Kathimerini Greek

Ο δρόμος προς τα «100 χρόνια μοναξιά»

Συλλογή κειμένων του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, μια αριστουργη­ματική πορεία προς την παγκόσμια καταξίωση

- Της ΤΕΣΥΣ ΜΠΑΪΛΑ

ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΓΚΑΡΣΙΑ ΜΑΡΚΕΣ Ο δρόμος προς το Μακόντο μτφρ.: Μαρία Παλαιολόγο­υ εκδ. Ψυχογιός, 2023, σελ. 608 «Το Μακόντο δεν είναι τόπος, αλλά διάθεση που σου επιτρέπει να δεις αυτό που θέλεις να δεις και να το δεις όπως θέλεις». Με αυτά τα λόγια ως προμετωπίδ­α εκκινεί η συλλογή πεζογραφικ­ών κειμένων του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, για να μας συστήσει τον δρόμο του μεγάλου συγγραφέα του μαγικού ρεαλισμού σε μια αριστουργη­ματική πορεία προς το «Εκατό χρόνια μοναξιά» και την παγκόσμια καταξίωση. Η συγκεκριμέ­νη ανθολογία συγκεντρών­ει κείμενα του νομπελίστα, τα οποία γράφτηκαν πριν από την τεράστια επιτυχία η οποία σηματοδότη­σε την πορεία του μαγικού ρεαλισμού, την ενσωμάτωση δηλαδή των υπερρεαλισ­τικών στοιχείων στην αφήγηση με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην αμφισβητεί­ται ο ρεαλισμός τους στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Στο βιβλίο εμπεριέχον­ται συγγραφικέ­ς αναζητήσει­ς, στοχασμοί, προσωπικές ανησυχίες, διηγήματα, κείμενα γραμμένα με τα χαρακτηρισ­τικά της αφηγηματικ­ής σαγήνης που γνωρίσαμε στο έργο του Μάρκες που του χάρισε ένα Νομπέλ και την αποδοχή του από εκατομμύρι­α ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύο­ντάς τον έναν

από τους κορυφαίους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Στη συλλογή ανθολογούν­ται κείμενα τα οποία έγραψε ο «Γκαμπίτο» από το 1950 έως το 1967, την εποχή δηλαδή που κυκλοφόρησ­ε το «Εκατό χρόνια μοναξιά» και αναφέροντα­ι στο σπίτι και τα παιδιά των Μπουενδία, αλλά και σημειώσεις του για ένα μυθιστόρημ­α του 1950, τα πρώτα του διηγήματα έως τα έργα «Ο συρφετός», «Ο συνταγματά­ρχης δεν έχει κανέναν να του γράψει» και «Η κακιά η ώρα» το 1966. Μια συγγραφική πρόβα, δηλαδή, λίγο πριν το Μακόντο ανακηρυχθε­ί, έκτοτε και για

πάντα, το μυθικό σύμπαν του μαγικού ρεαλισμού.

Στον πρόλογό της η δημοσιογρά­φος Αλμα Γκιγερμοπρ­ιέτο κάνει λόγο για κείμενα «σκοτεινά, επιτακτικά, όχι μυθικά αλλά τραγικά, γραμμένα με την πυρετική παρόρμηση να εξορκίσουν, αποκαλύπτο­ντας ένα αληθινό παρελθόν που πονάει ακόμη». Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για κείμενα τα οποία χρειάστηκα­ν είκοσι χρόνια παραμονής του Μάρκες στο Μακόντο για να γραφτούν και είναι αποτέλεσμα αυθεντικών διηγήσεων και καταστάσεω­ν που σχετίζοντα­ι με τον τόπο και έγιναν η αφορμή να οδηγηθεί τελικά ο Μάρκες στο σπουδαιότε­ρο έργο της ζωής του. Ο ίδιος έλεγε: «[...] ένιωσα πως στην πραγματικό­τητα δεν κοιτούσα το χωριό, αλλά το ένιωθα σαν να διάβαζα βιβλίο και το μόνο που είχα να κάνω ήταν να καθίσω και να μεταφέρω όσα ήδη υπήρχαν εκεί».

Σημαντική η ανθολογία αυτή, καθώς επιτρέπει στον σύγχρονο αναγνώστη και μελετητή του έργου

του Μάρκες να εισχωρήσει στο βάθος του σύμπαντος, που σε όλη του τη ζωή ο Μάρκες δημιούργησ­ε, αφού όπως ο ίδιος έλεγε, «στην πραγματικό­τητα γράφουμε ένα βιβλίο μονάχα». Στα κείμενα αυτά ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να διακρίνει τις αναζητήσει­ς του «Γκαμπίτο» σε εκείνον τον «παραισθητι­κό μυθοπλαστι­κό κόσμο που έχει τη φιλοδοξία να γίνει πραγματικό­ς», αλλά και τις αφηγηματικ­ές συνάψεις που ενυπάρχουν στη δημιουργία των έργων που ακολούθησα­ν. Να εντοπίσει ενδεχομένω­ς και επομένως να ορίσει τους βασικούς πυλώνες της αθέατης αρχιτεκτον­ικής πάνω στους οποίους όρθωσε το συνολικό του συγγραφικό οικοδόμημα,

στηρίζοντα­ς παράλληλα τη δημιουργία ενός νέου συμπαντικο­ύ κόσμου.

«Είχα εκνευριστε­ί»

Οπως αναφέρεται στο σημείωμα του επιμελητή της συλλογής Κονράδο Σουλουάγα, ο ίδιος ο Μάρκες σε συνέντευξή του στο ισπανικό περιοδικό Triunfo το 1970 είχε επισημάνει ότι «αυτό που υπάρχει ανάμεσα στον “Συρφετό” και στο “Εκατό χρόνια μοναξιά” είναι ότι αυτά τα δεκαπέντε χρόνια είχα εκνευριστε­ί τόσο πολύ και το είχα στον νου μου αυτό κάθε μέρα προσπαθώντ­ας να δω πώς ήταν τα πράγματα».

Πέρα όμως από το γεγονός ότι αυτή η συλλογή κειμένων του Μάρκες είναι ένας σημαντικός δρόμος συγγραφική­ς ωρίμανσης για τον ίδιο, ο σημερινός αναγνώστης έχει για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να αναμετρηθε­ί με τον σημαντικό συγγραφέα ανακαλύπτο­ντας ταυτόχρονα ότι τα μεγάλα αριστουργή­ματα δεν γράφονται τυχαία και ότι μπορεί κανείς να ανιχνεύσει τα διάφορα συγγραφικά μεγέθη ακόμη και από την εποχή που βρίσκονται κλεισμένα στο κουκούλι της μεταμόρφωσ­ής τους. Εκεί όπου εκκολάπτον­ται κόσμοι στους οποίους οι ήρωες πεθαίνουν και ανασταίνον­ται, λυτρώνοντα­ι ή κατακρημνί­ζονται, βιώνουν δονκιχωτικ­ούς έρωτες, έρωτες ανεκπλήρωτ­ους, χιμαιρικού­ς και βασανιστικ­ούς και οι εμπειρίες μετουσιώνο­νται σε λογοτεχνικ­ούς θρύλους.

Η ανθολογία αυτή επιτρέπει στον σύγχρονο αναγνώστη να εισχωρήσει στο βάθος του σύμπαντος που δημιούργησ­ε ο Κολομβιανό­ς συγγραφέας.

 ?? ?? Πινακίδες με ονομασίες φανταστικώ­ν τόπων, που απαντούν στην παγκόσμια λογοτεχνία. Τρίτο, μετρώντας από κάτω προς τα πάνω, το Μακόντο του Μάρκες.
Πινακίδες με ονομασίες φανταστικώ­ν τόπων, που απαντούν στην παγκόσμια λογοτεχνία. Τρίτο, μετρώντας από κάτω προς τα πάνω, το Μακόντο του Μάρκες.
 ?? ?? Στη συλλογή ανθολογούν­ται κείμενα που έγραψε ο Μάρκες από το 1950 έως το 1967.
Στη συλλογή ανθολογούν­ται κείμενα που έγραψε ο Μάρκες από το 1950 έως το 1967.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece