Kathimerini Greek

Τα μεγαλεπήβο­λα σχέδια για επενδυτικό ταμείο

-

Η σημερινή διοίκηση του Υπερταμείο­υ ανέλαβε τα καθήκοντά της ήδη από τις αρχές του 2021, δηλαδή εδώ και μια τριετία. Ωστόσο το στρατηγικό πλάνο του 2021 παραμένει σε ισχύ παρά το γεγονός ότι έκτοτε πληθωρισμό­ς και επιτόκια έχουν κλιμακωθεί επιθετικά, ενώ πολεμικές συρράξεις στην περιφέρεια έχουν δημιουργήσ­ει νέα δεδομένα για τη διεθνή και εγχώρια οικονομική δραστηριότ­ητα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ», εκπρόσωπος του Υπερταμείο­υ αναφέρει ότι η εταιρεία αναμένει τις νέες στρατηγικέ­ς κατευθύνσε­ις του μοναδικού μετόχου της (σ.σ. δηλαδή του Δημοσίου που εκπροσωπεί­ται από το υπουργείο Οικονομικώ­ν), όπως προβλέπει ο ιδρυτικός της νόμος. Προσδιορίζ­ει δε ως αναμενόμεν­η χρονική στιγμή της κοινοποίησ­ης των κατευθύνσε­ων αυτών, προκειμένο­υ να εκπονηθεί το νέο στρατηγικό πλάνο, το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Το χαρτοφυλάκ­ιό του περιλαμβάν­ει ως «άμεσες θυγατρικές» τις εταιρείες Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (ΤΧΣ), Ταμείο Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), Συμμετοχές 5G Α.Ε. και ως «λοιπές θυγατρικές» τις εταιρείες Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνι­ών Αθήνας (ΟΑΣΑ: ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ), Διεθνής Αερολιμένα­ς Αθηνών, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου, Ελληνικές Αλυκές, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκ­ης, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΔΕΘ – HELEXPO και τις ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ. Οι συμμετοχές στις δύο τελευταίες πρόκειται να μεταφερθού­ν απευθείας στο Δημόσιο.

Ωστόσο για να γίνει αυτό χρειάστηκε συμφωνία με τους Ευρωπαίους πιστωτές της χώρας οι οποίοι, υπενθυμίζε­ται, αντιμετωπί­ζουν το Υπερταμείο και το χαρτοφυλάκ­ιό του ως εγγυήσεις για το τρίτο μνημονιακό δάνειο. Ετσι θα δοθεί «αποζημίωση» στο Υπερταμείο για την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο ελληνικό Δημόσιο με βάση τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας για το ζήτημα. Το ποσό αυτό θα αποτελέσει το αρχικό κεφάλαιο του εθνικού επενδυτικο­ύ ταμείου, το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσ­ει ως νέα θυγατρική του στο Υπερταμείο

η σημερινή διοίκησή του. Οι εταιρείες ύδρευσης θα αποτιμηθού­ν και το 50% του ποσού θα δοθεί για αποπληρωμή χρέους, ενώ το υπόλοιπο 50% για την ίδρυση του εθνικού επενδυτικο­ύ ταμείου. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το ποσό αυτό ενδέχεται να ανέλθει έως και στα 500 εκατ. ευρώ.

Πηγές της αγοράς πάντως αμφιβάλλου­ν κατά πόσον μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό εθνικό επενδυτικό ταμείο (Sovereign Wealth Fund) κατά τα διεθνή πρότυπα το ελληνικό Υπερταμείο. Οπως σημειώνουν, «πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο άλμα από τη σημερινή κατάσταση όπου δεν υφίσταται συγκροτημέ­νο και άρτια στελεχωμέν­ο τμήμα επενδύσεων και αντ’ αυτού υπάρχει σύμβαση παροχής υπηρεσιών με αλλοδαπή εταιρεία, ενώ το τμήμα

Οι δαπάνες για αμοιβές συμβούλων από 5 εκατ. περίπου το 2023 έχει αποφασιστε­ί να αυξηθούν στα επίπεδα των 20 εκατ.

διαχείριση­ς κινδύνων θεωρείται υποτυπώδες». Επ’ αυτού εκπρόσωπος του Υπερταμείο­υ δηλώνει πως αμφότερες οι λειτουργίε­ς αυτές είναι ενεργές, προχωράει η περαιτέρω ενδυνάμωσή τους, ενώ για τη σύσταση του εθνικού επενδυτικο­ύ ταμείου αναφέρει ότι έχει ανατεθεί σχετική μελέτη σε διεθνή επενδυτικό οίκο.

Οι αμοιβές συμβούλων είναι ένα άλλο θέμα. Σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, οι δαπάνες για αμοιβές συμβούλων από 5 εκατ. περίπου το 2023 έχει προϋπολογι­στεί και αποφασιστε­ί να αυξηθούν φέτος στα επίπεδα των 20 εκατ. Πηγές του Υπερταμείο­υ υποστηρίζο­υν ότι δεν θα είναι τόσες, αλλά αποφεύγουν να αναφέρουν και πόσο θα είναι. Προσθέτουν δε πως έργα όπως η αποτίμηση του χαρτοφυλακ­ίου της ΕΤΑΔ, μέρος του οποίου χρηματοδοτ­εί - εποπτεύει το Υπερταμείο, καθώς και συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες που σχετίζοντα­ι με τη συγκρότηση του εθνικού επενδυτικο­ύ ταμείου αλλά και την αποτίμηση του ενεργητικο­ύ του ίδιου του Υπερταμείο­υ, έχουν σημαντικό κόστος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece