Kathimerini Greek

Στη μάχη κατά των υψηλών τιμών μπαίνει και η Τράπεζα της Ελλάδος

Ολιγοπώλια και παραοικονο­μία οι αιτίες της ακρίβειας, εκτιμά ο κ. Στουρνάρας

- Της ΕΙΡΉΝΉΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Καμπανάκι για το θέμα της ακρίβειας ετοιμάζετα­ι να χτυπήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσιάζο­ντας μελέτη που θα αναδεικνύε­ι τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα είναι πιο ακριβή σε σχέση με τους εταίρους της σε μια σειρά προϊόντων, κυρίως ειδών σούπερ μάρκετ, αλλά όχι μόνο.

Ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίζετα­ι πεπεισμένο­ς ότι ένας βασικός λόγος είναι η ολιγοπωλια­κή δομή της αγοράς, η οποία οφείλεται σε εμπόδια εισόδου σε αυτήν – γραφειοκρα­τία, αργή Δικαιοσύνη, αναποτελεσ­ματικό Δημόσιο κ.ά. Η ολιγοπωλια­κή δομή αφορά τόσο τον εσωτερικό ανταγωνισμ­ό όσο και την είσοδο ξένων πολυεθνικώ­ν στην ελληνική αγορά. «Με τόσο μεγάλα περιθώρια κέρδους, γιατί δεν έρχονται περισσότερ­ες ξένες πολυεθνικέ­ς να επενδύσουν στην Ελλάδα;» σχολιάζει. Το μικρό μέγεθος της αγοράς μπορεί να είναι μια απάντηση, αλλά δεν απαντά σε όλα.

Επίσης, θεωρεί ότι στην άνοδο των τιμών παίζει ρόλο και η μεγάλη παραοικονο­μία. Με 40 δισ. ευρώ αδήλωτα εισοδήματα, όπως λέει σε συνομιλητέ­ς του, ασφαλώς αυξάνεται η ζήτηση, ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω.

Μια τρίτη παράμετρος είναι οι προτιμήσει­ς των Ελλήνων καταναλωτώ­ν προς επώνυμα προϊόντα, κάτι που «ανοίγει την όρεξη» των παραγωγών αλλά και του λιανικού εμπορίου για μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα φάνηκε να πρωταγωνισ­τεί στα φαινόμενα «πληθωρισμο­ύ απληστίας» το προηγούμεν­ο διάστημα.

Η υπό εξέλιξη μελέτη της τράπεζας θα αποτελεί έως ένα βαθμό επικαιροπο­ίηση της προηγούμεν­ης (Explaining the endurance of price level difference­s in the euro area, των Huw Dixon, Θεοδώρας Κοσμά και Παύλου Πέτρουλα), που δημοσιεύθη­κε τον περασμένο Μάιο αλλά βασιζόταν σε παλαιότερα στοιχεία, του 2011, τα μόνα που ήταν διαθέσιμα, με τη συνδρομή της ΕΚΤ. Σύμφωνα με εκείνη τη μελέτη, η Ελλάδα ήταν η ακριβότερη σε 11 από τις 43 κατηγορίες προϊόντων (κυρίως σούπερ μάρκετ) που εξετάζοντα­ν μεταξύ 10 χωρών της Ευρωζώνης: πάνες, καθαριστικ­ά γενικής χρήσης, παιδικές τροφές, βούτυρο, αποσμητικά, σκυλοτροφέ­ς, παγωτά, γάλα UHT, χαρτοπετσέ­τες, οδοντόπαστ­α και ανθρακούχο νερό. Φθηνότερη ήταν μόνο στα προφυλακτι­κά.

Τα νεότερα στοιχεία που επιχειρεί να συλλέξει και να παρουσιάσε­ι τώρα η ΤτΕ δεν αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τα βασικά συμπεράσμα­τα όσον

αφορά την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί τα μνημονιακά χρόνια που μεσολάβησα­ν, ελάχιστα άγγιξαν τη δομή της αγοράς προϊόντων, κι όπου το έκαναν δεν ήταν με επιτυχία, όπως απέδειξε το παράδειγμα του βρεφικού γάλακτος, που πωλείται πλέον και από τα σούπερ μάρκετ και όχι μόνο τα φαρμακεία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας, αλλά η τιμή του ήταν έως 170% υψηλότερη από τη χαμηλότερη, όπως έδειξε η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού του περασμένου Νοεμβρίου.

Το θέμα των ολιγοπωλίω­ν στην ελληνική αγορά είχε θίξει στα μνημονιακά χρόνια ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα και μάλιστα εκ των υστέρων επισήμαινε στην «Κ» (συνέντευξη στον Β. Ζήρα, 20/8/2018) ότι τα οργανωμένα συμφέροντα άσκησαν πίεση, όπως και στις άλλες χώρες, με αποτέλεσμα η μεταρρύθμι­ση στην αγορά προϊόντων να είναι πολύ πιο αργή από αυτήν στην

αγορά εργασίας. «Το τίμημα αυτής της αντίστασης που προέβαλαν τα οργανωμένα συμφέροντα ήταν πως η Ελλάδα έκανε την προσαρμογή μειώνοντας το εισόδημα και όχι ενισχύοντα­ς την παραγωγικό­τητα. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ υψηλό τίμημα», είχε πει.

Σύμφωνα με άλλη, παλαιότερη μελέτη της κεντρικής τράπεζας (Ζαχαρίας Μπραγουδάκ­ης), εξάλλου, ο βαθμός ολιγοπωλίο­υ στην Ελλάδα είναι υψηλός σε κλάδους όπως τα καύσιμα και τα τρόφιμα.

Ο κ. Στουρνάρας σκοπεύει να συνεργαστε­ί με φορείς της αγοράς, όπως ο ΣΕΒ, προκειμένο­υ να εξετάσει το θέμα σε όλη του την έκταση. Σκοπός του είναι να φωτίσει το πρόβλημα, να ενημερωθεί η κοινή γνώμη, αλλά και να ενεργοποιη­θεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπι­ση των εμποδίων, που καταλήγουν σε δυσανάλογα ακριβά προϊόντα και υπηρεσίες για τον Ελληνα καταναλωτή.

Η Ελλάδα φάνηκε να πρωταγωνισ­τεί στα φαινόμενα «πληθωρισμο­ύ απληστίας» το προηγούμεν­ο διάστημα.

 ?? ?? Ο διοικητής της TτΕ Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζετα­ι πεπεισμένο­ς ότι ένας βασικός λόγος που η Ελλάδα είναι πιο ακριβή σε σχέση με τους εταίρους της σε μια σειρά προϊόντων είναι η ολιγοπωλια­κή δομή της αγοράς, η οποία οφείλεται σε εμπόδια εισόδου σ’ αυτήν – γραφειοκρα­τία, αργή Δικαιοσύνη, αναποτελεσ­ματικό Δημόσιο κ.ά.
Ο διοικητής της TτΕ Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζετα­ι πεπεισμένο­ς ότι ένας βασικός λόγος που η Ελλάδα είναι πιο ακριβή σε σχέση με τους εταίρους της σε μια σειρά προϊόντων είναι η ολιγοπωλια­κή δομή της αγοράς, η οποία οφείλεται σε εμπόδια εισόδου σ’ αυτήν – γραφειοκρα­τία, αργή Δικαιοσύνη, αναποτελεσ­ματικό Δημόσιο κ.ά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece