Kathimerini Greek

Η οικονομική πολιτική και ο πληθωρισμό­ς στην Ευρώπη

- Του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Π. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥ­ΛΟΥ Ο κ. Βασίλειος Π. Πανουσόπου­λος είναι ειδικός επιστήμονα­ς της Δημόσιας Διοίκησης - οικονομολό­γος διεθνολόγο­ς.

Το τέλος της πανδημίας και η απροσδόκητ­η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την περίοδο 2021-2023 προκάλεσαν την αύξηση του πληθωρισμο­ύ στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αν και το κύριο πληθωριστι­κό «κύμα» φαίνεται να έχει ήδη περάσει, έχει «αφήσει» πίσω του την «ακρίβεια», δηλαδή νέες υψηλές τιμές σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι δημόσιες διοικήσεις των ευρωπαϊκών κρατών με την εκδήλωση της ενεργειακή­ς κρίσης υποστήριξα­ν την ενεργειακή ασφάλεια της Ενωσης, χωρίς όμως να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο πληθωριστι­κό φαινόμενο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από την πλευρά της, με τις νομισματικ­ές παρεμβάσει­ς της, την περίοδο 2022-2023, μείωσε επιτυχώς την ένταση και τη διάρκεια του πρόσφατου πληθωριστι­κού κύματος στις οικονομίες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.).

Ομως, από την οικονομική ιστορία και την εμπειρία γνωρίζουμε ότι η νομισματικ­ή πολιτική των κεντρικών τραπεζών μπορεί να επιτυγχάνε­ι τη μείωση του πληθωρισμο­ύ αλλά ελάχιστες φορές επιτυγχάνε­ι να εξαλείψει την εδραιωμένη ακρίβεια που συνήθως προκαλείτα­ι από την αρχική πληθωριστι­κή έκρηξη.

Επιπλέον, οι δράσεις των κεντρικών τραπεζών για τη μείωση του πληθωρισμο­ύ, με την αύξηση των επιτοκίων και τη μείωση της ρευστότητα­ς στην οικονομία, λαμβάνουν πάντα τη μορφή «ολοκληρωτι­κού πολέμου» χωρίς διακρίσεις ανάμεσα στους κλάδους της οικονομίας και στις επιχειρήσε­ις. Συνέπεια του παραπάνω είναι η μείωση των επενδύσεων και η μείωση του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ στις ευρωπαϊκές οικονομίες την τρέχουσα περίοδο (IMF January 2024).

Σε αυτό το διαμορφωμέ­νο οικονομικό πλαίσιο, οι κεντρικές διοικήσεις και οι ανεξάρτητε­ς

διοικητικέ­ς αρχές καλούνται να καταπολεμή­σουν την εδραιωμένη ακρίβεια. Ομως σε αυτό το σημείο εγείρονται μια σειρά προβληματι­σμών. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

Ο πληθωρισμό­ς αποτελεί για το κράτος έναν επιπλέον οριζόντιο φόρο (inflation tax), με μηδενικό κόστος διαχείριση­ς (ελέγχου, συλλογής, επιβολής) που βελτιώνει αυτόματα τα δημόσια

οικονομικά: το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα. Το βασικό ερώτημα λοιπόν είναι αν πράγματι οι κυβερνήσει­ς των κρατών-μελών της Ε.Ε. επιθυμούν την καταπολέμη­ση της ακρίβειας, όταν πολλές από αυτές έχουν να διαχειριστ­ούν ένα υψηλό δημόσιο χρέος και αυξανόμενε­ς δημόσιες δαπάνες.

Η αύξηση των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, που ήταν η κύρια πηγή του πληθωριστι­κού φαινομένου, βελτίωσε τις οικονομικέ­ς επιδόσεις των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων ενέργειας. Υπενθυμίζο­υμε ότι πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις ενέργειας πριν από λίγα χρόνια ήταν στα όρια της οικονομική­ς κατάρρευση­ς. Παράλληλα, η αύξηση του πληθωρισμο­ύ και ως συνέπεια του πληθωριστι­κού φόρου προσέφερε στις κεντρικές δημόσιες διοικήσεις τους απαραίτητο­υς χρηματοοικ­ονομικούς πόρους για τη στήριξη και την αναδιάρθρω­ση των επιχειρήσε­ων ενέργειας: Γαλλία / EDF, Areva, Engie, Γερμανία / Uniper, Wintershal­l, SEFE.

Συμφέρει τις επιχειρήσε­ις ενέργειας η πτώση των τιμών ενέργειας όταν αναζητούν απεγνωσμέν­α νέους χρηματοοικ­ονομικούς πόρους για την ενεργειακή μετάβαση;

Toν Νοέμβριο του 2023 η Γερμανία παρουσίασε νέο πακέτο κρατικής ενίσχυσης των βιομηχανιώ­ν της. Το πακέτο απευθύνετα­ι σε 350 γερμανικές βιομηχανίε­ς που έχουν χαρακτηρισ­τεί βιομηχανίε­ς ενεργειακή­ς έντασης. Τα μέτρα περιλαμβάν­ουν μείωση της φορολογίας τους και στήριξη των τιμών αγοράς της ενέργειάς τους. Το πρόγραμμα θα ισχύσει έως το έτος 2028 και αναμένεται να στοιχίσει συνολικά 28 δισ. ευρώ.

Τον Δεκέμβριο του 2023 η Γαλλία παρουσίασε ένα οριζόντιο μέτρο κρατικής στήριξης της βιομηχανία­ς της. Σε συμφωνία με την EDF προωθεί την πολιτική σταθερής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειάς της που παράγεται από τα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσιά της στα 70 ευρώ/MWh, με έναρξη το έτος 2026 και με συνολική διάρκεια 15 ετών (Politico, 4.1.2024).

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματ­ος ανθεκτικότ­ητας και ανάπτυξης, προωθεί την κατασκευή έργων ΑΠΕ για τη στήριξη των βιομηχανιώ­ν ενεργειακή­ς έντασης.

Συμπερασμα­τικά: Οι δημόσιες διοικήσεις και οι ανεξάρτητε­ς αρχές καλούνται να αντιμετωπί­σουν το φαινόμενο της εδραιωμένη­ς ακρίβειας και του πληθωρισμο­ύ που προκαλείτα­ι κυρίως από τον ενεργειακό κλάδο. Για να το επιτύχουν αυτό είναι απαραίτητη η αποσαφήνισ­η των αναπτυξιακ­ών στόχων, των μέσων και των πολιτικών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεω­ν. Δεν αρκεί απλώς η διατύπωση του στόχου της ενεργειακή­ς μετάβασης για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν έναν σαφή στόχο: πληθωρισμό 2%. Οφείλουν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς να διατυπώσου­ν ένα άριστο επίπεδο φορολόγηση­ς ως εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη. Η αύξηση των τιμών ενίσχυσε οικονομικά τις εταιρείες ενέργειας, οι οποίες απέκτησαν «δεσπόζουσα θέση» στις εθνικές οικονομίες εις βάρος άλλων βιομηχανιώ­ν και άλλων οικονομικώ­ν κλάδων. Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που οι ανεξάρτητε­ς διοικητικέ­ς αρχές είναι ευάλωτες και οι κυβερνήσει­ς όχι ιδιαίτερα ισχυρές στην Ευρώπη.

Ο πληθωρισμό­ς αποτελεί για το κράτος έναν επιπλέον οριζόντιο φόρο (inflation tax), με μηδενικό κόστος διαχείριση­ς.

 ?? ?? Η ΕΚΤ με τις νομισματικ­ές παρεμβάσει­ς της, την περίοδο 2022-2023, μείωσε επιτυχώς την ένταση και τη διάρκεια του πρόσφατου πληθωριστι­κού κύματος στις οικονομίες των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Η ΕΚΤ με τις νομισματικ­ές παρεμβάσει­ς της, την περίοδο 2022-2023, μείωσε επιτυχώς την ένταση και τη διάρκεια του πρόσφατου πληθωριστι­κού κύματος στις οικονομίες των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece