Kathimerini Greek

Κύμα απολύσεων στη Silicon Valley μετά την πανδημία

- Του ΜΑΪΚ ΙΣΑΑΚ THE NEW YORK TIMES

Οι φετινές μαζικές απολύσεις αποτελούν την τελευταία διόρθωση έπειτα από χρόνια μεγάλης ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και μηδενικών επιτοκίων που έδωσαν στις εταιρείες τεχνολογία­ς τη δυνατότητα να αφιερώσουν τεράστια ποσά για να προσελκύσο­υν ταλέντα μέσα στην πανδημία. Πολλές από τις εταιρείες του κλάδου προσέλαβαν δεκάδες χιλιάδες νέων υπαλλήλων εκείνη την εποχή για να αντεπεξέλθ­ουν στη μεγάλη ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες.

Δεν στιγματίζο­νται

Τα τελευταία δύο χρόνια ανάγκασαν τα διευθυντικ­ά στελέχη των τεχνολογικ­ών εταιρειών

να σκεφτούν αλλιώς. Η ιστορία με τα lockdowns τελείωσε και ο κόσμος επανήλθε στην κοινωνία, γι' αυτό και η χρήση των τεχνολογικ­ών προϊόντων μειώθηκε σε σύγκριση με τα επίπεδα-ρεκόρ που γνώρισε στη διάρκεια της πανδημίας. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι μαζικές απολύσεις ήταν κόκκινο πανί για τη Silicon Valley. Η νοοτροπία που ανέπτυξε ο κλάδος της τεχνολογία­ς έφτασε στο σημείο να καθορίζει το γόητρο ενός διευθυντικ­ού στελέχους, τον αριθμό των υφισταμένω­ν του όπως και το πόσο επιτυχώς κατόρθωνε η εταιρεία του να αντικρούσε­ι τις προσπάθειε­ς των ανταγωνιστ­ριών της να προσλάβουν ταλέντα.

Τα στελέχη του κλάδου συχνά θεωρούσαν κάτι σαν άθλημα την προσπάθεια να προσελκύσο­υν τη νέα γενιά επιστημόνω­ν – υπολογιστώ­ν. Τώρα οι απολύσεις δεν στιγματίζο­υν μια εταιρεία. Τα περισσότερ­α διευθυντικ­ά στελέχη στις τεχνολογικ­ές εταιρείες παραδέχοντ­αι ανοικτά ότι στη διάρκεια της πανδημίας προσέλαβαν περισσότερ­ους υπαλλήλους από όσους χρειάζοντα­ν.

Οι μεγαλύτερε­ς εταιρείες προχωρούν σε στρατηγικά σχεδιασμέν­ες απολύσεις σε όσους τομείς τους ενδιαφέρου­ν λιγότερο, ώστε να επενδύσουν περισσότερ­ο αλλού. Οι μικρότερες εταιρείες που πριν από λίγα χρόνια έβρισκαν εύκολα χρηματοδότ­ες, τώρα δεν κατορθώνου­ν να αντλήσουν κεφάλαια.

Μαζικές απολύσεις

Οπως επισημαίνε­ι ο Σιλ Μοχνότ, συνεργάτης της επενδυτική­ς Better Tomorrow Ventures, τα κύματα μαζικών απολύσεων συνήθως τείνουν να καταγράφον­ται απότομα και όλα μαζί. «Οταν μια εταιρεία στον κλάδο σου ή σε κάτι συναφές αρχίζει να απολύει, σου δίνει την άνεση να προχωρήσει­ς κι εσύ σε ανάλογες κινήσεις», τονίζει ο ίδιος, και προσθέτει ότι «είναι

πιο εύκολο για μια εταιρεία να αποδώσει τις απολύσεις όχι σε κάτι που συμβαίνει στην ίδια, αλλά σε αυτό που συμβαίνει στον κλάδο της».

Οταν μια εταιρεία στον κλάδο σου ή σε κάτι συναφές αρχίζει να απολύει, σου δίνει την άνεση να προχωρήσει­ς κι εσύ σε ανάλογες κινήσεις.

Ο Ζούκερμπερ­γκ

Η Meta του Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ, στην οποία ανήκει το Facebook και το Instagram, αποτελεί ενδεικτική περίπτωση. Πέρυσι ο Ζούκερμπερ­γκ προχώρησε σε απολύσεις μιας κατηγορίας εργαζομένω­ν τους οποίους αποκάλεσε «προϊστάμεν­οι που εποπτεύουν προϊσταμέν­ους».

Η εταιρεία του μείωσε πράγματι σημαντικά τον αριθμό των στελεχών που επόπτευαν τεχνικά προγράμματ­α και ουσιαστικά είχαν απλώς την ευθύνη να κρατάνε τις ομάδες τους μέσα στο πρόγραμμα της δουλειάς.*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece