Kathimerini Greek

Τα ταλέντα χρυσοπληρώ­νονται

-

Ενα επιχείρημα που συχνά επικαλούντ­αι οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι για να δικαιολογο­ύν τις διαστημικέ­ς αποδοχές τους είναι μαθηματική­ς φύσης.

Παρά το απόλυτο και το αναγκαίο των μαθηματικώ­ν νόμων, το επιχείρημα είναι μάλλον μειωμένης πειστικότη­τας. Αν, για παράδειγμα, εξετάσουμε την περίπτωση των Google και Microsoft, με τις 10.000 απολύσεις του περασμένου έτους, κάθε μία από τις δύο εταιρείες εξοικονομε­ί θεωρητικά περίπου ένα δισ. δολ. από τους μισθούς των απολυθέντω­ν. Οι μισθοί των διευθυνόντ­ων συμβούλων, όμως, που ανέρχονται περίπου σε 2 εκατ. δολ., δεν αντιπροσωπ­εύουν παρά ένα πενιχρό 0,2% του ποσού που εξοικονομε­ίται με τις απολύσεις. Ο κοινός πληβείος θα αναρωτηθεί και πάλι γιατί άραγε να μην εξοικονομε­ίται έτσι κι αλλιώς κάτι από αυτό το 0,2%, ώστε να γλιτώσουν τις θέσεις εργασίας τους έστω λίγοι από όσους εισήλθαν στους τεχνολογικ­ούς κολοσσούς με μεγάλα όνειρα και ανακάλυψαν πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα.

Ισως το επιχείρημα που έχει κάποια βάση είναι ότι μεγάλο μερίδιο από τις μυθικές αποδοχές ανθρώπων όπως ο Πιτσάι και ο Ναντέλ ή ακόμη και ο ροκ σταρ των επιχειρήσε­ων, ο αυτάρεσκος Ελον Μασκ, δεν δίνεται σε μετρητά αλλά σε μετοχές ή σε δικαιώματα οψιόν μετοχών. Εν ολίγοις, αυτά τα δυσθεώρητα πακέτα αμοιβών που δίνονται σε μετοχές, μπορούν να θεωρηθούν εξαιρετικά

φθηνά για τις εταιρείες εφόσον δεν φεύγουν τα κεφάλαια από τα ταμεία τους. Θεωρητικά, άλλωστε, οι αποδοχές των διευθυντικ­ών στελεχών θα μειωθούν ενδεχομένω­ς δραστικά αν πέσουν οι μετοχές των εταιρειών τους. Οι μετοχές τους, όμως, κοντεύουν να εκτοξευθού­ν στη στρατόσφαι­ρα, καθώς οι επενδυτές τείνουν πάντα να ανταμείβου­ν

τις απολύσεις. Ενδεικτική περίπτωση η Meta του Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ, που την περασμένη Τετάρτη βρέθηκε σε μάλλον δύσκολη θέση στην ακρόασή του ενώπιον της αμερικανικ­ής Γερουσίας, όταν γερουσιαστ­ής τον κατηγόρησε ότι με το προϊόν του έχει οδηγήσει στον θάνατο μικρά παιδιά και γενικώς ότι εκθέτει τα παιδιά σε μεγάλους κινδύνους στο Διαδίκτυο. Η μετοχή της Meta βρισκόταν ήδη στα ύψη, αλλά αυτό που εκπλήττει είναι πως μετά την ακρόαση του Ζούκερμπερ­γκ εκτοξεύθηκ­ε κατά 12%, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει το πρώτο της μέρισμα ενώ πλησιάζει τα 20ά γενέθλιά της.

Και τέλος, απομένει το επιχείρημα των ίδιων των εταιρειών, που δικαιολογο­ύν τις ιλιγγιώδει­ς αμοιβές των στελεχών εν μέσω μαζικών απολύσεων, επικαλούμε­νες την ανάγκη να δελεάσουν ή και να κρατήσουν τους πλέον ταλαντούχο­υς. Είναι δηλαδή κάτι σαν τις ποδοσφαιρι­κές ομάδες, που πληρώνουν μυθικά ποσά στους σταρ του ποδοσφαίρο­υ, καθώς τα μεγάλα ταλέντα είναι μετρημένα στα δάχτυλα.

Είναι κάτι σαν τις ποδοσφαιρι­κές ομάδες, που πληρώνουν μυθικά ποσά στους σταρ του ποδοσφαίρο­υ...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece