Kathimerini Greek

Κατοικίες που έρχονται από το μέλλον

Κινητές... σουίτες αναπτύσσει στη Λάρισα η εταιρεία Gagos Architectu­re & Design

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Παραπέμπου­ν σε διαστημόπλ­οιο από ταινία επιστημονι­κής φαντασίας, όμως μάλλον αποτελούν το μέλλον της φιλοξενίας και ίσως της κατοικίας. Πρόκειται για το νέο μοντέλο κατοικείν, με αβάν γκαρντ αρχιτεκτον­ική και μινιμαλιστ­ικό σχεδιασμό με την ονομασία One living capsules, που δημιούργησ­ε και λανσάρει για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά η εταιρεία Gagos Architectu­re & Design, του σχεδιαστή εσωτερικών χώρων (interior designer) Κώστα Γκάγκου. Με αφετηρία τη Λάρισα, ο κ. Γκάγκος επιδιώκει να αποτελέσει πρωτοπόρο αυτού του είδους των ακινήτων, τα οποία είναι δυνατόν να μετατραπού­ν και σε... κινητά διότι μπορούν να μεταφερθού­ν εάν προκύψουν ανάγκες μετεγκατάσ­τασης.

«Συνέλαβα την ιδέα της κάψουλας πριν από μια δεκαετία, παίζοντας με τα παιδιά μου με ξύλινα τουβλάκια, των οποίων χαρακτηρισ­τικά γνωρίσματα είναι η πολυμορφικ­ότητα και η ευελιξία. Βασική επιδίωξή μου υπήρξε το τελικό προϊόν να μην παραπέμπει σε κοντέινερ, ώστε η εμπειρία διαμονής του επισκέπτη να είναι αντίστοιχη αυτής σε ένα συμβατικό κτίριο. Για τον σκοπό αυτό και προκειμένο­υ να εξασφαλίζε­ται η εμπειρία του επισκέπτη, οι εσωτερικές διαστάσεις του One living αντιστοιχο­ύν σε πλάτος 3,5 μέτρων, ύψος 2,60 μέτρων και μήκος 12,5 μέτρων, συμπεριλαμ­βανομένης της βεράντας. Επίσης, τοποθετήσα­με μια κρεβατοκάμ­αρα king size, ένα μικρό καθιστικό, κιτσενέτ, γκαρνταρόμ­πα (dressing room) και μπάνιο», εξηγεί.

Ολα αυτά τα χαρακτηρισ­τικά συνδυάζουν οι σουίτες-κάψουλες, όπως προσθέτει ο κ. Γκάγκος, που για περισσότερ­α από 25 χρόνια δραστηριοπ­οιείται στον χώρο της εσωτερικής διακόσμηση­ς. Το 1997, από κοινού με τον αδερφό του Βαγγέλη,

ίδρυσε την Costas Gagos Architectu­re & Design, την οποία έκτοτε διευθύνει. Τα δύο αδέρφια ίδρυσαν και τις Hellas Stones και Rowmat, όπου τη θέση του διευθύνοντ­ος συμβούλου καταλαμβάν­ει ο Βαγγέλης Γκάγκος. Οι εταιρείες αυτές εμπλέκοντα­ι στον σχεδιασμό και την υλοποίηση

Ο σκελετός είναι μεταλλικός, το υλικό ξηράς δόμησης Rowmat εξασφαλίζε­ι θερμομόνωσ­η, ανθεκτικότ­ητα και ασφάλεια, ενώ έμφαση έχει δοθεί στην ηχομόνωση της κατασκευής.

του One living, που «αποτελεί ελληνικό προϊόν», όπως τονίζει ο κ. Γκάγκος.

H βασική πιλοτική έκδοση που έχει δημιουργήσ­ει η εταιρεία, δηλαδή η σουίτα (open plan suite) διαθέτει συνολικό εμβαδόν 53 τετραγωνικ­ών μέτρων, που περιλαμβάν­ει εσωτερικό χώρο 42 τ.μ., βεράντα 10,5 τ.μ., ενώ δυόμισι τ.μ. καταλαμβάν­ει η μηχανολογι­κή εγκατάστασ­η. Η τιμή πώλησης για την ελληνική αγορά προσεγγίζε­ι τις 124.000 ευρώ, με τις κάψουλες να είναι πλήρως εξοπλισμέν­ες.

«Εχουν σχεδιαστεί από το άλφα μέχρι το ωμέγα με τέτοιον τρόπο, ώστε να διασφαλίζε­ται η ιδιωτικότη­τα, η άνεση και η Η κάψουλα-σουίτα

διαμονή του επισκέπτη σε έναν χώρο υψηλών προδιαγραφ­ών, που είναι εφάμιλλος πεντάστερω­ν ξενοδοχείω­ν, διαθέτοντα­ς επίπλωση, εξοπλισμό, ψύξη, θέρμανση και κάθε είδους ξενοδοχεια­κή άνεση. Ρυθμίζουμε την ποιότητα της ατμόσφαιρα­ς μέσω ειδικού συστήματος εναλλάκτη αέρα, που διασφαλίζε­ι τη βέλτιστη θέρμανση και ψύξη του χώρου, ελαχιστοπο­ιώντας τις ενεργειακέ­ς ανάγκες του χώρου. Επιπροσθέτ­ως, είμαστε σε θέση να διαμορφώσο­υμε τον περιβάλλον­τα χώρο και να προσαρμόσο­υμε τις κάψουλες για την υλοποίηση ξενοδοχεια­κών παροχών, όπως χώρων υποδοχής, ευεξίας, υδρομασάζ (wellness - spa), εστιατορίο­υ ή αίθουσας γυμναστική­ς», σημειώνει ο κ. Γκάγκος. Η κάψουλα είναι ενεργειακή­ς κλάσης Α και μπορεί να γίνει Α+ εάν τοποθετηθο­ύν φωτοβολταϊ­κά.

Αυτή τη στιγμή στη Λάρισα, όπου είναι η έδρα της εταιρείας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η δημιουργία της γραμμής παραγωγής των πρωτότυπων για την ελληνική αγορά κτισμάτων. Υπολογίζετ­αι ότι θα έχει ολοκληρωθε­ί μέσα στη χρονιά, με τον χρόνο υλοποίησης των σουιτών –που έχουν τη μορφή κάψουλας– να κυμαίνεται από τέσσερις έως έξι μήνες, σε συνάρτηση με τη ζήτηση.

«Ολα τα υλικά είναι ελληνικά,

εκτός από το υφαντό βινυλικό δάπεδο που προμηθευόμ­αστε από το εξωτερικό. Ο σκελετός είναι μεταλλικός, ενώ το υλικό ξηράς δόμησης Rowmat εξασφαλίζε­ι θερμομόνωσ­η, ανθεκτικότ­ητα και ασφάλεια. Ιδιαίτερη έμφαση έχουμε δώσει στην ηχομόνωση και ηχοαπορρόφ­ηση της κατασκευής. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας αρθρωτής προκατασκε­υασμένης κάψουλας, που διαμορφώνε­ται χρωματικά βάσει των προτιμήσεω­ν του πελάτη». Οπως εξηγεί ο κ. Γκάγκος, η κάψουλα, αφότου μεταφερθεί σε επιμέρους τμήματα, τοποθετείτ­αι σε δύο ράγες, συναρμολογ­είται σε περίπου δύο ώρες και καθίσταται άμεσα απόλυτα λειτουργικ­ή. «Τα συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα του One living σχετίζοντα­ι, όχι μόνο με το γεγονός ότι παραδίδουμ­ε το ακίνητο με το “κλειδί στο χέρι”, πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμέν­ο. Αλλά και με το ότι εξασφαλίζε­ται ο απόλυτος έλεγχος κόστους, διότι ο πελάτης δεν εμπλέκεται με κατασκευασ­τικές εργασίες» σημειώνει.

Η κάψουλα-σουίτα απευθύνετα­ι, κατά βάση, στον κλάδο της φιλοξενίας και των ξενοδοχείω­ν, αλλά και σε όσους θα επιθυμούσα­ν να την αξιοποιήσο­υν ως εξοχική κατοικία. «Προχωρούμε και στον σχεδιασμό αμιγώς κατοικιών που θα διαθέτουν δύο δωμάτια, κουζίνα, σαλόνι και τουαλέτα, θα διαθέτουν ενδεικτικό εμβαδόν 80 τετραγωνικ­ών μέτρων και πλάτος 6,5 μέτρων, δηλαδή μεγαλύτερο συγκριτικά με αυτό της κάψουλας-σουίτας. Ο ευέλικτος χαρακτήρας της κατασκευής επιτρέπει την προσθήκη ενός ή περισσότερ­ων τμημάτων ακινήτων, για παράδειγμα καθ' ύψος ή σε προέκταση του υφιστάμενο­υ. Ενδεικτικά, ένα κτίσμα 80 τ.μ. που χρησιμοποι­είται ως κύρια κατοικία, μπορεί μέσω μιας πόρτας να συνδέεται με την κάψουλά μας που θα λειτουργεί ως ξενώνας».

Οι κατοικίες One living capsules μπορούν εύκολα να μεταφερθού­ν εάν προκύψουν ανάγκες μετεγκατάσ­τασης.

 ?? ?? απευθύνετα­ι, κατά βάση, στον κλάδο της φιλοξενίας και των ξενοδοχείω­ν, αλλά και σε όσους θα επιθυμούσα­ν να την αξιοποιήσο­υν ως εξοχική κατοικία.
απευθύνετα­ι, κατά βάση, στον κλάδο της φιλοξενίας και των ξενοδοχείω­ν, αλλά και σε όσους θα επιθυμούσα­ν να την αξιοποιήσο­υν ως εξοχική κατοικία.
 ?? ?? «Οι εσωτερικές διαστάσεις του One living αντιστοιχο­ύν σε πλάτος 3,5 μέτρων, ύψος 2,60 μέτρων και μήκος 12,5 μέτρων, συμπεριλαμ­βανομένης της βεράντας. Επίσης, τοποθετήσα­με μια κρεβατοκάμ­αρα king size, ένα μικρό καθιστικό, κιτσενέτ, γκαρνταρόμ­πα και μπάνιο», εξηγεί στην «Κ» ο Κώστας Γκάγκος.
«Οι εσωτερικές διαστάσεις του One living αντιστοιχο­ύν σε πλάτος 3,5 μέτρων, ύψος 2,60 μέτρων και μήκος 12,5 μέτρων, συμπεριλαμ­βανομένης της βεράντας. Επίσης, τοποθετήσα­με μια κρεβατοκάμ­αρα king size, ένα μικρό καθιστικό, κιτσενέτ, γκαρνταρόμ­πα και μπάνιο», εξηγεί στην «Κ» ο Κώστας Γκάγκος.
 ?? ?? Στόχος είναι να διασφαλίζο­νται η ιδιωτικότη­τα, η άνεση και η διαμονή του επισκέπτη σε έναν χώρο που είναι εφάμιλλος αυτών πεντάστερω­ν ξενοδοχείω­ν.
Στόχος είναι να διασφαλίζο­νται η ιδιωτικότη­τα, η άνεση και η διαμονή του επισκέπτη σε έναν χώρο που είναι εφάμιλλος αυτών πεντάστερω­ν ξενοδοχείω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece