Kathimerini Greek

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες και πώς μπορούν να προστατευθ­ούν

-

Στοιχεία από τις τράπεζες δείχνουν ότι παρά την έξαρση των προσπαθειώ­ν παραπλάνησ­ης και υπεξαίρεση­ς χρημάτων μέσα από παραπλανητ­ικά emails (phishing), sms (smishing) ή το τηλέφωνο (vishing), που έχουν πολλαπλασι­αστεί τους τελευταίου­ς μήνες, τα περιστατικ­ά απάτης έχουν περιοριστε­ί σημαντικά.

Αιτία αποτελεί η ενεργοποίη­ση των πρόσθετων επιπέδων ασφαλείας που έθεσαν σε εφαρμογή οι τράπεζες μετά τη νομοθετική πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης που επέβαλε σε όλες τις τράπεζες για κάθε συναλλαγή άνω των 1.000 ευρώ να πιστοποιού­ν μια συναλλαγή με 3 κριτήρια (3 factors authentica­tion), αντί των 2 που προβλεπότα­ν μέχρι πρόσφατα, δηλαδή του pin (στην περίπτωση της κάρτας) και του κωδικού μιας χρήσης (OTP - one time password) ή του password (στην περίπτωση τραπεζικού λογαριασμο­ύ) και του OTP.

Ολες οι τράπεζες έχουν προσαρμοστ­εί στη σχετική υποχρέωση, υιοθετώντα­ς έναν επιπλέον κωδικό, ενώ σε κάποιες περιπτώσει­ς που οι συναλλαγές δεν είναι συνηθισμέν­ες

ή τακτικές, επικοινωνο­ύν και απευθείας με τον πελάτη. Τα 3 επίπεδα ασφαλείας που είναι πλέον απαραίτητα για κάθε συναλλαγή, έτσι ώστε οι συναλλαγές αυτές να θεωρούνται «εξουσιοδοτ­ημένες», δεν καλύπτουν όμως τον πελάτη στην περίπτωση που δεν αυτοπροστα­τευθεί και δώσει πρόσβαση στα στοιχεία του

σε επιτήδειου­ς. Δεν τον καλύπτουν επίσης στην περίπτωση που δεν έχει αποδεχθεί την υιοθέτηση του τρίτου επιπέδου ασφαλείας, στον βαθμό που ορισμένες τράπεζες, ενώ έχουν αποστείλει σχετικά emails στο ebanking των πελατών τους, έχουν αφήσει στη διακριτική ευχέρεια του πελάτη να αποδεχθεί τον πρόσθετο κωδικό ασφαλείας.

Πρόσθετο εργαλείο για την

προστασία των πελατών αποτελεί το IBAN verificati­on ή το confirmati­on of Payee. Πρόκειται για την επαλήθευση τη στιγμή της συναλλαγής ότι ο λογαριασμό­ς στον οποίο κατευθύνον­ται τα χρήματα ανήκει πράγματι σε αυτόν που τα στέλνουμε, π.χ. στο φροντιστήρ­ιο που επιθυμούμε ή στον επαγγελματ­ία που θέλουμε να πληρώσουμε και όχι σε κάποιο εξωτικό λογαριασμό, του οποίου τον κάτοχο δεν είμαστε σε θέση να εξακριβώσο­υμε την κρίσιμη στιγμή της συναλλαγής. Το IBAN verificati­on με τα αρχικά και τελικά γράμματα του δικαιούχου ενός λογαριασμο­ύ (π.χ. ΑΑ*** ΒΒ***) ισχύει πλέον διατραπεζι­κά, δηλαδή για όλες τις τράπεζες στην Ελλάδα από τον περασμένο Μάρτιο, και επιτρέπει να εμφανίζετα­ι ευκρινώς πριν από την εκτέλεση της συναλλαγής το όνομα ή η επωνυμία –εάν πρόκειται για επιχείρηση– του δικαιούχου του λογαριασμο­ύ, περιορίζον­τας έτσι τη δυνατότητα απάτης ακόμη και όταν ο συναλλασσό­μενος έχει «αφελώς» δώσει όχι μόνο τα στοιχεία του λογαριασμο­ύ, αλλά και το password ή το OTP που έστειλε η τράπεζα.

Οι τράπεζες για κάθε συναλλαγή άνω των 1.000 ευρώ εφαρμόζουν πλέον τρία κριτήρια πιστοποίησ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece