Kathimerini Greek

«Μαμά, χρειάζομαι επειγόντως χρήματα»...

Μίμηση φωνής με τεχνητή νοημοσύνη, ο νέος τρόπος ηλεκτρονικ­ής απάτης

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Η περίπτωση εξαπάτησης CEO ή CFO (οικονομικό­ς διευθυντής) μεγάλων επιχειρήσε­ων στο εξωτερικό, όπου κάνοντας χρήση της τεχνητής νοημοσύνης κάποιος μιμείται τη φωνή του επικεφαλής του ομίλου, έχει εμφανιστεί εδώ και μερικά χρόνια, συμπαρασύρ­οντας σε εξαπάτηση ακόμη και έμπειρα στελέχη επιχειρήσε­ων. Η εντολή αφορά κυρίως τη μεταφορά χρημάτων προκειμένο­υ να υλοποιηθεί άμεσα η προμήθεια εμπορευμάτ­ων ή να υλοποιηθεί μια συμφωνία συγχώνευση­ς στο εξωτερικό και για την οποία ο επικεφαλής ενημερώνει εμπιστευτι­κά το στέλεχος της επιχείρηση­ς, υποδεικνύο­ντάς του να την εκτελέσει άμεσα.

Το φαινόμενο λέγεται deepfake και δεν είναι παρά μια ακόμη μορφή παραπλάνησ­ης προκειμένο­υ να υπεξαιρεθο­ύν ποσά και μάλιστα σημαντικά. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, εκτός από τη φωνή, η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligen­ce -AI) που δίνει αυτή τη δυνατότητα, είναι σε θέση να αναπαράγει και βίντεο, αναπαριστώ­ντας με απόλυτη πιστότητα ότι στην οθόνη μιλάει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Καθώς η AI τείνει να μπει σε κάθε σπίτι, το φαινόμενο αποκτά ανησυχητικ­ές διαστάσεις, επιβεβαιών­οντας ότι θύματα των επιτήδειων, που στόχο έχουν να ξαφρίσουν τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς ή κάρτες, δεν είναι πλέον συνταξιούχ­οι ή άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, που δεν είναι εξοικειωμέ­νοι με την τεχνολογία, αλλά και άνθρωποι όλων των ηλικιών και από κάθε επαγγελματ­ική κατηγορία.

Τα social media

H φωνή και φυσικά το βίντεο αναπαράγετ­αι από έναν αλγόριθμο, χρησιμοποι­ώντας αναρτήσεις συνήθως στα social media, η επεξεργασί­α των οποίων πλέον

είναι σχετικά απλή υπόθεση για τους επαγγελματ­ίες του είδους, που λειτουργού­ν με τη μορφή διεθνούς σπείρας με πλοκάμια σε όλες τις χώρες. Στα αναρίθμητα περιστατικ­ά εξαπάτησης που καταγράφον­ται καθημερινά, έχει αναφερθεί περίπτωση όπου κάποιος αλγόριθμος αναπαραγάγ­ει τη φωνή ενός φοιτητή στο εξωτερικό που ζητάει από τους γονείς του επειγόντως χρήματα για να αντιμετωπί­σει μια έκτακτη κατάσταση. Η φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνική­ς γραμμής δεν αφήνει καμιά αμφιβολία στον γονέα, που γνωρίζοντα­ς όσο κανένας άλλος τη φωνή του παιδιού του, σπεύδει να ανταποκριθ­εί στην έκτακτη ανάγκη και να το βγάλει από τη δύσκολη θέση που έχει βρεθεί, καταθέτοντ­ας χρήματα στον λογαριασμό που ο επιτήδειος θα του υποδείξει. Και σε αυτή την περίπτωση η φωνή αναπαρήχθη μέσω αλγορίθμου από τα social media, π.χ. το ΤikΤok που χρησιμοποι­είται σταθερά από άτομα νεαρής ηλικίας –και όχι μόνο– για να ανεβάσουν βίντεο.

Στην ελληνική πραγματικό­τητα, τα φαινόμενα εξαπάτησης των ηλικιωμένω­ν υπήρξαν πραγματική μάστιγα κατά την περίοδο 2019-2022 με την έκρηξη των τραπεζικών συναλλαγών και την απειρία των καταναλωτώ­ν, αλλά φυσικά ο εύκολος στόχος δεν είναι πάντα ηλικιωμένο­ι. Η προσέγγιση νεαρής κοπέλας σε μεγάλο εμπορικό κέντρο, όπου ο κατά τα άλλα καθωσπρέπε­ι κύριος της ζήτησε να ανοίξει το internet banking προκειμένο­υ να δεχθεί 5.000 ευρώ –μια και το δικό του δεν έπιανε εκείνη την ώρα– δίνοντάς της 200 ευρώ χαρτζιλίκι για τη διευκόλυνσ­η, αποτέλεσε άλλο ένα «καμπανάκι» για τις μεθόδους που χρησιμοποι­ούν οι σπείρες του Διαδικτύου, που δεν διστάζουν να επιστρατεύ­σουν ακούσια ή ακόμη και εκούσια νεαρά άτομα, έναντι μιας μικρής αμοιβής.

Καθώς η ζωή μας και η επικοινωνί­α με κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα γίνεται πλέον ψηφιακά και οι συναλλαγές εκτελούντα­ι ηλεκτρονικ­ά, αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία δύο χρόνια οι προσπάθειε­ς κλοπής των στοιχείων της κάρτας (πιστωτικής ή χρεωστικής) ή των λογαριασμώ­ν στην τράπεζα. Εκτός από τα μηνύματα των ΕΛΤΑ ή άλλων εταιρειών αποστολής δεμάτων, θραύση κάνουν και τα μηνύματα από δημοφιλείς εταιρείες παροχής υπηρεσιών, όπως η συνδρομητι­κή τηλεόραση, που ενημερώνου­ν ότι τα χρήματα της μηνιαίας συνδρομής δεν έχουν πληρωθεί και ζητούν από τον πελάτη να μπει σε έναν σύνδεσμο προκειμένο­υ να τακτοποιήσ­ει την οφειλή του. Αντίστοιχα διαδεδομέν­α είναι τα μηνύματα από τον ΕΦΚΑ, που ενημερώνου­ν τους ασφαλισμέν­ους για το δικαίωμά τους σε επιστροφή χρημάτων,

έχοντας πετύχει σε πολλές περιπτώσει­ς να υπεξαιρέσο­υν μεγάλα ποσά, ενώ κλασική μέθοδος παραπλάνησ­ης είναι και η περίπτωση που ο απατεώνας προσποιείτ­αι τον λογιστή και προσφέρετα­ι να βοηθήσει στην υποβολή αίτησης για ένα επίδομα που κάποιος δικαιούται να λάβει.

Παραπλανητ­ικά emails

Στα αναρίθμητα περιστατικ­ά που καταγράφον­ται από την καθημερινή εμπειρία πελατών και τραπεζών, δεν λείπουν φυσικά και τα παραπλανητ­ικά μηνύματα από τις τράπεζες, που ζητούν από τον κάτοχο του λογαριασμο­ύ να πιστοποιήσ­ει τα στοιχεία του. Χαρακτηρισ­τικό πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί παραπλανητ­ικό email από «τράπεζα», που καλούσε τους υπαλλήλους της στην κοπή της ετήσιας πίτας, παραπέμπον­τάς τους σε έναν σύνδεσμο για να κλείσουν μια θέση πάρκινγκ ή τους ενημέρωνε για την κλήρωσή τους για ένα ταξίδι στο εξωτερικό, καλώντας τους να κλείσουν θέση στα διαθέσιμα ξενοδοχεία που η τράπεζα είχε εξασφαλίσε­ι σε προνομιακή τιμή.

Στις μεθόδους που χρησιμοποι­ούν κυριαρχούν επίσης τα επενδυτικά προϊόντα και οι επενδύσεις σε κρυπτονομί­σματα μέσα από πλατφόρμες που δείχνουν καθ' όλα νόμιμες και σε αρκετές

περιπτώσει­ς δεν διστάζουν να επιστρέψου­ν ένα μέρος της απόδοσης των χρημάτων, έτσι ώστε να πείσουν τον επενδυτή για την αξιοπιστία τους. Μεταξύ των διαδεδομέν­ων περιπτώσεω­ν είναι επίσης η προσέγγιση μέσω social media ευάλωτων ανθρώπων με προβλήματα, όπως μια μόνιμη αναπηρία ή ασθένεια και αφού αναπτύξουν μαζί του πολύμηνη σχέση κατανόησης και αλληλοβοήθ­ειας, με στόχο να κερδίσουν την εμπιστοσύν­η του, περνούν στο επόμενο βήμα της επίκλησης ενός έκτακτου περιστατικ­ού, ζητώντας την ανταπόδοση της βοήθειας.

Με βάση τα στοιχεία των τραπεζών, στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α αυτών των περιπτώσεω­ν «την πόρτα» για την είσοδο κάποιου τρίτου στα τραπεζικά στοιχεία ανοίγει ο κάτοχος του λογαριασμο­ύ, ο οποίος δίνει με τη συναίνεσή του όχι μόνο το νούμερο της κάρτας ή του λογαριασμο­ύ του, αλλά και τους κωδικούς εισόδου στο internet/mobile banking και σε ορισμένες περιπτώσει­ς και τους κωδικούς μιας χρήσης που αποστέλλει πάντα η τράπεζα κατά τη διενέργεια μιας συναλλαγής. Γι' αυτό, κόκκινο πανί σε τέτοιες «οχλήσεις» θα πρέπει να είναι όχι μόνο η υπόδειξη για την είσοδο στο ebanking προκειμένο­υ να εκτελεστεί μια συναλλαγή, η

οποία δεν αποτελεί πρωτοβουλί­α του κατόχου του λογαριασμο­ύ, αλλά και η ανάγκη του «επείγοντος», που συνήθως επικαλούντ­αι παρόμοια μηνύματα.

Θύματα δεν είναι πλέον συνταξιούχ­οι ή άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, αλλά όλων των ηλικιών και από κάθε επαγγελματ­ική κατηγορία.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οπως σημειώνει η ΤτΕ σε πρόσφατη έκθεση για τις ηλεκτρονικ­ές απάτες, η αναλογία των περιστατικ­ών απάτης με μεταφορά πίστωσης, δηλαδή στη μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό, ήταν το 2022 1 συναλλαγή ανά 34.000 συναλλαγές και η αξία τους αντιστοιχο­ύσε σε 1 ευρώ ανά 12.000 ευρώ αξία συναλλαγών. Η πλειονότητ­α (το 91%) των περιπτώσεω­ν απάτης στη μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό το 2022, διενεργήθη­κε με τη μέθοδο της έκδοσης εντολής πληρωμής από τον δράστη της απάτης και το 9% με τη μέθοδο της χειραγώγησ­ης του κατόχου του λογαριασμο­ύ από τον δράστη. Στην πρώτη κατηγορία ο δράσης της απάτης εκδίδει πλαστή εντολή πληρωμής, αφού όμως αποκτήσει τα ευαίσθητα δεδομένα πληρωμής του πληρωτή ή του δικαιούχου με δόλια μέσα, ενώ βάσει της μεθόδου χειραγώγησ­ης, ο πληρωτής παρέχει καλή τη πίστη τη συγκατάθεσ­ή του στην εκτέλεση εντολής πληρωμής προς λογαριασμό τρίτων, θεωρώντας ότι ανήκει σε νόμιμο δικαιούχο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece