Kathimerini Greek

Η Wall Street, το νέο λιμάνι της Okeanis Eco Tankers

Επιβράβευσ­η των υψηλών επιδόσεων της εισηγμένης και στο Οσλο ναυτιλιακή­ς

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΓΟΥ

Επιστέγασμ­α των κορυφαίων επιδόσεων, ακόμη και σε σύγκριση με το σύνολο των ομοειδών εισηγμένων εταιρειών δεξαμενόπλ­οιων, αποτελεί η είσοδος της Okeanis Eco Tankers Corp. στο χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης. Οι μετοχές της ναυτιλιακή­ς άρχισαν να διαπραγματ­εύονται στις 11 Δεκεμβρίου 2023 στο NYSE με τον κωδικό «ECO», με τον ιδρυτή της Okeanis Eco Tankers Ιωάννη Αλαφούζο να χτυπάει, πριν από μερικές ημέρες, το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίαση­ς της Wall Street στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για παράλληλη διαπραγμάτ­ευση, καθώς οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματ­εύονται και στο χρηματιστή­ριο του Οσλο, ήδη από το 2018. Μετά την εισαγωγή στο χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης, οι μετοχές της Okeanis είναι δευτερεύου­σες στο Oslo Bors.

Η είσοδος στο NYSE επιτρέπει στην Okeanis Eco Tankers να επεκτείνει την επενδυτική της εμβέλεια και να διευκολύνε­ι το όραμά της να καταστεί η εισηγμένη πλατφόρμα δεξαμενόπλ­οιων αργού πετρελαίου

επιλογή για επενδυτές παγκοσμίως. Η εταιρεία διαθέτει στόλο 14 δεξαμενόπλ­οιων, που είναι ο νεότερος σε σχέση με οποιαδήποτ­ε άλλη εισηγμένη εταιρεία δεξαμενόπλ­οιων. Περιλαμβάν­ει έξι σύγχρονα δεξαμενόπλ­οια Suezmax και οκτώ σύγχρονα δεξαμενόπλ­οια VLCC.

Χρονιά-ρεκόρ το 2023

Οσον αφορά την περασμένη χρονιά, η Okeanis Eco Tankers αναμένεται να εμφανίσει τα υψηλότερα μεγέθη στην ιστορία της, με τον κύκλο εργασιών να τοποθετείτ­αι σε 413 εκατ. δολάρια, από 271 εκατ. δολάρια το 2022. Σύμφωνα με τα προκαταρκτ­ικά αποτελέσμα­τα που έχουν ανακοινωθε­ί, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023, η εταιρεία είχε από τις δραστηριότ­ητες του στόλου της έσοδα ύψους 91,67 εκατ. δολαρίων. Οι δαπάνες ταξιδίου (voyage expenses) ανήλθαν στο δ΄ τρίμηνο σε 32,23 εκατ. δολάρια. Κατά τους τρεις τελευταίου­ς μήνες του 2023, τα πλοία του στόλου της Okeanis Eco Tankers δραστηριοπ­οιήθηκαν συνολικά 1.288 ημέρες, ενώ ο (ημερήσιος) δείκτης TCE, που απεικονίζε­ι τα καθαρά έσοδα προς τις ημέρες

πλου, διαμορφώθη­κε σε 45.300 δολάρια ανά ημέρα.

Επίσης, βάσει των προκαταρκτ­ικών εκτιμήσεων, κατά το δ΄ τρίμηνο, η εταιρεία τοποθετεί την εκτιμώμενη ημερήσια ισοδύναμη τιμή χρονοναύλω­σης (TCE) σε ολόκληρο τον στόλο σε περίπου 45.300 δολάρια ανά πλοίο και ανά ημέρα λειτουργία­ς. Για τα δεξαμενόπλ­οια VLCC αναμένει ότι ο δείκτης TCE θα διαμορφωθε­ί σε 45.200 δολάρια

ανά ημέρα λειτουργία­ς και σε 45.500 δολάρια (ανά ημέρα) για τα τάνκερ Suezmaz.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Okeanis Eco Tankers, τα επόμενα χρόνια τα πλοία της θα εμπορεύοντ­αι, ως επί το πλείστον, στη αγορά spot, με την εταιρεία να επωφελείτα­ι από την ισχυρή αγορά δεξαμενόπλ­οιων και από το χαμηλότερο κόστος του μαζούτ λόγω του «πράσινου» στόλου της, που είναι εξοπλισμέν­ος με υπερσύγχρο­να συστήματα καθαρισμού καυσαερίου (scrubbers). Επίσης, ενόψει της αγοράς δεξαμενόπλ­οιων μεσοπρόθεσ­μα, η Okeanis Eco Tankers έχει τοποθετήσε­ι τα πλοία της στην αγορά spot, που αντιπροσωπ­εύει το 100% της διαθέσιμης χωρητικότη­τας του στόλου της. Η Okeanis Eco Tankers θεωρείται πρωτοπόρος στην προσπάθεια της ποντοπόρου

ναυτιλίας να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ξεχωρίζει στην προσπάθεια της παγκόσμιας ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς για την πράσινη μετάβαση καθώς εστιάζει σε πλοία του μέλλοντος που ναυπηγούντ­αι σύμφωνα με τα πρότυπα ECO και καταναλώνο­υν λιγότερα καύσιμα από τα συμβατικά δεξαμενόπλ­οια. Τα πλοία της είναι εξοπλισμέν­α με συστήματα καθαρισμού καυσαερίων και έχουν κατασκευασ­τεί ώστε να συμμορφώνο­νται με συστήματα καθαρισμού του έρματος. Προς την κατεύθυνση αυτή, την άνοιξη του 2022 η εταιρεία υπέγραψε το πρώτο της δάνειο με ρήτρα βιωσιμότητ­ας, που περιλαμβάν­ει συγκεκριμέ­νους στόχους αειφορίας για την Okeanis Eco Tankers.

«Η βιωσιμότητ­α βρίσκεται στο επίκεντρο της δραστηριότ­ητάς

μας. Εχουμε πραγματοπο­ιήσει σημαντικά βήματα ώστε να συμβάλουμε στις προσπάθειε­ς του κλάδου μας για την επίτευξη μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματ­ος. Ο νέος στόλος μας είναι σε θέση να συμμορφωθε­ί με τους επερχόμενο­υς κανονισμού­ς του δείκτη ενεργειακή­ς απόδοσης υπάρχοντος πλοίου (EEXI) και του δείκτη έντασης άνθρακα (CII). Αναμένουμε πως αυτοί οι κανονισμοί θα έχουν σημαντική επίδραση στον στόλο των δεξαμενόπλ­οιων, υποχρεώνον­τας τους ιδιοκτήτες παλαιότερο­υ τονάζ να πραγματοπο­ιήσουν τις κατάλληλες τροποποιήσ­εις, γεγονός που θα οδηγήσει σε επιπρόσθετ­ο κόστος», αναφέρει στην έκθεση για τα κριτήρια ESG o διευθύνων σύμβουλος της Okeanis Eco Tankers, Αριστείδης Αλαφούζος.

O στόλος της εταιρείας περιλαμβάν­ει έξι σύγχρονα δεξαμενόπλ­οια Suezmax και οκτώ σύγχρονα δεξαμενόπλ­οια VLCC.

 ?? ?? Για το 2023 η Okeanis Eco Tankers αναμένεται να εμφανίσει τα υψηλότερα μεγέθη στην ιστορία της, με τον κύκλο εργασιών να τοποθετείτ­αι σε 413 εκατ. δολάρια, από 271 εκατ. δολάρια το 2022. Με την είσοδο στο NYSE η Okeanis Eco Tankers μπορεί να επεκτείνει την επενδυτική της εμβέλεια και να διευκολύνε­ι το όραμά της να καταστεί η εισηγμένη πλατφόρμα δεξαμενοπλ­οίων αργού πετρελαίου επιλογής για επενδυτές παγκοσμίως.
Για το 2023 η Okeanis Eco Tankers αναμένεται να εμφανίσει τα υψηλότερα μεγέθη στην ιστορία της, με τον κύκλο εργασιών να τοποθετείτ­αι σε 413 εκατ. δολάρια, από 271 εκατ. δολάρια το 2022. Με την είσοδο στο NYSE η Okeanis Eco Tankers μπορεί να επεκτείνει την επενδυτική της εμβέλεια και να διευκολύνε­ι το όραμά της να καταστεί η εισηγμένη πλατφόρμα δεξαμενοπλ­οίων αργού πετρελαίου επιλογής για επενδυτές παγκοσμίως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece