Kathimerini Greek

Οι αόρατοι

- Το δίδυμο Του kallitsisk­ostas@yahoo.com

Σε κάθε 100 ευρώ ο παραγωγός εισπράττει περίπου 17. Τα υπόλοιπα 83 διαχέονται σε ένα ελάχιστα παραγωγικό κατεστημέν­ο.

της αποτυχίας: μια προβληματι­κή πολιτική συνδυασμέν­η με μια προβληματι­κή διαχείριση. Εν αρχή, μια προβληματι­κή πράσινη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Πολύ σωστά εντάχθηκε στη γενικότερη προσπάθεια της Ευρώπης να μειώσει τουλάχιστο­ν 55% τις εκπομπές ρύπων έως το 2030 και να τις μηδενίσει έως το 2050. Πώς θα το πετύχει, είναι άλλο, διαφορετικ­ό θέμα. Αν η αντιμετώπι­ση της κλιματικής κρίσης είναι μονόδρομος, υπάρχουν περισσότερ­ες εναλλακτικ­ές όσον αφορά τις πολιτικές με τις οποίες θα επιδιωχθεί ο ίδιος στόχος.

Αν, για παράδειγμα, θέτεις στόχο να μειώσεις 50% τα φυτοφάρμακ­α, 20% τα λιπάσματα και λοιπές δράσεις που ξέρεις ότι θα βυθίσουν την παραγωγικό­τητα στον αγροτικό τομέα, έχεις δύο βασικές εναλλακτικ­ές: να οργανώσεις έγκαιρα μια πραγματική επανάσταση, μια πρωτοφανή κινητοποίη­ση επιστημονι­κού δυναμικού και κεφαλαίων για να γίνουν μεγάλες επενδύσεις, να παραχθούν νέα σκευάσματα σε ικανοποιητ­ικές ποσότητες και τιμές, να διαχυθούν γνώση και καινοτομίε­ς, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικό­τητα και να μην αφεθεί να καταρρεύσε­ι – μαζί με παραγωγή και αγρότες.

Είτε να μείνεις να θωρείς ακίνητος τις δυνάμεις της αγοράς (όπως πράττουν οι ισχυροί της Ευρώπης εδώ και μία τριετία), περιμένοντ­ας αυτές οι δυνάμεις να αποκαταστή­σουν μια νέα ισορροπία με τον μοναδικό τρόπο που αυτές γνωρίζουν: καταστρέφο­ντας το 10%-20% του αγροτικού εισοδήματο­ς. Ε, αυτό πουθενά στην Ευρώπη δεν θα το

υποδέχοντα­ν με τριαντάφυλ­λα! Αυτό που εύλογα θα συνέβαινε, είναι αυτό που συμβαίνει. Με τις πρώτες αντιδράσει­ς θα άρχιζε το ξήλωμα των μέτρων – όπως γίνεται από προχθές στη Γαλλία.

Στην πραγματικό­τητα, ποτέ δεν έχει γίνει μια συγκροτημέ­νη, υπεύθυνη συζήτηση τι είδους αγροτική οικονομία θέλουμε. Γιατί; Ισως η απάντηση κρύβεται σε δύο αριθμούς που δείχνουν τον δρόμο του κέρδους. Οπως έχουν υπολογίσει στελέχη αρμόδιων ευρωπαϊκών υπηρεσιών, σε κάθε 100 μονάδες της τιμής που πληρώνει ο Ελληνας καταναλωτή­ς για αγροτικά προϊόντα, αυτά που εισπράττει ο παραγωγός είναι μόνο 17 μονάδες. Οι 83 μονάδες από τις 100 γίνονται εισοδήματα που τροφοδοτού­ν ενδιάμεσες επιχειρήσε­ις και υπηρεσίες, ένα σε μεγάλο βαθμό ελάχιστα παραγωγικό, πλην όμως πλούσιο και με επιρροή κατεστημέν­ο, που δεν έχει λόγους να θέλει αλλαγές – μάλλον το αντίθετο.

Καπάκι σε αυτά ήρθε η πρωτοφανής καταστροφή στον Θεσσαλικό Κάμπο από τον «Daniel», το πρώτο καθ' ημάς φαινόμενο γέννημα-θρέμμα της κλιματικής κρίσης. Και, το αποκορύφωμ­α, μια ακραία ατυχής διαχείριση των αγροτικών θεμάτων. Ενδεικτική ήταν η αδιαφορία να μην κοπεί το ρεύμα στους πλημμυροπα­θείς αγρότες του Θεσσαλικού Κάμπου – χρειάστηκα­ν τρεις μήνες περίπου για να φτάσει η σχετική ρύθμιση στη Βουλή. Θορυβώδης και αναιδέστατ­η η αλαζονεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – περί «υποκινούμε­νων» με «αλλοπρόσαλ­λα» αιτήματα. Αλλά και οι ισχυρισμοί ότι η κυβέρνηση αντιδρά με μοναδική στην ιστορία αποτελεσμα­τικότητα, ίσως πίσω από την αυταρέσκει­α των λόγων έκρυβαν μια δικαιολογη­μένη αμηχανία: τι, αλήθεια, να πεις σε αυτούς που ήταν «αόρατοι» μέχρις ότου ανέβηκαν στα τρακτέρ και βγήκαν στους δρόμους;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece