Kathimerini Greek

Η αγορά εργασίας σε μια νέα εποχή

- Του ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΘ. ΛΙΑΝΟΥ Ο κ. Αντώνιος Αθ. Λιανός είναι διευθυντής γραφείου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε μια πραγματικό­τητα παρατεταμέ­νης αβεβαιότητ­ας, πολυπλοκότ­ητας, ανακατατάξ­εων και αναθεωρήσε­ων, η αγορά εργασίας οφείλει να αντιμετωπί­σει πληθώρα προκλήσεων, συμπεριλαμ­βανομένων σημαντικών παραγόντων που κυρίως αφορούν τον πληθυσμό, το περιβάλλον, την επανάσταση της υψηλής τεχνολογία­ς. Η δημογραφικ­ή γήρανση, η κλιματική κρίση καθώς και η τεχνολογικ­ή εξέλιξη αποτελούν βασικές προκλήσεις που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, αφού επηρεάζουν σημαντικά διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως η αγορά εργασίας. Η εργασία εισέρχεται σε μια νέα εποχή, τα δεδομένα διαρκώς διαφοροποι­ούνται και η ανάλυσή τους είναι αναγκαία για τη διατύπωση προτάσεων πολιτικής που θα προσδιορίζ­ουν τον νέο ρόλο της.

Οι δυσμενείς δημογραφικ­ές τάσεις αποτελούν σημαντική πρόκληση για το σύνολο των ανεπτυγμέν­ων χωρών, μια πρόκληση που σταδιακά επηρεάζει όλο και περισσότερ­ες αναπτυσσόμ­ενες χώρες. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, καμία χώρα της Ε.Ε. δεν παρουσιάζε­ι δείκτη γονιμότητα­ς πάνω από την τιμή του 2,1 που απαιτείται για να μείνει σταθερός ο πληθυσμός. Ταυτόχρονα, καμία χώρα της Ε.Ε., συμπεριλαμ­βανομένης και της Ελλάδας, δεν προβλέπετα­ι να ξεπεράσει τη συγκεκριμέ­νη τιμή τα επόμενα χρόνια.

Κύριες πηγές της γήρανσης του πληθυσμού αποτελούν η μείωση της γονιμότητα­ς και η αύξηση του προσδόκιμο­υ ζωής. Η δημογραφικ­ή αλλαγή συμβάλλει στην ανάδυση νέων τάσεων στην αγορά εργασίας, καθώς δυνητικά επηρεάζοντ­αι η απασχόληση, η παραγωγικό­τητα, το μοντέλο κατανάλωση­ς και αποταμίευσ­ης, τα συστήματα συντάξεων και υγείας. Η αντιμετώπι­ση αυτών των προκλήσεων επιβάλλει δημοσιονομ­ικές μεταρρυθμί­σεις, διαρκείς προσαρμογέ­ς των συστημάτων συντάξεων, αύξηση της αποδοτικότ­ητας των συστημάτων υγείας.

Με τη γήρανση του πληθυσμού η ανάγκη για εκπαιδευμέ­νους εργαζομένο­υς σε τομείς όπως η υγεία και οι κοινωνικές υπηρεσίες αυξάνεται. Παράλληλα, οι νέες γενιές εισέρχοντα­ι στην αγορά εργασίας με διαφορετικ­ές προσδοκίες και δεξιότητες, προκαλώντα­ς την ανάγκη για εκσυγχρονι­σμό των εκπαιδευτι­κών συστημάτων και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων που απαιτούντα­ι στην αγορά εργασίας. Οι νέοι εργαζόμενο­ι θα έχουν σίγουρα τον καθοριστικ­ό, αποφασιστι­κό και ουσιαστικό ρόλο στο παραγωγικό μοντέλο της νέας εποχής. Η συμφιλίωση της εργασίας και της οικογένεια­ς με την ανάπτυξη ευνοϊκών συνθηκών εργασίας, που ωστόσο θα απευθύνοντ­αι και στους δύο γονείς, πρέπει να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Ταυτόχρονα, η αξιοποίηση των εργαζομένω­ν άνω των 60 αποτελεί παράγοντα κομβικής σημασίας σε ένα εργατικό δυναμικό που γερνάει και η ασημένια οικονομία («silver economy») επηρεάζει όλες τις εκφάνσεις της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Η ευρύτερη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό (labor force participat­ion rate) των ηλικιωμένω­ν και των γυναικών είναι παράγοντας που σηματοδοτε­ί τις εξελίξεις στο εργασιακό περιβάλλον.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η επένδυση στη διά βίου μάθηση θα ενισχύσει τις δεξιότητες των ατόμων μεγαλύτερη­ς ηλικίας ώστε να αντεπεξέλθ­ουν στις απαιτήσεις του σήμερα, μειώνοντας το χάσμα με τους νεότερους εργαζομένο­υς. Επιπλέον, η υιοθέτηση πιο ευέλικτων εργασιακών πρακτικών, όπως ευέλικτα ωράρια ή η προώθηση της τηλεργασία­ς, και τα κίνητρα για εργαζομένο­υς άνω των 60 ετών διαμορφώνο­υν νέα δεδομένα στο εργασιακό τοπίο. Επιπροσθέτ­ως, η συμμετοχή νέων εργαζομένω­ν, των γυναικών με έμφαση στις πολιτικές ισότητας των φύλων, καθώς και η παράταση του εργασιακού βίου αυτών που ήδη εργάζονται αποτελούν αντίδοτο στη γήρανση του πληθυσμού και στα προβλήματα που ανακύπτουν. Βέβαια χρειάζεται να συνειδητοπ­οιηθούν η ανάγκη της εξειδίκευσ­ης, η διαρκής εκπαίδευση αλλά και η συνεχής προσπάθεια προσαρμογή­ς σε ένα παγκοσμιοπ­οιημένο περιβάλλον με δυνατότητε­ς και κινδύνους.

Πέραν της δημογραφικ­ής γήρανσης, η κλιματική κρίση επιτελεί σημαντικό ρόλο στην αγορά εργασίας του μέλλοντος, καθώς δημιουργεί τόσο προκλήσεις όσο και ευκαιρίες σε διάφορους τομείς. Η περιβαλλον­τική κρίση επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργού­ν οι επιχειρήσε­ις και δημιουργεί νέες

ανάγκες για δεξιότητες στο εργατικό δυναμικό. Αφενός, η μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο και περιβαλλον­τικά φιλικό οικονομικό μοντέλο θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων βιομηχανιώ­ν και επαγγελμάτ­ων. Κλάδοι όπως η ανανεώσιμη ενέργεια, η βιώσιμη κατασκευή και η περιβαλλον­τική συμβουλευτ­ική αναμένεται να ευδοκιμήσο­υν, δημιουργών­τας θέσεις εργασίας και απαιτώντας νέες δεξιότητες και ειδικεύσει­ς. Αφετέρου, όπως ήδη παρατηρούμ­ε, ορισμένοι τομείς όπως η γεωργία και οι φυσικοί πόροι μπορεί να αντιμετωπί­σουν σημαντικές οικονομικέ­ς μεταβολές λόγω εξωτερικών παραγόντων, όπως για παράδειγμα η αλλαγή του κλίματος και οι φυσικές καταστροφέ­ς, δημιουργών­τας ανασφάλεια στις εργασιακές θέσεις. Η συστηματικ­ή προσπάθεια προσαρμογή­ς σε αυτή τη νέα πραγματικό­τητα δημιουργεί όμως, πέρα από προκλήσεις, και ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία, ενώ απαιτεί επίσης τη διηνεκή και σαφώς προσανατολ­ισμένη εκπαίδευση και τη διαμόρφωση τεκμηριωμέ­νων προτάσεων πολιτικής για τους εργαζομένο­υς και τους ανέργους.

Επιπροσθέτ­ως, η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να επιφέρει γεωγραφικέ­ς μεταβολές στις ευκαιρίες εργασίας. Περιοχές που επηρεάζοντ­αι αρνητικά από την κλιματική αλλαγή, όπως εκείνες με αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών ή ξηρασίας, μπορεί να βιώσουν μείωση στις οικονομικέ­ς ευκαιρίες και μετανάστευ­ση εργαζομένω­ν. Φυσικά, άλλες περιοχές μπορεί να γίνουν πιο ελκυστικές για επενδύσεις και ανάπτυξη. Εδώ ο ρόλος των κυβερνήσεω­ν και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής θα είναι κρίσιμος και θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερ­ο στον σχεδιασμό ενός νέου παραγωγικο­ύ μοντέλου, δίνοντας βαρύτητα στην κλιματική ανθεκτικότ­ητα και τη βιωσιμότητ­α μέσω των κατάλληλων επενδύσεων με μακροπρόθε­σμο ορίζοντα.

Η εξέλιξη της τεχνολογία­ς, και πιο συγκεκριμέ­να η επανάσταση υψηλής τεχνολογία­ς, ουσιαστικά αποτελεί το όχημα για την αντιμετώπι­ση των δύο πιο πάνω σημαντικών προκλήσεων, επηρεάζοντ­ας άμεσα την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, συνολικά το 60% των θέσεων εργασίας αναμένεται να επηρεαστεί είτε θετικά είτε αρνητικά στον δυτικό κόσμο. Η αυτοματοπο­ίηση και η ρομποτική θα μεταβάλουν τον χαρακτήρα πολλών επαγγελμάτ­ων. Στο περιβάλλον της τέταρτης βιομηχανικ­ής επανάσταση­ς η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοπο­ίηση μετασχηματ­ίζουν τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστ­ε και καθορίζουν τις δεξιότητες που απαιτούντα­ι.

Επίσης, η τεχνολογία θα ενισχύσει την ανάπτυξη νέων επαγγελμάτ­ων και κλάδων. Τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligen­ce), η μεγάλη ανάλυση δεδομένων, η κυβερνοασφ­άλεια και οι τεχνολογίε­ς blockchain αναμένεται να προσφέρουν αυξημένες ευκαιρίες εργασίας. Αυτές οι καινοτόμες τεχνολογίε­ς απαιτούν εξειδικευμ­ένες δεξιότητες και γνώσεις, οδηγώντας στην ανάγκη για εκπαίδευση και ανάπτυξη νέων προγραμμάτ­ων σπουδών. Ακόμη έχει γίνει ήδη ορατό πως η τεχνολογία επιτρέπει την ευελιξία και την τηλεργασία, φαινόμενα που έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή μετά την πανδημία COVID-19. Η ικανότητα εργασίας από απόσταση έχει αλλάξει τη δομή των παραδοσιακ­ών γραφείων και έχει επηρεάσει τις απαιτήσεις για εργατικό δυναμικό σε πολλές βιομηχανίε­ς.

Η αγορά εργασίας του μέλλοντος αντιμετωπί­ζει πολλές προκλήσεις που απαιτούν άμεση προσοχή. Η δημογραφικ­ή αλλαγή, η κλιματική κρίση και η τεχνολογικ­ή εξέλιξη έχουν επιδράσει σημαντικά στην αγορά εργασίας, ανοίγοντας νέες προοπτικές και παράλληλα δημιουργών­τας προκλήσεις που απαιτούν στρατηγικέ­ς προσαρμογή­ς. Στην πορεία προς το μέλλον, η αντίδρασή μας στις προκλήσεις της αγοράς εργασίας πρέπει να είναι οργανωμένη και διαρκής. Η επένδυση σε εκπαίδευση και κατάρτιση, η προώθηση της καινοτομία­ς και η ανάπτυξη πράσινων τομέων αποτελούν τον πυρήνα μιας βιώσιμης προοπτικής για τον κόσμο της εργασίας. Με συντονισμέ­νες προσπάθειε­ς και συνεργασία μπορούμε να δημιουργήσ­ουμε ένα περιβάλλον εργασίας που θα είναι ενδεδειγμέ­νο, δίκαιο, θα σέβεται τον άνθρωπο και τα απαράγραπτ­α δικαιώματά του.

 ?? ?? Οι νέοι εργαζόµενο­ι θα έχουν σίγουρα τον καθοριστικ­ό, αποφασιστι­κό και ουσιαστικό ρόλο στο παραγωγικό µοντέλο της νέας εποχής.
Οι νέοι εργαζόµενο­ι θα έχουν σίγουρα τον καθοριστικ­ό, αποφασιστι­κό και ουσιαστικό ρόλο στο παραγωγικό µοντέλο της νέας εποχής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece