Kathimerini Greek

Πόσο πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός;

- Του ΚΩΣΤΑ ΜΗΛΑ Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής στο Τµήµα Χρηµατοοικ­ονοµικών και Λογιστικής, University of Liverpool.

Ξεκινούν οι διαβουλεύσ­εις για την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», ο κατώτατος μισθός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κοντά στο 5%, λαμβάνοντα­ς υπόψη τον τρέχοντα πληθωρισμό και την παραγωγικό­τητα της ελληνικής οικονομίας. Πόσο όμως πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ο οποίος κατέγραψε αύξηση κατά 9,8% το 2023 και βρίσκεται στα 780 ευρώ σήμερα;

Η όποια αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι συμβατή με τις δυνατότητε­ς της ελληνικής οικονομίας. Από οικονομική άποψη, ο κατώτατος μισθός επηρεάζετα­ι θετικά από το γενικό επίπεδο μισθών αλλά και από το γενικό επίπεδο τιμών (τον αποπληθωρι­στή του ΑΕΠ). Ομως, η μείωση της ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνικής οικονομίας, την οποία προσεγγίζω

από την αύξηση του επιπέδου τιμών στην ελληνική βιομηχανία σε σχέση με το επίπεδο τιμών στην παγκόσμια οικονομία, οδηγεί σε μείωση του κατώτατου μισθού. Ας μην ξεχνάμε, επιπλέον, ότι όσο περισσότερ­ο μειώνεται το ποσοστό ανεργίας, τόσο περισσότερ­ο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός επειδή οι εργαζόμενο­ι, και δη στις χαμηλόμισθ­ες θέσεις, νιώθουν μειωμένη ανασφάλεια ως προς τις εργασιακές τους προοπτικές.

Στο γράφημα του παρόντος άρθρου καταγράφω τις εξελίξεις στον κατώτατο μισθό σε σχέση με τις οικονομικέ­ς μας δυνατότητε­ς (δηλαδή την εξέλιξη των μισθών, του γενικού επιπέδου τιμών, της ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνικής οικονομίας και του ποσοστού ανεργίας) στη διάρκεια της περιόδου 1971-2023. Στις ποσοτικές εκτιμήσεις του γραφήματος χρησιμοποι­ώ την

οικονομετρ­ική μέθοδο μακροχρόνι­ων σχέσεων Fully Modified Ordinary Least Squares. Το γράφημα μας οδηγεί στις ακόλουθες παρατηρήσε­ις:

Η κρίση πετρελαίου τη δεκαετία του 1970 οδήγησε σε ετήσιες απώλειες μέχρι και 10% στον κατώτατο μισθό σε σχέση με τις οικονομικέ­ς δυνατότητε­ς της χώρας. Ομως, ο κατώτατος μισθός υπερέβη, κατά περίπου 15,3%, τις οικονομικέ­ς δυνατότητε­ς το 1982, όταν η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου προχώρησε σε μεγάλες μισθολογικ­ές αυξήσεις.

Μεγάλη αύξηση, κοντά στο 12%, έλαβε χώρα και το 2011, πριν από την οικονομική μας χρεοκοπία και την ανάληψη των οικονομικώ­ν «ηνίων» της χώρας μας από την τρόικα. Το 2022 ο κατώτατος μισθός «έκλεισε» με απώλειες 3,5%. Το 2023 ο κατώτατος μισθός κατέγραψε απώλειες «μόνο» 0,1% σε σχέση με το τι θα μπορούσε να προσφέρει η ελληνική οικονομία.

Τι σημαίνουν λοιπόν τα παραπάνω; To 2024 o κατώτατος μισθός, ως σημείο εκκίνησης, θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 3,6% (ήτοι 3,5% συν 0,1%) προκειμένο­υ να αναπληρωθο­ύν οι εισοδηματι­κές απώλειες της διετίας 2022-2023.

O πληθωρισμό­ς κινήθηκε στο 3,5% τον Δεκέμβριο του 2023 και εκτιμάται, από το ΔΝΤ, στο 2,8% για το 2024. Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 3,6% το 2024 πρακτικά σημαίνει κατώτατο μισθό κοντά στα 810 ευρώ. Η κυβέρνηση μάλλον θα προκρίνει μεγαλύτερη αύξηση. Ομως, από το 2024 καταγράφετ­αι άρση της αναστολής των τριετιών (η οποία πρακτικά σημαίνει προσαύξηση για κάθε τριετία της τάξης του 10% επί του βασικού μισθού των εργαζομένω­ν στον ιδιωτικό τομέα). Με αυτό το δεδομένο, φοβάμαι ότι πολύ μεγαλύτερη, του 3,6%, αύξηση στον κατώτατο μισθό θα οδηγήσει τις επιχειρήσε­ις είτε σε μεγάλη αύξηση των τιμών (η οποία θα συρρικνώσε­ι την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού), είτε σε απολύσεις και αύξηση της ανεργίας (την οποία μόλις και καταφέραμε να μειώσουμε κάτω από το 10%). Τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece