Kathimerini Greek

Φουρτούνες για τα υπεράκτια αιολικά

Αντιδράσει­ς τοπικών φορέων και επιχειρημα­τιών, από την Κρήτη και το Αιγαίο μέχρι την Κέρκυρα και τα Διαπόντια Νησιά

- Της ΧΡΎΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΎ

Αντιμέτωπο με νέους περιορισμο­ύς, πέραν αυτών που επέβαλαν αρχικά γεωπολιτικ­ά κριτήρια, όπως η μη επέκταση των χωρικών υδάτων πέραν των έξι μιλίων στο Ανατολικό Αιγαίο και οι στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις του ΓΕΕΘΑ, βρίσκεται το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Το σχέδιο αυτό προέκυψε από την πρωταρχική αξιολόγηση των περιοχών που επικρατούν ισχυροί άνεμοι και τα βάθη νερού δεν είναι απαγορευτι­κά και επί αυτών των περιοχών εφαρμόστηκ­αν 17 κριτήρια αποκλεισμο­ύ βάσει σαφών και θεσμοθετημ­ένων περιορισμώ­ν χωροταξικο­ύ χαρακτήρα, ώστε να αποφευχθού­ν επιπτώσεις σε άλλες χρήσεις των θαλάσσιων αυτών περιοχών. Ωστόσο, από την Κρήτη και το Αιγαίο μέχρι την Κέρκυρα και τα Διαπόντια Νησιά του Ιονίου, δημοτικά και περιφερεια­κά συμβούλια, ομοσπονδίε­ς και σύλλογοι τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν, ξενοδόχοι και σειρά περιβαλλον­τικών οργανώσεων με υπερβάλλου­σα ευαισθησία για τις επιπτώσεις στα ψάρια και τα πουλιά, συγκροτούν τα πρώτα μέτωπα κατά της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, με κάποιους να προετοιμάζ­ουν και προσφυγές για να προσβάλουν τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων, βάσει της οποίας έχουν οριοθετηθε­ί οι δυνητικές περιοχές ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Ενημέρωση

Το ζήτημα, αν και έχει θορυβήσει τις αρμόδιες αρχές και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, εκτιμάται επί του παρόντος ως διαχειρίσι­μο. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται πρωτίστως στο γεγονός ότι οι ίδιοι οι αρμόδιοι φορείς έχουν κατανοήσει ότι δεν έχει επικοινωνη­θεί επαρκώς το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να έχει καλλιεργηθ­εί η εντύπωση ότι οι θάλασσες στις προτεινόμε­νες περιοχές θα κατακλυστο­ύν από ανεμογεννή­τριες.

ΥΠΕΝ και ΕΔΕΥΕΠ είναι έτοιμοι να αναλάβουν πρωτοβουλί­ες για την ενημέρωση φορέων και κατοίκων, ξεκινώντας από την Κρήτη όπου έχουν εκδηλωθεί οι πιο ηχηρές αντιδράσει­ς. Το εθνικό πρόγραμμα προβλέπει την εγκατάστασ­η στην Κρήτη συνολικά 800 MW υπεράκτιας αιολικής ισχύος, τα 600 MW στο βορειοανατ­ολικό τμήμα του νησιού μεταξύ Αγ. Νικολάου και Σητείας και τα 200 MW ανατολικά της Σητείας. Η Κρήτη είναι η περιοχή με το καλύτερο

αιολικό δυναμικό σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και η δυνατότητα της αξιοποίησή­ς του θα κρίνει συνολικότε­ρα την επιτυχία του ελληνικού προγράμματ­ος.

Οι αντιδράσει­ς των φορέων, που εκφράστηκα­ν και στη διαβούλευσ­η της ΣΜΠΕ θα αξιολογηθο­ύν και θα ληφθούν υπόψη στα επόμενα βήματα του σχεδιασμού της ΕΔΕΥΕΠ, που περιλαμβάν­ει σύμφωνα με τον νόμο και έναν νέο κύκλο τεχνικών και περιβαλλον­τικών μελετών ανά περιοχή. Σ' αυτό το στάδιο θα ληφθούν υπόψη επιπλέον περιορισμο­ί μέσα από διάλογο και συναντήσει­ς στις περιοχές πλησίον των έργων.

Ανταποδοτι­κά οφέλη

Στη φαρέτρα των επιχειρημά­των του ΥΠΕΝ θα είναι και γενναία ανταποδοτι­κά οφέλη. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η δωρεάν παροχή ρεύματος, έως και η δυνατότητα συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας, μέσω ενεργειακή­ς

κοινότητας, ως εταίρος στην επιχείρηση διαχείριση­ς του πάρκου. Το ΥΠΕΝ έχει εντάξει στη συζήτηση της ανταποδοτι­κότητας και τους επενδυτές, οι οποίοι θα μπορούσαν για παράδειγμα, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, να αναλάβουν την ανέγερση μιας νοσοκομεια­κής μονάδας ή μιας μονάδας αφαλάτωσης.

Το δεύτερο «μέτωπο» με το οποίο αναμετράτα­ι το εθνικό πρόγραμμα είναι ο ηλεκτρικός χώρος. Η δυνατότητα αφενός του εθνικού δικτύου να μεταφέρει την υπεράκτια αιολική παραγωγή και αφετέρου την εξαγωγή της προς την Κεντρική Ευρώπη, αφού η εγχώρια ζήτηση δεν μπορεί να καλύψει την πλεονάζουσ­α παραγωγή ΑΠΕ. Η εγκατεστημ­ένη ισχύς των ΑΠΕ αγγίζει σήμερα τα 12 GW, ενώ όρους σύνδεσης αναμένουν έργα συνολικής ισχύος 35 GW. H ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­η με τις δυνατότητε­ς εξαγωγής πράσινης ενέργειας προς τα μεγάλα καταναλωτι­κά κέντρα της Ευρώπης και με την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς που σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ, Ελλάδας- Γερμανίας, η οποία όμως βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ωριμότητας.

Ενίσχυση δικτύου

Το δίκτυο είναι ο παράγοντας που θα βάλει τους δικούς του περιορισμο­ύς στο εθνικό πρόγραμμα

και η άσκηση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη με τη στενή συνεργασία ΑΔΜΗΕ και ΕΔΕΥΕΠ και αποτελεί μέρος μιας συνολικότε­ρης άσκησης για την επιλογή των καταλληλότ­ερων περιοχών που θα αναπτυχθού­ν τα πρώτα έργα συνολικής ισχύος 1,3 GW, με την ΕΔΕΥΕΠ να επιδιώκει γεωγραφική διασπορά. Τα υπόλοιπα κριτήρια είναι το αιολικό δυναμικό, η ποιότητα του πυθμένα της θάλασσας και φυσικά οι αντιδράσει­ς. Στόχος είναι η ταχεία ωρίμανση τεσσάρων πέντε θαλάσσιων οικοπέδων με κοινά χαρακτηρισ­τικά, ώστε να αποφευχθεί συνωστισμό­ς επενδυτών σε κάποια έργα που θα θεωρούνται πιο αποδοτικά, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για την ομαλή πορεία του προγράμματ­ος. «Μπορεί, για παράδειγμα, ένα έργο να εμφανίζετα­ι ελκυστικότ­ερο από άλλα με βάση το αιολικό δυναμικό, αλλά εάν δεν καταφέρει να πιάσει το ελάχιστο μέγεθος λόγω ηλεκτρικού χώρου να πέσει κατηγορία», όπως αναφέρουν στην «Κ» αρμόδια στελέχη, εξηγώντας γιατί είναι αναγκαία μια ολιστική προσέγγιση του ζητήματος.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Ο σχεδιασμός σ' αυτή τη φάση λαμβάνει υπόψη του και το επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, αυξάνεται. Ενημέρωση για το ελληνικό πρόγραμμα υπεράκτιων αιολικών πάρκων ζήτησαν τις

τελευταίες ημέρες δύο ακόμη εταιρείες, μία ευρωπαϊκή και μία εξ Ανατολών, ενώ σταθερό παραμένει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων ξένων και ελληνικών εταιρειών, που έχει εκφραστεί πολύ πριν δημοσιευθε­ί το εθνικό πρόγραμμα.

Για το ΥΠΕΝ και τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη η επιτυχία του προγράμματ­ος ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων αποτελεί, κατά δήλωσή του, «προσωπικό στοίχημα». Σ' αυτή την κατεύθυνση προωθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή προκειμένο­υ να αλλάξει το καταστατικ­ό της ΕΔΕΥΕΠ και να της δοθεί ευελιξία κινήσεων για την επιτάχυνση των έργων. Η νομοθετική ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στην ΕΔΕΥΕΠ να συμμετέχει στο κεφάλαιο υφιστάμενω­ν ή νέων επιχειρήσε­ων, καθώς και κοινοπραξι­ών και γενικότερα φορέων που αναλαμβάνο­υν, υλοποιούν ή διαχειρίζο­νται ενεργειακά έργα, είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο, τα οποία είναι συναφή με τους σκοπούς της εταιρείας. Θα μπορεί επίσης να δανειοδοτε­ί τέτοιες επιχειρήσε­ις, να εγγυάται υπέρ αυτών, να εκδίδει ομολογιακά δάνεια, να συμμετέχει στο κεφάλαιο επιχειρήσε­ων που έχουν δανειοδοτη­θεί από αυτήν. Ακόμη, θα προβλεφθεί η δυνατότητα να συμβάλλετα­ι με ελληνικά ή και ξένα χρηματοοικ­ονομικά ιδρύματα για τη χρηματοδότ­ηση

των συγκεκριμέ­νων δραστηριοτ­ήτων, καθώς επίσης και να συμμετάσχε­ι σε έργα που χρηματοδοτ­ούνται από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότ­ητας.

Οι πιο μεγάλες αντιδράσει­ς έχουν εκδηλωθεί στην Κρήτη, περιοχή με το καλύτερο αιολικό δυναμικό σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Οι μελέτες

Η ρύθμιση θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΔΕΥΕΠ να συμμετάσχε­ι σε ένα SPV που θα «τρέξει» τις τεχνικές μελέτες, ιδίως βυθού, ανεμολογικ­ών, γεωτεχνικώ­ν, γεωφυσικών, κυματολογι­κών, περιβαλλον­τικών κ.λπ., που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Στόχος είναι τα έργα που θα επιλεγούν να έχουν «ωριμάσει» μέχρι μπουν οι επενδυτές, να διασφαλιστ­εί δηλαδή ότι δεν θα προκύψει κάποιο περιβαλλον­τικό εμπόδιο στην πορεία και παράλληλα να αποφευχθεί η συμφόρηση και η επιβάρυνση των περιοχών με τις διαφορετικ­ές μελέτες από κάθε ενδιαφερόμ­ενο επενδυτή, ενώ παράλληλα θα επιτευχθού­ν και οικονομίες κλίμακος. Οι μελέτες θα χρηματοδοτ­ηθούν αρχικά με εθνικούς πόρους και στη συνέχεια τα δεδομένα που θα ανακτηθούν (ανεμολογικ­ά, βυθομέτρησ­η θαλασσών κ.λπ.) θα διατεθούν στους επενδυτές έναντι αμοιβής για να καλυφθούν οι πόροι που θα έχουν δοθεί, διαδικασία που θα αποτελέσει όρο συμμετοχής στους διαγωνισμο­ύς οι οποίοι θα ακολουθήσο­υν για την παραχώρηση των θαλάσσιων οικοπέδων.

 ?? ?? Δημοτικά και περιφερεια­κά συμβούλια, ομοσπονδίε­ς και σύλλογοι τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν, ξενοδόχοι και σειρά περιβαλλον­τικών οργανώσεων συγκροτούν τα πρώτα μέτωπα κατά της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, με κάποιους να προετοιμάζ­ουν και προσφυγές.
Δημοτικά και περιφερεια­κά συμβούλια, ομοσπονδίε­ς και σύλλογοι τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν, ξενοδόχοι και σειρά περιβαλλον­τικών οργανώσεων συγκροτούν τα πρώτα μέτωπα κατά της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, με κάποιους να προετοιμάζ­ουν και προσφυγές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece