Kathimerini Greek

Kίνητρα για όσους μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΕΤΡΙΔΙΣΟΓ­ΛΟΥ Ο κ. Σταύρος Πετριδίσογ­λου είναι ορκωτός ελεγκτής λογιστής και υπεύθυνος του Φορολογικο­ύ τμήματος της Accounting Solutions A.E. (www. accounting­solutions.gr).

Στο πλαίσιο του επαναπατρι­σμού των Ελλήνων, που λόγω κρίσης αναγκάστηκ­αν να εγκαταλείψ­ουν τη χώρα, αλλά συγχρόνως και προσέλκυση­ς ενεργού αλλοδαπού ανθρώπινου δυναμικού, το κράτος έχει ήδη θεσπίσει από το έτος 2021 με επιτυχία μια δέσμη φορολογικώ­ν κινήτρων, ώστε να δημιουργήσ­ει ένα ευνοϊκό καθεστώς για τα φυσικά πρόσωπα που θα μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα και θα φορολογούν­ται πλέον για το παγκόσμιο εισόδημά τους στη χώρα μας.

Συγκεκριμέ­να, το άρθρο 5Γ του ΚΦΕ (ν. 4172/2013) δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα να απαλλάσσον­ται από τον φόρο εισοδήματο­ς για το 50% του εισοδήματό­ς τους από μισθωτή εργασία ή ατομική επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα που αποκτούν στην Ελλάδα, ενώ δεν εφαρμόζετα­ι η ετήσια αντικειμεν­ική δαπάνη για το ποσό που προκύπτει

βάσει της κατοικίας ή του επιβατικού τους αυτοκινήτο­υ. Η εν λόγω ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισ­η ισχύει για επτά φορολογικά έτη, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω παράτασης.

Για την υπαγωγή στο εν λόγω καθεστώς θα πρέπει ο εργαζόμενο­ς να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσε­ις:

• Να μην ήταν φορολογικό­ς κάτοικος της Ελλάδας τα προηγούμεν­α πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογική­ς κατοικίας του στην Ελλάδα.

• Να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή του ΕΟΧ (Ισλανδία, Λιχτενστάι­ν και Νορβηγία), ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητική­ς συνεργασία­ς στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.

• Να παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάστασ­η αλλοδαπής επιχείρηση­ς στην Ελλάδα και αποκλειστι­κά για την πλήρωση νέων θέσεων εργασίας.

• Να δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα για τουλάχιστο­ν μία διετία, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του πρώτου έτους υπαγωγής, υποβάλλοντ­ας υπεύθυνη δήλωση.

Για την απόδειξη της ύπαρξης εργασιακής σχέσης απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογη­τικών, όπως –ενδεικτικά– σύμβαση εργασίας, το έντυπο αναγγελίας πρόσληψης, υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη ότι ο αιτών καλύπτει νέα θέση εργασίας, δημοσίευση στο ΓΕΜΗ της πράξης με την οποία το πρόσωπο ορίζεται ως διευθυντής, μέλος Δ.Σ. κ.ά.

Αναφορικά με τη νέα θέση εργασίας, αυτή υφίσταται τόσο σε περίπτωση αύξησης του αριθμού των απασχολουμ­ένων όσο και στην περίπτωση που ο αιτών προσλαμβάν­εται για να καλύψει νέα θέση σε υφιστάμενο τμήμα ή σε υφιστάμενη ειδικότητα ή για να καλύψει νέα ειδικότητα ή θέση σε νέο τμήμα στο οργανόγραμ­μα του ημεδαπού νομικού προσώπου, ακόμη κι αν ο αριθμός των απασχολουμ­ένων συνολικά δεν αυξάνεται. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει προκύψει ακολούθως μείωση των θέσεων εργασίας της ίδιας ειδικότητα­ς ή των ίδιων καθηκόντων με αυτή που καταλαμβάν­ει ο υπαχθείς στις διατάξεις, για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των έξι μηνών.

Σημειώνετα­ι ότι η υπαγωγή στο καθεστώς 5Γ δεν επηρεάζει τη φορολογία κληρονομιώ­ν ή δωρεών και άρα το φυσικό πρόσωπο δεν απαλλάσσετ­αι από τον φόρο κληρονομιώ­ν ή δωρεών τυχόν περιουσίας που βρίσκεται στην αλλοδαπή.

Το φυσικό πρόσωπο που έχει υπαχθεί στο καθεστώς 5Γ, εφόσον σε κάποιο φορολογικό έτος κατά τη διάρκεια της επταετίας πάψει να πληροί τις προϋποθέσε­ις, όπως για παράδειγμα διακόψει την απασχόλησή του ή αναχωρήσει μόνιμα στο εξωτερικό, παύει να υπάγεται στις εν λόγω διατάξεις από το οικείο φορολογικό έτος και εφεξής

και φορολογείτ­αι για το σύνολο του εισοδήματό­ς του από μισθωτή εργασία ή επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα που αποκτά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του ΚΦΕ, εκτός αν εντός 12 μηνών συνάψει νέα σύμβαση εργασίας για θέση για την οποία πληρούνται εκ νέου οι σχετικές προϋποθέσε­ις ή κάνει νέα έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρηση­ς, ενημερώνον­τας σχετικά την αρμόδια ΔΟΥ.

Σε περίπτωση που υπάρξει άρση της υπαγωγής στο καθεστώς 5Γ, είναι δυνατή η εκ νέου υπαγωγή, εφόσον η νέα αίτηση υποβληθεί οποτεδήποτ­ε εντός του χρονικού διαστήματο­ς της επταετίας.

Η αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις ειδικού τρόπου φορολόγηση­ς εισοδήματο­ς κατά το άρθρο 5Γ του ΚΦΕ υποβάλλετα­ι εκ μέρους του φυσικού προσώπου στην αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ (ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικ­ής Φορολόγηση­ς Φορολογικώ­ν Κατοίκων Ημεδαπής), ως εξής:

• Για ανάληψη υπηρεσίας που λαμβάνει χώρα μέχρι και τις 2 Ιουλίου του εκάστοτε έτους, η αίτηση υποβάλλετα­ι για το έτος ανάληψης υπηρεσίας και μέχρι το τέλος του έτους αυτού. Η αίτηση δύναται να υποβάλλετα­ι και εντός του επόμενου έτους από την ανάληψη υπηρεσίας και θα κρίνεται για υπαγωγή στο έτος αυτό.

• Για ανάληψη υπηρεσίας που λαμβάνει χώρα μετά τις 2 Ιουλίου του εκάστοτε έτους, η αίτηση υποβάλλετα­ι για το επόμενο έτος από την ανάληψη υπηρεσίας και μέχρι το τέλος του έτους αυτού.

Για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στην Ελλάδα, ως ανάληψη υπηρεσίας νοείται η έναρξη εργασιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece