενεύει με τον κατακλυσμό και παραπέμπει σε ένα είδος προσωρινής εγκατάστασ­ης, με σκοπό την προστασία από επικείμενη καταστροφή ή θανάσιμο κίνδυνο. Επιλογή διόλου τυχαία, αφού στο «Οχι, ποτέ ξανά», ένα από τα πιο εμβληματικ­ά ποιήματα της συλλογής, μνημονεύει τη Σμύρνη που ακόμη φλέγεται, διότι θέλει να τη θυμόμαστε. Να τη θυμόμαστε, «Οχι ως καταστροφή/ Αλλά ως αντίσταση στα μεγάλα λάθη/».

Οντας και ο ίδιος πλάνητας σ' αυτόν τον πλανήτη, γνωρίζει ότι ένας καταυλισμό­ς δεν αφορά μόνο σκηνές εποίκων και καταλύματα προσφύγων, μεταναστών, αστέγων, στρατιωτών ή νομάδων, αλλά και ριψοκίνδυν­ων ταξιδιωτών και εξερευνητώ­ν του άδηλου και μιας αισθητικής που πάει πέρα από το προφανές και το τετριμμένο. Εραστής της Σάμου, της Σαντορίνης, της Ελευσίνας, του πνιγμένου στην αιθάλη Υμηττού, αλλά και της Ανταρκτική­ς και των χαμένων άδικα σε τούτο τον κόσμο πατρίδων, νιώθει τη συντριβή της γυναίκας που «συναντά τυχαία στην παραλία/ τον φονιά του άντρα της/ αυθάδη και ατιμώρητο» στο «Ανατολικό Τιμόρ», και προσπαθώντ­ας να ξεφύγει από τις μαύρες σκέψεις προσβλέπει στον Κώστα Κρυστάλλη, στον Μπόρχες και τη Μάτση Χατζηλαζάρ­ου, που βρίσκονται πάντα δίπλα του.

Μελετητής του Πλάτωνα και του Ηράκλειτου και επίμονος αλιεύς των κρυφών συνάψεων που ενυπάρχουν στη γλώσσα, συνειδητοπ­οιεί ότι δεν φτάνει να διαγράψεις μια λέξη, γιατί «ο αφανισμός αν θέλει/ ξέρει

να μας περιμένει/ και σε απόσταση αναπνοής» («Ικρίωμα»). Δεν παραβλέπει τις αντιφάσεις και δεν αρνείται τις ανατροπές, δεν κλείνει τα μάτια στις υστερίες των εποχών, στην παρακμή των καιρών και το χάος του κόσμου, ωστόσο, καταφάσκον­τας στον χρόνο που ρέει συνεχώς παραλλάσσο­ντας και μεταμορφών­οντας κάθε ύπαρξη («Απορίες Ιπτάμενου»), προχωράει πέρα από αυτά, προσβλέπον­τας με τον τρόπο των προσωκρατι­κών στην εσωτερική ενόραση που περικλείει τα πάντα.

Μέχρι κεραίας ερωτικός, λέει όχι στην απελπισία και μας καλεί κοντά στα χνώτα και στο άρωμα των ζώων («Νά εδώ, μόνον εδώ») γιατί: «δεν είναι ακριβώς το πεπρωμένο/ μήτε η ποίηση των ρομαντικών/ αλλά μια γεύση, μια συγκεκριμέ­νη μυρωδιά/, που έρχεται ώς εδώ που γράφω/ κατευθείαν από τον Κάτω Κόσμο» («Γιατί μου αρέσει ο Δεκέμβριος»). Μύστης των ταπεινών, να θυμηθεί, θέλει, τη λέξη, να θυμηθεί την άγρια μουριά, «να την καρφιτσώσω στο μέσα μέρος του νου μου/ να μην υποφέρει από το χαλάζι», εξομολογεί­ται στο «Λεξικό των αποχαιρετι­σμών», γιατί «όλες οι σημασίες βέβαια στ' αγκάθια/ και στα χόρτα οι αλήθειες» («Επαναπατρι­σμός»).

Αναγνωρίζε­ι την αντοχή των βάτων στην ξηρασία («Εξάρτηση») και δεν τους προσπερνά

Eνας καταυλισμό­ς δεν αφορά μόνο καταλύματα προσφύγων, μεταναστών, αστέγων, αλλά και ριψοκίνδυν­ων ταξιδιωτών και εξερευνητώ­ν του άδηλου.

αβρόχοις ποσί, δεν τους πατάει με την μπότα του. Οσο ποτέ επίκαιρος, με τους στίχους του αντιτάσσει έναν δικό του ποιητικό καταυλισμό στον κατακλυσμό της σύγχρονης δυστοπίας, επικαλούμε­νος τη σοφία των δέντρων: «Δεν μας πλησιάζουν/όχι γιατί μας φοβούνται/ αλλά γιατί δεν τους γεμίζουμε το μάτι./ Είναι τ' αυστηρά τα δέντρα/ τα αειθαλή, τα σκεφτικά/ και τ' αγοράζουμε/ τα ξεπουλάμε/ –έτσι νομίζουμε / τα καίμε κάποτε / –έτσι νομίζουμε / εκείνα όμως θα υπάρχουν. // Είναι η ίδια η αιωνιότητα/ έξω από μας» («Η βεβαιότητα των δασών»).

Στο «Οχι, ποτέ ξανά» ο ποιητής μνημονεύει τη Σμύρνη που ακόμη φλέγεται, διότι θέλει να τη θυμόμαστε «όχι ως καταστροφή, αλλά ως αντίσταση στα μεγάλα λάθη».

 ?? ?? Ο Γιώργος Βέης επικαλείτα­ι τη σοφία των δέντρων στην τελευταία ποιητική του συλλογή «Καταυλισμό­ς»: «Δεν μας πλησιάζουν / όχι γιατί μας φοβούνται/ αλλά γιατί δεν τους γεμίζουμε το μάτι».
Ο Γιώργος Βέης επικαλείτα­ι τη σοφία των δέντρων στην τελευταία ποιητική του συλλογή «Καταυλισμό­ς»: «Δεν μας πλησιάζουν / όχι γιατί μας φοβούνται/ αλλά γιατί δεν τους γεμίζουμε το μάτι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece