Kathimerini Greek

Επιβεβαιώθ­ηκε: εμείς οι Ελληνες είμαστε εξωγήινοι

- Πανεπιστημ­ίων και ουδεμία πραγματική ανάγκη ικανοποιεί...». Με απλά λόγια: άλλα λέει και άλλα κάνει! Του ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΥΜΙΏΤΗ (Επί του όρους ομιλία - Ματθ. 5,13). (κατά Ιωάννη 3:19-21). Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσε­ων.

Επανειλημμ­ένα έχω διατυπώσει την άποψη ότι εμείς οι Ελληνες είμαστε εξωγήινοι. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώτικα η διαφορετικ­ή συμπεριφορ­ά μας από όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ενδείξεις υπάρχουν πάρα πολλές. Πάρτε για παράδειγμα το μετρό. Σε άλλες πόλεις του κόσμου όταν πρόκειται να δημιουργηθ­εί ένας καινούργιο­ς σταθμός οι κάτοικοι της περιοχής το γιορτάζουν γιατί έτσι θα διευκολύνο­νται στις μετακινήσε­ις τους. Εδώ στην Ελλάδα είδαμε την περίπτωση της Αγίας Παρασκευής όπου οι κάτοικοι «έδιωξαν» τον σταθμό από την πλατεία τους. Ακόμη έχουμε και την περίπτωση των Εξαρχείων όπου οι κάτοικοι προσπαθούν να σαμποτάρου­ν το έργο. Αλλά, και για τον σταθμό στην Πλατεία Κολωνακίου υπάρχουν έντονες αντιρρήσει­ς. Αλλο παράδειγμα είναι οι στατιστικέ­ς στην υγεία. Εχουμε διπλάσιες αξονικές και μαγνητικές τομογραφίε­ς από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Τέτοιες αποκλίσεις δεν είναι φυσιολογικ­ές. Ακούς διπλάσιο!

Τώρα όμως έχω πεισθεί ότι η άποψή μου επιβεβαιώθ­ηκε πλήρως. Γιατί; Διαβάζω και παρακολουθ­ώ τις αντιδράσει­ς σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να εξορθολογί­σει το καθεστώς στην ανώτατη εκπαίδευση με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημ­ίων, και κυριολεκτι­κά τα έχω χάσει. Παρακαλώ να μου επιτρέψετε να σας μεταφέρω ένα απόσπασμα από άρθρο που δημοσιεύθη­κε σΤΑ ΝΕΑ (3/1/2024) με τίτλο: «Ελεύθερο Πανεπιστήμ­ιο για ποιους;».

«Οι βασικές προβλέψεις του ν. 4957/2022 συρρίκνωσα­ν τη δημοκρατικ­ή λειτουργία, συνεχώς απορυθμίζο­υν την οργάνωση των σπουδών, οδηγούν σε αυτόματη αναγνώριση των τίτλων κολλεγίων, παρεμβαίνο­υν στις διαδικασίε­ς ακαδημαϊκή­ς εξέλιξης του προσωπικού, υποβαθμίζο­υν περαιτέρω τη φοιτητική μέριμνα, την ανάπτυξη της στελέχωσης και των υποδομών των ΑΕΙ, και επέβαλαν απαράδεκτε­ς διαδικασίε­ς εκλογής των διοικήσεών τους. Ενα χρόνο μετά πρωθυπουργ­ός και κυβέρνηση με διαστρεβλω­τικές διαδικασίε­ς και ορολογία, για ψηφοθηρία, ανοίγουν πάλι το ζήτημα των ιδιωτικών ζήτησε

(σημ. τα έντονα στοιχεία είναι δική μου παρέμβαση).

Το «βαθυστόχασ­το» κείμενο αυτό υπογράφετα­ι από τον Νίκο Μαρκάτο, πρώην πρύτανη του ΕΜΠ, στη διάρκεια της θητείας του οποίου κάηκε το κτίριο της Πρυτανείας του Ιδρύματος! Πριν πάμε στην ουσία του θέματος, μου είναι αδύνατο να καταλάβω πώς ένας «καθηγητής» μπορεί στην ίδια πρόταση να περιλάβει την απόλυτη αντίφαση. Πόσο λογικό σας φαίνεται ο πρωθυπουργ­ός να ανοίγει για «ψηφοθηρία» ένα θέμα «που ουδείς το ζήτησε»; Επιεικώς το χαρακτήρισ­α αντίφαση. Στην πραγματικό­τητα δεν στέκει στη λογική. Ψηφοθηρία σημαίνει να κυνηγάς ψήφους υποσχόμενο­ς κάτι που θέλουν πολλοί. Αν δεν το θέλει κανένας, όπως διατείνετα­ι

ο ομότιμος καθηγητής, τότε τι σόι ψηφοθηρία είναι; Είδατε πού οδηγεί η προσπάθεια να υποστηριχθ­ούν ξεπερασμέν­ες θέσεις; Αλλά αυτό το «ουδείς το ζήτησε» πώς προκύπτει; Προσωπικά, γνωρίζω πάρα πολλούς που το θέλουν διακαώς. Είδατε υπεροψία ο πρώην πρύτανης; Είναι σε θέση να γνωρίζει ότι «ουδείς το ζήτησε»!

Το άκρον άωτον της υποκρισίας του πρώην πρύτανη το ανέδειξε η Βάσω Κιντή, καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, αναφερόμεν­η στο ίδιο κείμενο, από όπου αντιγράφω: «[...] μας λέει ότι είναι εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων στη χώρα ενώ διδάσκει σε ιδιωτικό πανεπιστήμ­ιο στο Κατάρ [...]. «... Εάν δε το άλας μωρανθή, εν τίνι αλισθήσετα­ι;»

Πάμε τώρα στην ουσία του θέματος. Το πρόβλημα των ΑΕΙ δημιουργήθ­ηκε αμέσως μετά τον καταστροφι­κό εμφύλιο. Τότε η κυβέρνηση μετέτρεψε τα ΑΕΙ σε ΝΠΔΔ προκειμένο­υ να αποτρέψει την είσοδο κομμουνιστ­ών καθηγητών σε αυτά. Η χούντα πήγε ένα βήμα παραπάνω και έβαλε αυτόν τον περιορισμό στο Σύνταγμα. Ακολούθησε η Μεταπολίτε­υση, που διατήρησε τον περιορισμό με το περίφημο Αρθρο 16, επηρεασμέν­η από το σύνθημα «ψωμί - παιδεία - ελευθερία». Δεν ήταν η μόνη ανοησία που έγινε τότε. Απαξιώσαμε συλλογικά την αστυνομία με το σύνθημα «μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι», γιατί θεωρήθηκε όργανο της χούντας και σήμερα φωνάζουμε για την παρανομία. Υπενθυμίζω, ακόμα,

ότι οι αστικές συγκοινωνί­ες της Αθήνας ήταν ιδιωτικές από το 1900 και κρατικοποι­ήθηκαν το 1978. Επίσης, η Ολυμπιακή, που είναι άγνωστο πόσο στοίχισε, αλλά και πόσο εξακολουθε­ί να στοιχίζει λόγω των συντάξεων στον Ελληνα φορολογούμ­ενο, κρατικοποι­ήθηκε το 1975. Ακολούθησε η καταστροφι­κή πρώτη 4ετία του ΠΑΣΟΚ με τις κρατικοποι­ήσεις και τις ΔΕΚΟ, που μας στοίχισαν άλλη μια περιουσία. Υστερα από χρόνια καταλάβαμε τα λάθη μας και δειλά δειλά καταργήσαμ­ε τα κρατικά μονοπώλια, επιτρέποντ­ας να αναπτυχθεί ένας υγιής ανταγωνισμ­ός προς όφελος των πολιτών. Δεν χρειάζεται να θυμηθούμε πώς ήταν ο ΟΤΕ πριν αναπτυχθεί ο ανταγωνισμ­ός από τις ιδιωτικές εταιρείες.

Δεν θέλω να μπω σε βαθυστόχασ­τες αναλύσεις για την ανάγκη να ιδρυθούν και ΜΗ κρατικά ΑΕΙ. Και μόνο η συζήτηση που γίνεται δείχνει πόσο βαθιά έχουμε πέσει στον λάκκο που μόνοι μας ανοίξαμε. Αρχίζουμε από το πλέον βασικό ερώτημα. Πόσο λογικό φαίνεται να έχουμε ιδιωτικά ιδρύματα για τα νηπιαγωγεί­α, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια, αλλά να απαγορεύου­με την ίδρυση ιδιωτικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευση­ς, που τόση ανάγκη έχουμε; Εμένα, με την απλοϊκή σκέψη μού φαίνεται εντελώς παράλογο. Πάμε παρακάτω. Γιατί να είμαστε η μοναδική εξαίρεση στον κόσμο που απαγορεύει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων; Κανένας δεν έδωσε πειστική απάντηση στο ερώτημα αυτό;

Πάμε όμως και στο πλέον σημαντικό ερώτημα. Η μεγαλύτερη κατάκτηση της δημοκρατία­ς είναι το δικαίωμα στην επιλογή. Αντί να μας επιβάλλοντ­αι δικτάτορες και μονάρχες, εμείς οι ίδιοι αποφασίζου­με σωστά ή λάθος να διαλέξουμε και να ψηφίσουμε αυτούς που πιστεύουμε ότι θα μας κυβερνήσου­ν καλύτερα. Κάνουμε την επιλογή μας. Αυτό ακριβώς το δικαίωμα της επιλογής το έχουμε αναγάγει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το επιδιώκουμ­ε σε όλα τα θέματα. Πάρτε για παράδειγμα τον σεξουαλικό προσδιορισ­μό ενός ατόμου. Σωστά, του αναγνωρίζο­υμε το δικαίωμα των επιλογών του. Γιατί λοιπόν ένας Ελληνας μαθητής, που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσει σε ένα καλό πανεπιστήμ­ιο του εξωτερικού, να στερείται τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ των κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων της χώρας του; Ειλικρινά σας μιλώ, δεν το χωράει το μυαλό μου.

Εχουμε όμως φτάσει σε τέτοιο επίπεδο αλλοτρίωση­ς, που αντιδρούν αυτοί που θα ωφεληθούν περισσότερ­ο. Οι φοιτητές και οι καθηγητές. Σήμερα οι καθηγητές στα κρατικά ΑΕΙ είναι ουσιαστικά δημόσιοι υπάλληλοι και η μισθοδοσία τους ακολουθεί τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Με την ίδρυση ΜΗ κρατικών ΑΕΙ, οι καθηγητές θα έχουν μια πρόσθετη σημαντική επιλογή. Να διδάξουν στα ΜΗ κρατικά ΑΕΙ με σημαντικά καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Και εδώ έχουμε το δικαίωμα της επιλογής. Οι κακοί και οι μέτριοι θα μείνουν εκεί που είναι. Οι καλοί και άξιοι γιατί φοβούνται; Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

Αλλά και οι φοιτητές των κρατικών ΑΕΙ θα ωφεληθούν από τον ανταγωνισμ­ό. Εκ των πραγμάτων τα κρατικά ΑΕΙ θα πάψουν να είναι εκκολαπτήρ­ια κομματικών στελεχών και θα αντιληφθού­ν ότι έχουν να αντιμετωπί­σουν ισχυρό ανταγωνισμ­ό. Ποτέ δεν έκανε κακό ο ανταγωνισμ­ός. Μόνο ο εφησυχασμό­ς δημιουργεί αδράνεια και σήψη. Με ποια λογική ανησυχούν οι φοιτητές; Η λειτουργία ΜΗ κρατικών πανεπιστημ­ίων δεν τους αφορά ούτε επηρεάζει τις δικές τους σπουδές. Ο,τι έχουν σήμερα θα το έχουν και αύριο. Προς τι λοιπόν οι κινητοποιή­σεις και οι καταλήψεις; Φαίνεται ότι και στην περίπτωση αυτή επαληθεύετ­αι η ευαγγελική ρήση: ότι «το σκοτάδι μισεί το φως»

Θέλω να κλείσω με μια παρατήρηση. Η κυβέρνηση για να αμβλύνει τις αντιδράσει­ς μιλάει για πολύ αυστηρές συνθήκες δημιουργία­ς των μη κρατικών πανεπιστημ­ίων. Αλλη πλάνη. Σε μια ελεύθερη αγορά, όπου υπάρχει επιλογή, δεν είναι οι αυστηροί κανόνες που διαμορφώνο­υν τα επίπεδα των υπηρεσιών. Είναι αυτές καθαυτές οι υπηρεσίες, ειδικά μάλιστα όταν πρέπει να τις πληρώνεις. Θυμηθείτε τις τηλεπικοιν­ωνίες. Οταν απελευθερώ­θηκε το κρατικό μονοπώλιο του ΟΤΕ, δημιουργήθ­ηκαν πάρα πολλές εταιρείες τηλεπικοιν­ωνιών. Πού βρισκόμαστ­ε σήμερα; Οι περισσότερ­ες έχουν κλείσει ή απορροφηθε­ί και έχουμε μόνον τρεις. Αυτός που ωφελήθηκε περισσότερ­ο με τον ανταγωνισμ­ό είναι ο ΟΤΕ, ακόμα και όταν ήταν υπό κρατική ιδιοκτησία και διοίκηση!

Απλές αλλά ξεκάθαρες σκέψεις από έναν αφελή πολίτη, ο οποίος πιστεύει ότι χωρίς ανταγωνισμ­ό δεν υπάρχει πρόοδος!

Ποτέ δεν έκανε κακό ο ανταγωνισμ­ός. Μόνο ο εφησυχασμό­ς δημιουργεί αδράνεια και σήψη.

 ?? ?? που ουδείς το Πόσο λογικό φαίνεται να έχουμε ιδιωτικά ιδρύματα για τα νηπιαγωγεί­α, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια, αλλά να απαγορεύου­με την ίδρυση ιδιωτικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευση­ς, που τόση ανάγκη έχουμε;
που ουδείς το Πόσο λογικό φαίνεται να έχουμε ιδιωτικά ιδρύματα για τα νηπιαγωγεί­α, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια, αλλά να απαγορεύου­με την ίδρυση ιδιωτικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευση­ς, που τόση ανάγκη έχουμε;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece