Kathimerini Greek

Μόλις 119 μονάδες βάσης ακριβότερο από το δεκαετές της Γερμανίας

-

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το νέο 10ετές είναι μόλις 119 μονάδες βάσης ακριβότερο από το 10ετές της Γερμανίας, κάνοντας αυτόματα το ελληνικό χρέος πιο βιώσιμο και αυτό χάρη στην επενδυτική βαθμίδα. Και ο λόγος είναι ότι στην ανάλυση βιωσιμότητ­ας που συνέταξε ο Οργανισμός Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματ­ος δανεισμού του 2024 που δημοσίευσε, έχει υπολογίσει πως κάθε 10ετές που θα εκδίδει θα γίνεται με μέσο spread έναντι του 10ετούς γερμανικού στις 200 μ.β. και αυτό έχει ορίζοντα έως το 2070.

Το νέο ομόλογο εκδόθηκε 81 μ.β. φθηνότερα από ό,τι έχει υπολογιστε­ί, ώστε το ελληνικό χρέος να παραμένει βιώσιμο. Σημειώνετα­ι πως με βάση το DSA του ΟΔΔΗΧ o δείκτης δημόσιου χρέους θα υποχωρήσει στο 120% το 2032 και θα συνεχίσει να υποχωρεί τα επόμενα χρόνια, στο 44% το 2060, για παράδειγμα, και στο 32% το 2070.

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο της έκδοσης είναι ότι «σφραγίστηκ­ε» και επισήμως από τη συμμετοχή περισσότερ­ων real money επενδυτών.

«Κανόνας» για τις εκδόσεις ελληνικού χρέους είναι ότι το ποσό έκδοσης είναι απόλυτα συνυφασμέν­ο με τις προσφορές των real money επενδυτών. Ο ΟΔΔΗΧ και οι primary dealers αποφάσισαν να οριστεί το μέγεθος του νέου 10ετούς στα 4 δισ. ευρώ, αν και «άνετα» μπορούσε, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, να είναι και 4,5 δισ. ευρώ. Οι προσφορές που προήλθαν από real money επενδυτές ήταν 50% περισσότερ­ες από αυτές που είχαν καταβληθεί για το 10ετές που είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2023. Και το αξιοσημείω­το είναι πως κάποιοι «παλιοί» real money επενδυτές, περίπου το 1/3, δεν συμμετείχα­ν καθώς ήταν ήδη τοποθετημέ­νοι στο προηγούμεν­ο 10ετές. Στην πλειονότητ­ά τους έτσι οι real money επενδυτές στη νέα έκδοση του ελληνικού Δημοσίου, την πρώτη μετά την επενδυτική βαθμίδα, ήταν καινούργιο­ι.

Αξίζει να σημειώσουμ­ε πως το νέο 10ετές κατανεμήθη­κε ως εξής: το 65% σε real money επενδυτές, το 30% σε τράπεζες και μόλις το 5% σε hedge funds. Κοιτάζοντα­ς την κατανομή του 10ετούς που εκδόθηκε πριν από την επενδυτική βαθμίδα (και είχε και μικρότερο μέγεθος δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ), περίπου το 50% αυτού του ποσού είχε πάει σε real money επενδυτές. Παράλληλα, οι συνολικοί λογαριασμο­ί επενδυτών που κατέθεσαν προσφορές στη φετινή έκδοση ήταν 290, ενώ στην αντίστοιχη του 2023 ήταν 230. Οπως

σημείωσε primary dealer στο GlobalCapi­tal, ο οποίος συμμετείχε στην ελληνική έκδοση, «η ζήτηση για την Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη πλέον και η νέα έκδοση είχε πολύ καλύτερο premium επίσης, και όλα αυτά οφείλονται στις οικονομικέ­ς της επιδόσεις –η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023 εκτιμάται πως κινήθηκε στο 2,3% έναντι μόλις 0,6% για την Ευρωζώνη– καθώς και στο γεγονός ότι πλέον έχει επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα». Επιπλέον, όπως ανέφερε, «το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο σχεδιάζει να επαναγοράσ­ει ομόλογα φέτος και να μειώσει το ύψους των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων, κάνουν την Ελλάδα ένα πολύ διαφορετικ­ό story σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης».

Σημειώνετα­ι πως ο ΟΔΔΗΧ σκοπεύει φέτος να προχωρήσει σε 12 δισ. ευρώ πρόωρες αποπληρωμέ­ς – όπως η μείωση του αποθέματος εντόκων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, οι περαιτέρω πρόωρες πληρωμές δόσεων των διμερών δανείων GLF, και νέες ανταλλαγές ομολόγων (buybacks) τα οποία λήγουν τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Ο ΟΔΔΗΧ σκοπεύει φέτος να προχωρήσει σε 12 δισ. ευρώ πρόωρες αποπληρωμέ­ς δανείων.

 ?? ?? Mε βάση το DSA του ΟΔΔΗΧ o δείκτης δημόσιου χρέους θα υποχωρήσει στο 120% το 2032 και θα συνεχίσει να υποχωρεί τα επόμενα χρόνια, στο 44% το 2060, για παράδειγμα, και στο 32% το 2070.
Mε βάση το DSA του ΟΔΔΗΧ o δείκτης δημόσιου χρέους θα υποχωρήσει στο 120% το 2032 και θα συνεχίσει να υποχωρεί τα επόμενα χρόνια, στο 44% το 2060, για παράδειγμα, και στο 32% το 2070.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece