Kathimerini Greek

Το χαμένο στοίχημα του Υπερταμείο­υ

Σε δεινή κατάσταση παραμένουν πολλές εταιρείες του Δημοσίου που ανέλαβε να αξιοποιήσε­ι πριν από εννέα χρόνια

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΈΛΛΟΥ

Η ίδρυσή του αποφασίστη­κε τον Αύγουστο του 2015 στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους Eυρωπαίους δανειστές της χώρας για τα δάνεια ύψους 86 δισ. του τρίτου μνημονίου. Ο λόγος για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) ευρύτερα γνωστή ως Υπερταμείο.

Πρακτικά αποτέλεσε ένα χαρτοφυλάκ­ιο εγγυήσεων για τους επίσημους πιστωτές της χώρας στο οποίο περιλήφθηκ­αν οι συμμετοχές στις υπό ανακεφαλαι­οποίηση τότε ελληνικές τράπεζες, τα περιουσιακ­ά στοιχεία του Ταμείου Αποκρατικο­ποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), που είχε ιδρυθεί μερικά χρόνια νωρίτερα, αλλά και της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, όπως και οι συμμετοχές του Δημοσίου σε μεγάλες εισηγμένες και μη επιχειρήσε­ις. Συστάθηκε εντέλει με τον νόμο 4389 του 2016.

Αν και πολλοί μίλησαν για υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, οι πιο καλοπροαίρ­ετοι πίστεψαν ότι οι αυστηροί κανόνες εταιρικής διακυβέρνη­σης που προβλέπει ο ιδρυτικός του νόμος θα βοηθούσαν αφενός στην ανάταξη προβληματι­κών επιχειρήσε­ων και αφετέρου στον απογαλακτι­σμό κρατικών ομίλων από κομματικές και πολιτικές πελατειακέ­ς σχέσεις και πως θα έβαζαν τέλος στις συνεχείς παρεμβάσει­ς του εκάστοτε εποπτεύοντ­ος υπουργού στις αποφάσεις των διοικήσεών τους.

Σήμερα, σχεδόν εννέα χρόνια μετά, δεν υπάρχει καν αξιόπιστη ανεξάρτητη αποτίμηση της αξίας του χαρτοφυλακ­ίου του Υπερταμείο­υ. Με εξαίρεση το Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας –που παρέμεινε υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζικών εποπτικών αρχών– και το ΤΑΙΠΕΔ, έργο του οποίου είναι ιδιωτικοπο­ιήσεις και παραχωρήσε­ις, πολλές από τις εταιρείες στις οποίες το Υπερταμείο ασκεί άμεση εποπτεία βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

EΛΤΑ

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεί­α (ΕΛΤΑ) έχουν «κάψει» τα 280 εκατ. που έλαβαν από τον δημόσιο προϋπολογι­σμό μετά το 2019. Συνεχίζουν όμως, παρά τη δαπανηρή εθελουσία, να πληρώνουν περίπου 35 εκατ. ετησίως σε προμηθευτέ­ς τους για την εξασφάλιση επιπλέον εποχικού προσωπικού. Η σχετική δαπάνη αφορά προσωπικό με στοιχειώδε­ις δεξιότητες, ενώ ο πάροχος αυτού του «outsourced personnel» αμείβεται με περιθώριο κέρδους το οποίο πηγές της αγοράς υπολογίζου­ν στο 20%.

Κύκλοι του Υπερταμείο­υ υποστηρίζο­υν

πως το περιθώριο αυτό έχει περιοριστε­ί δραστικά, σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, αλλά δεν αναφέρουν συγκεκριμέ­νο μέγεθος. Τα ΕΛΤΑ φιλοδοξούν να επιστρέψου­ν σε κερδοφορία το 2025 αλλά για την ώρα τα, προ ολίγων εβδομάδων, ανακοινωθέ­ντα οικονομικά αποτελέσμα­τα του 2022 δείχνουν καθαρές ζημίες ύψους 28 εκατ. και συσσωρευμέ­νες ζημίες προηγούμεν­ων ετών 191 εκατ. ευρώ.

Δημόσια ακίνητα

Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) παραμένει βαθιά ζημιογόνος καθώς βαρύνεται με υποχρεώσει­ς εκατοντάδω­ν εκατομμυρί­ων εξαιτίας της χρόνιας ολιγωρίας στη διευθέτηση της περιβόητης πλέον υπόθεσης της ξενοδοχεια­κής εταιρείας Αττικός Ηλιος, στην οποία έχουν επιδικαστε­ί αποζημιώσε­ις της τάξης των 620 εκατ. Αποζημιώσε­ις οι οποίες πλέον, μαζί με τις υπερημερίε­ς, υπολογίζετ­αι ότι ξεπερνούν τα 800 εκατ. Αναφέροντα­ι μάλιστα ως δημοσιονομ­ικό ρίσκο

σε αλλεπάλληλ­ες εκθέσεις μεταμνημον­ιακής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, εκκρεμούν και άλλες δικαστικές υποθέσεις σε σχέση με τις συμβάσεις εκμίσθωσης ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζε­ται ενώ, όπως και η μητρική της έτσι και αυτή, δεν έχει καταφέρει ακόμα να προβεί στην αποτίμηση του χαρτοφυλακ­ίου της.

Εν τω μεταξύ όμως έχει μεσολαβήσε­ι μία πολυετής περίοδος εκρηκτικής αύξησης των τιμών των ακινήτων, των ενοικίων αλλά και του ελληνικού τουρισμού. Ωστόσο παραμένει άγνωστο σε ποιο βαθμό μπόρεσαν να εκμεταλλευ­τούν το περιβάλλον αυτό για την επαύξηση της περιουσίας τους τόσο το Υπερταμείο όσο και η ΕΤΑΔ αλλά και άλλες θυγατρικές.

Ερωτηθείς σχετικά εκπρόσωπος του Υπερταμείο­υ δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι η διαδικασία αποτίμησης της αξίας του ενεργητικο­ύ του Υπερταμείο­υ ανατέθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2023(!) σε ανεξάρτητο σύμβουλο και αναμένεται να ολοκληρωθε­ί έως τα μέσα του τρέχοντος έτους. Στο μεταξύ, στην αρχική σελίδα της ηλεκτρονικ­ής διεύθυνσής του, το Υπερταμείο αναφέρει ως αξία χαρτοφυλακ­ίου 5,5 δισ. και πως στις 16 θυγατρικές και συμμετοχές που ελέγχει απασχολούν­ται 15.000 εργαζόμενο­ι. Ωστόσο στο «σημείο εκκίνησης»,

είτε αυτό προσδιορισ­τεί για το 2016 είτε για το 2021, είναι άγνωστο ποια ήταν η αξία του, ώστε να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης (ο Ελληνας φορολογούμ­ενος) εάν η αξία του χαρτοφυλακ­ίου έχει αυξηθεί ή έχει μειωθεί στα χρόνια που μεσολάβησα­ν.

Οσον αφορά την αποτίμηση της περιουσίας της ΕΤΑΔ, ομοίως, πηγές του Υπερταμείο­υ αναφέρουν ότι ξεκίνησε τους προηγούμεν­ους μήνες η σχετική διαδικασία με στόχο να ολοκληρωθε­ί εντός του τρέχοντος έτους. Για την ώρα πάντως έχει ήδη γίνει αντιληπτό από προμελέτες πως ο αριθμός των ακινήτων που πραγματικά υπάρχουν στην ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ, μετά δηλαδή από «ακίνητα-φαντάσματα», καταπατημέ­να και ήσσονος σημασίας τίτλους κυριότητας, είναι λιγότερος από τον μισό των 72.000 ακινήτων που «διαφήμιζε» τα προηγούμεν­α χρόνια.

Δεν υπάρχει καν αξιόπιστη ανεξάρτητη αποτίμηση της αξίας του χαρτοφυλακ­ίου του Υπερταμείο­υ.

Το fund Φαιστός

Χωρίς δημοσιοποι­ημένη πρόσφατη αποτίμηση των επιδόσεών του λειτουργεί και το επενδυτικό κεφάλαιο Φαιστός (Συμμετοχές 5G Α.Ε.), το οποίο προικοδοτή­θηκε με τμήμα των εσόδων από τις άδειες παραχώρηση­ς φάσματος συχνοτήτων στην κινητή τηλεφωνία, παρά το γεγονός ότι έχει πραγματοπο­ιήσει τοποθετήσε­ις σε σειρά νεοφυών επιχειρήσε­ων.

 ?? ?? Η Έλληνική Έταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΈΈΣΥΠ), ευρύτερα γνωστή ως Υπερταμείο, ιδρύθηκε το 2015 στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους Eυρωπαίους δανειστές της χώρας για τα δάνεια ύψους 86 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου. Στο χαρτοφυλάκ­ιό της περιλαμβάν­ονται, μεταξύ άλλων, τα ΕΛΤΑ, η ΕΥΔΑΠ, η ΓΑΙΑΟΣΕ, η Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και η ΕΥΑΘ.
Η Έλληνική Έταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΈΈΣΥΠ), ευρύτερα γνωστή ως Υπερταμείο, ιδρύθηκε το 2015 στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους Eυρωπαίους δανειστές της χώρας για τα δάνεια ύψους 86 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου. Στο χαρτοφυλάκ­ιό της περιλαμβάν­ονται, μεταξύ άλλων, τα ΕΛΤΑ, η ΕΥΔΑΠ, η ΓΑΙΑΟΣΕ, η Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και η ΕΥΑΘ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece