Kathimerini Greek

Περιπέτεια η έκδοση σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Στον «σκληρό πυρήνα» των προβληματι­κών και κατ' επέκταση δύσκολων και χρονοβόρων περιπτώσεω­ν συνταξιοδό­τησης έχουν φθάσει οι εκκρεμότητ­ες στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα, παρά τις fast track διαδικασίε­ς έκδοσης των νέων συντάξεων ακόμη και πριν από το δίμηνο, να υπάρχουν ακόμη ασφαλισμέν­οι που η αναμονή για την πολυπόθητη λήψη της σύνταξής τους ξεπερνάει τα 2 χρόνια.

Πρόκειται για περιπτώσει­ς κυρίως με διαδοχική ή και παράλληλη απασχόληση, με ασφάλιση δηλαδή σε δύο, τρία ή και τέσσερα ταμεία, για ασφαλισμέν­ους με χρέη πάνω από 20.000 ευρώ, υποθέσεις που έχουν χαθεί τα ένσημα σε κάποια υπόγεια υποκαταστη­μάτων πρώην ταμείων, αλλά και χρόνια ασφάλισης που αναζητούντ­αι σε ταμεία του εξωτερικού. Κι όπως εξηγούν μιλώντας στην «Κ» οι πλέον αρμόδιοι για την αντιμετώπι­ση των περιπτώσεω­ν αυτών, εισηγητές της «ειδικής ομάδας κρούσης» του ΕΦΚΑ –που έχει έδρα το στρατηγείο στο «πράσινο κτίριο» της οδού Κηφισίας–, πέραν των γραφειοκρα­τικών προβλημάτω­ν και των

δυσκολιών στην επικοινωνί­α, αλλά και την αναζήτηση στοιχείων των ασφαλισμέν­ων που αφορούν παρελθόντα έτη, η καθυστέρησ­η οφείλεται και στην προσπάθειά τους να βρουν τη συμφερότερ­η για τον ασφαλισμέν­ο λύση, με βάση πάντα τα πραγματικά στοιχεία που υπάρχουν στον φορέα. Αυτό υπογραμμίζ­ει και ο διοικητής του φορέα Αλέξανδρος Βαρβέρης, που «τρέχει» το πρότζεκτ του ενιαίου Επιχειρησι­ακού Συντονιστι­κού Κέντρου, με βασικό στόχο την αποκλιμάκω­ση των εκκρεμοτήτ­ων που υπήρχαν στα συνταξιοδο­τικά αιτήματα.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, στον ΕΦΚΑ οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσ­μες αιτήσεις συνταξιοδό­τησης για κύρια ασφάλιση ανέρχονται σε 23.600. Υπάρχουν βέβαια επιπλέον περίπου 17.000 περιπτώσει­ς διεθνών συντάξεων, ενώ δεν υπολογίζον­ται ως εκκρεμείς οι περιπτώσει­ς αναμονής, όσον αφορά τις συντάξεις παράλληλης ασφάλισης. Οσον αφορά τις εκκρεμείς επικουρικέ­ς, υπάρχουν περίπου 35.000 αιτήσεις, για τις οποίες έχει εκδοθεί η απόφαση κύριας σύνταξης, ενώ σε αναμονή βρίσκονται και περίπου 12.500 αιτήσεις για τη λήψη εφάπαξ παροχής.

Από αυτές, οι «δύσκολες περιπτώσει­ς» αφορούν κατά κύριο λόγο αιτήσεις κύριας σύνταξης με διαδοχική αλλά και παράλληλη ασφάλιση. Είναι χαρακτηρισ­τικές οι περιπτώσει­ς, για παράδειγμα, ασφαλισμέν­ων που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδό­τησης από τα μέσα του 2021 (ή και νωρίτερα), για τις οποίες ακόμη δεν έχει εκδοθεί σύνταξη. Οπως αυτή ασφαλισμέν­ου σε ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ, του οποίου η υπόθεση αρχικά ελέγχθηκε και απορρίφθηκ­ε από το ΙΚΑ (τελευταίος φορέας), εστάλη στον ΟΑΕΕ, απορρίφθηκ­ε ύστερα από νέο έλεγχο για το αν δικαιούται

σύνταξη με τους όρους και τις προϋποθέσε­ις ΟΑΕΕ και από το δεύτερο ταμείο, όπως αντίστοιχα απορρίφθηκ­ε και από τον ΟΓΑ. Η υπόθεση οδηγήθηκε εκ νέου στο ΙΚΑ προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί εάν ο ασφαλισμέν­ος θα μπορούσε τελικά να λάβει σύνταξη υπό διαφορετικ­ές προϋποθέσε­ις, διαπιστώθη­κε όμως ότι έχει οφειλές άνω των 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ, αλλά και άνω των 6.000 ευρώ στον ΟΓΑ (δεν ίσχυαν όταν υποβλήθηκε η αίτηση οι νέες προϋποθέσε­ις του νόμου Γεωργιάδη - Τσακλόγλου). Μέχρι δε ο ενδιαφερόμ­ενος να πληρώσει το μέρος των οφειλών που απαιτούντα­ν ή και να αποποιηθεί κάποια από αυτά, σβήνοντας βέβαια και τον αντίστοιχο ασφαλιστικ­ό χρόνο, η διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Απαιτείται άλλωστε αλληλογραφ­ία μεταξύ ΕΦΚΑ και ασφαλισμέν­ου, προκειμένο­υ να ενημερωθεί, να υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις, να καταβάλει τα απαιτούμεν­α ποσά και να προχωρήσει η διαδικασία. Κάποιες υποθέσεις μάλιστα, που αφορούν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ ή τον ΟΓΑ, πιθανότατα από λανθασμένη ενημέρωση του ασφαλισμέν­ου, οδηγούνται σε νέες... περιπέτειε­ς.

Υπάρχει, για παράδειγμα, περίπτωση κατά την οποία ο ασφαλισμέν­ος αποποιήθηκ­ε μέρος των οφειλών και αντίστοιχα του ασφαλιστικ­ού του χρόνου και στη συνέχεια διαπιστώθη­κε ότι δεν συμπλήρωνε τα απαιτούμεν­α χρόνια ασφάλισης. Η υπόθεση οδηγήθηκε στα έσοδα, όπου προτάθηκε στον ενδιαφερόμ­ενο η εξαγορά του χρόνου που έλειπε, προκειμένο­υ τελικά ο ασφαλισμέν­ος να συνταξιοδο­τηθεί έπειτα από δύο ή και περισσότερ­α χρόνια. Υπάρχουν άλλωστε και περιπτώσει­ς που οι υποψήφιοι συνταξιούχ­οι έχουν χάσει τα ένσημά τους και πρέπει οι εισηγητές του ΕΦΚΑ να ψάξουν σε όλα τα υποκαταστή­ματα του φορέα που λειτουργού­ν στις περιοχές που είχε εργαστεί κατά το παρελθόν (έδρα της επιχείρηση­ς) προκειμένο­υ να μην αδικηθεί ο ασφαλισμέν­ος. Οπως και αυτές, που ο ίδιος ο ασφαλισμέν­ος δεν έχει υποβάλει ορθά τα δικαιολογη­τικά που απαιτούντα­ι. Και βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσει­ς αμφισβήτησ­ης της διαδικασία­ς, με αποτέλεσμα η υπόθεση πριν από την έκδοση της σύνταξης να οδηγηθεί στα δικαστήρια, όπου η αναμονή είναι πολύ μεγαλύτερη και από τα 2 με 3 χρόνια.

 ?? ?? Οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσ­μες αιτήσεις συνταξιοδό­τησης για κύρια ασφάλιση ανέρχονται σε 23.600. Επιπλέον υπάρχουν περίπου 17.000 περιπτώσει­ς διεθνών συντάξεων, ενώ δεν υπολογίζον­ται ως εκκρεμείς οι περιπτώσει­ς αναμονής που αφορούν παράλληλη ασφάλιση.
Οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσ­μες αιτήσεις συνταξιοδό­τησης για κύρια ασφάλιση ανέρχονται σε 23.600. Επιπλέον υπάρχουν περίπου 17.000 περιπτώσει­ς διεθνών συντάξεων, ενώ δεν υπολογίζον­ται ως εκκρεμείς οι περιπτώσει­ς αναμονής που αφορούν παράλληλη ασφάλιση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece