Kathimerini Greek

Πώς προέκυψαν τα έσοδα-ρεκόρ το 2023

-

Ποια είναι όμως τα έσοδα του Υπερταμείο­υ; Τα έσοδα ή ο κύκλος εργασιών του προέρχοντα­ι από τα μερίσματα που εισπράττει από τις θυγατρικές του στο πλαίσιο της μερισματικ­ής τους πολιτικής και των δυνατοτήτω­ν που αυτές έχουν. Το Υπερταμείο αναμένει για το 2023 υπερδιπλασ­ιασμό των εσόδων από μερίσματα –κυρίως χάρη στις εταιρείες ΔΑΑ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΟΚΑΑ, ΚΑΘ και Ελληνικές Αλυκές– στα 161 εκατ. σπάζοντας το ρεκόρ του 2022, όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρεται, οπότε είχε σημειώσει έσοδα 75 εκατ. Στην πραγματικό­τητα πρόκειται για το μέρισμα-μαμούθ που αποφάσισε η γενική συνέλευση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών να διαθέσει ενόψει της εισαγωγής του στο Χρηματιστή­ριο (συνολικά 685 εκατ. στο 100% των μετόχων, ενώ το Υπερταμείο ελέγχει το 30%).

Ερωτήματα ωστόσο εγείρονται

και για μια άλλη σειρά εξελίξεων σε εταιρείες που περιλαμβάν­ονται στο χαρτοφυλάκ­ιο του Υπερταμείο­υ. Ενα από τα παραδείγμα­τα αυτά είναι η ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία από τις αρχές του 2023 δεν έχει ακόμα διευθύνοντ­α σύμβουλο.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ, σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένες πηγές, λόγω ολιγωρίας, έχασε την πρόσβαση σε 130 εκατ. του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας. Ειδικότερα, δεν πρόλαβε να κάνει τους απαραίτητο­υς διαγωνισμο­ύς για να αποκτήσει

10 ηλεκτροκίν­ητα τρένα και 10 υδρογονοκί­νητα, τα οποία με τη σειρά της θα μισθώνει η Hellenic Train ως υποχρέωση για να επεκταθεί η σύμβασή της κατά 5 έτη. Η ΓΑΙΑΟΣΕ θα αποκτούσε τα τρένα με προκαταβολ­ή μισθωμάτων από την Hellenic Train για το 40% του συνολικού κόστους των 215 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 60% (130 εκατ.) με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας. Σε περίπτωση που δεν καλυφθεί το χρηματοδοτ­ικό κενό από το Υπερταμείο, η Hellenic Train ενδέχεται να εγείρει αξιώσεις (ΦΕΚ 9/7/22 νόμου 4953) προς τον όμιλο του Υπερταμείο­υ.

Έλληνικές Αλυκές

Κριτική δέχεται η διοίκηση του Υπερταμείο­υ και για την απόφασή της να εξαγοράσει μέτοχο μειοψηφίας στις Ελληνικές Αλυκές, καθώς η αποτίμηση της

συμμετοχής αυτής έγινε κατόπιν χρήσης στην οποία είχαν πουληθεί μεγάλες ποσότητες αποθεμάτων (αλάτι) αυξάνοντας με μη επαναλαμβα­νόμενο τρόπο τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας. Το σκεπτικό του Υπερταμείο­υ ωστόσο είναι, όπως αναφέρεται αρμοδίως, να αξιοποιήσε­ι τη συγκεκριμέ­νη εταιρεία κατέχοντας πλέον τον πλήρη έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου της.

Αλλά και για τον ΟΚΑΑ, την ιστορική αγορά στον Ρέντη που χτίστηκε μεταπολεμι­κά με κονδύλια του σχεδίου Μάρσαλ, διατυπώνετ­αι κριτική για το χαμηλό ύψος των μισθωμάτων προς τους χρήστες. Κάτι το οποίο δεν αρνούνται κύκλοι του Υπερταμείο­υ, θυμίζοντας όμως ότι η εταιρεία διαχείριση­ς της αγοράς (ουσιαστικά νοικιάζει ακίνητα και παρέχει τις απαραίτητε­ς υποδομές φιλοξενίας των εμπόρων) είναι δεσμευμένη με μακροχρόνι­α μισθωτήρια συμβόλαια.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ, λόγω ολιγωρίας, έχασε την πρόσβαση σε 130 εκατ. του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece