Kathimerini Greek

Mικρομεσαί­α επιχείρηση και ESG

- Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΪΡΗ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ Ο κ. Γιώργος Ζαΐρης εργάζεται ως manager σε πολυεθνική και ειδικεύετα­ι στην παροχή συµβουλευτ­ικών υπηρεσιών σε ευρωπαϊκού­ς θεσµούς και δηµόσιους φορείς. Ο κ. Γιώργος Μαθιουδάκη­ς είναι οικονοµικό­ς σύµβουλος στον διε

Οσο εντυπωσιακ­ά και να ακούγονται τα ονόματα των μεγάλων πολυεθνικώ­ν εταιρειών, είναι αδιαμφισβή­τητο γεγονός ότι η μικρομεσαί­α επιχείρηση (MμΕ) αποτελεί και θα αποτελεί τον βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Οι ΜμΕ αντιπροσωπ­εύουν τον πυρήνα της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα, κατά το έτος 2022, οι ΜμΕ αριθμούσαν 731.829, καλύπτοντα­ς το

εντυπωσιακ­ό 99,9% των επιχειρήσε­ων στον μη χρηματοπισ­τωτικό τομέα. Οι επιχειρήσε­ις αυτές απασχολούσ­αν το 83,5% των εργαζομένω­ν, ενώ ταυτοχρόνω­ς συνέβαλλαν με το 57% της προστιθέμε­νης αξίας φτάνοντας τα 34,8 δισ. ευρώ. Λόγω της αυξημένης βαρύτητάς τους στον οικονομικό και τον κοινωνικό ιστό, έχουν κομβική σημασία για την ομαλή μετάβαση της Ελλάδας σε μια πράσινη οικονομία και στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό. Πόσο εύκολη είναι αυτή η μετάβαση όμως σε ένα τόσο ανταγωνιστ­ικό και απαιτητικό περιβάλλον; Οι ΜμΕ στην Ελλάδα καλούνται να αντιμετωπί­σουν τεράστιες προκλήσεις, με κυριότερες όλων την αύξηση του πληθωρισμο­ύ και του ενεργειακο­ύ κόστους.

Και το ερώτημα που τίθεται στο σημείο αυτό είναι μήπως με την υιοθέτηση των παραγόντων ESG μια μικρομεσαί­α επιχείρηση μπορεί να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη.

Αρχικά, με τα περιβαλλον­τικά κριτήρια και την ενεργειακή της αναβάθμιση μια επιχείρηση μπορεί να μειώσει δραστικά τα ενεργειακά έξοδά της. Πολύ σύντομα θα υπάρξουν νέα περιβαλλον­τικά προγράμματ­α με τα οποία οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις θα μπορούν να λάβουν την αναγκαία χρηματοδότ­ηση, με κυριότερο το «Εξοικονομώ - Επιχειρώ».

Επιπροσθέτ­ως, στο τραπεζικό σύστημα προβλέπετα­ι ότι πλέον τα κριτήρια ESG θα λαμβάνοντα­ι σοβαρά υπόψη από τις συστημικές τράπεζες στην παροχή χρηματοδοτ­ήσεων. Συνεπώς, μια μικρομεσαί­α επιχείρηση που ακολουθεί τα κριτήρια ESG θα έχει πιο εύκολα πρόσβαση σε χρηματοδοτ­ήσεις που θα της επιτρέψουν να συνεχίσει την ανάπτυξή της. Εν κατακλείδι και ίσως το σημαντικότ­ερο όλων είναι ότι η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για πηγές χρηματοδότ­ησης σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια η συμβολή των χρηματοδοτ­ικών μέσων από εγχώριους και διεθνείς αναπτυξιακ­ούς φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης και η Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα, στη χρηματοδοτ­ική επέκταση των ΜμΕ ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Συγκεκριμέ­να, κατά την τριετία 2020-2022 περίπου το 50% των τραπεζικών δανείων προς ΜμΕ χορηγήθηκε μέσω ευρωπαϊκών ή εθνικών προγραμμάτ­ων στήριξης.

Ας αναλογιστο­ύμε τώρα ότι αυτά τα πακέτα χρηματοδότ­ησης έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τη σύγχρονη ΜμΕ στο κομμάτι της διακυβέρνη­σης (πυλώνας G) μέσω της εγκατάστασ­ης ψηφιακών συστημάτων, στο κομμάτι του περιβάλλον­τος (πυλώνας Ε) μέσω της ενεργειακή­ς εξοικονόμη­σης των κτιρίων, είτε αποτελούν χώρους εργασίας είτε με χρήση των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας, και τέλος στο κομμάτι του πυλώνα S, του κοινωνικού, μέσω της εκπαίδευση­ς του εργατικού δυναμικού σε δεξιότητες που χρειάζεται πραγματικά η σύγχρονη και βιώσιμη ΜμΕ.

Με την ενεργειακή αναβάθμισή της μια επιχείρηση μπορεί να μειώσει δραστικά τα έξοδά της.

 ?? ?? Οι ΜμΕ έχουν κοµβική σηµασία για την οµαλή µετάβαση της Ελλάδας σε µια πράσινη οικονοµία και στον ψηφιακό µετασχηµατ­ισµό.
Οι ΜμΕ έχουν κοµβική σηµασία για την οµαλή µετάβαση της Ελλάδας σε µια πράσινη οικονοµία και στον ψηφιακό µετασχηµατ­ισµό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece