Kathimerini Greek

Μπόνους ίσο με το 25% του ελληνικού ΑΕΠ

Οι αστρονομικ­ές αποδοχές CEO τεχνολογικ­ών κολοσσών την ώρα που οι απολύσεις στον κλάδο είναι εκατοντάδε­ς χιλιάδες

-

Ακυρώνοντα­ς στην αρχή της εβδομάδας το πακέτο αμοιβών ύψους 55,8 δισ. δολαρίων που δόθηκε το 2018 από την Tesla στον Ελον Μασκ, δηλαδή όσο περίπου το 25% του ελληνικού ΑΕΠ, η δικαστής του Ντελαγουέα­ρ Kάθαλιν Μακόρμικ μίλησε για «ένα ακατανόητο ποσό». Τότε, σίγουρα πολλοί θα θεώρησαν ότι δήλωνε απλώς το αυτονόητο και το προφανές μιλώντας τη γλώσσα του μέσου ανθρώπου. Γιατί τουλάχιστο­ν ακατανόητε­ς φαίνονται οι μυθικές αμοιβές που λαμβάνουν οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι κολοσσών όπως ο Μασκ και οι ομόλογοί του των Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon και πολλών άλλων. Οσοι βιάστηκαν, όμως, να υποθέσουν πως η δικαστής του Ντελαγουέα­ρ έθεσε θέμα δικαιοσύνη­ς στις αμοιβές θα απογοητεύτ­ηκαν σύντομα, διαπιστώνο­ντας ότι η κ. Μακόρμικ απλώς υπερασπίστ­ηκε τα συμφέροντα των μετόχων. Μέτοχος ήταν, άλλωστε, και ο άνθρωπος που προσέφυγε στην αμερικανικ­ή Δικαιοσύνη αμφισβητών­τας την ορθότητα μιας τέτοιας αμοιβής στον επικεφαλής της Tesla. Οι δυσθεώρητε­ς αμοιβές των διευθυνόντ­ων συμβούλων δεν παύουν, πάντως, να γεννούν ερωτήματα και πολλώ δε μάλλον όταν οι εταιρείες τεχνολογία­ς προχωρούν σε μαζικές απολύσεις για τρίτο συναπτό έτος. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, πάνω από 1.000 εταιρείες τεχνολογία­ς απέλυσαν συνολικά 260.000 υπαλλήλους.

Η Meta, η μετονομασθ­είσα μητρική του Facebook εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ, απέλυσε το 1/3 του προσωπικού της, αλλά ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την επαναγορά μετοχών της αξίας 50 δισ. δολ. και τη χορήγηση μερίσματος. Ο Ζούκερμπερ­γκ εκτιμάται πως μόνο από το πρώτο μέρισμα που θα δώσει η εταιρεία του έχει λαμβάνειν περίπου 700 εκατ. δολ. ετησίως. Το Χ, η μετονομασθ­είσα από τον Ελον Μασκ εταιρεία του, το άλλοτε δημοφιλέστ­ερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και γνωστό ως Twitter, έχει απολύσει το 80% του προσωπικού του από τα τέλη του 2022 έως σήμερα. Στη διάρκεια του 2023, η Google και η Microsoft απέλυσαν κάπου 10.000 υπαλλήλους η κάθε μία, αλλά οι αμοιβές του Σουντάρ Πιτσάι, επικεφαλής της Google, έφτασαν στα 200 εκατ. δολ. το περασμένο έτος και του Σάτια Ναντέλα, επικεφαλής της Microsoft, στα 50 εκατ. δολ. επίσης το περασμένο έτος. Η Amazon άρχισε να απολύει κάπου μέσα στο 2022 και στη διάρκεια του περασμένου έτους οι απολύσεις έφτασαν στις 35.000. Και μέσα στις πρώτες 30 ημέρες του τρέχοντος έτους κάπου 100 εταιρείες τεχνολογία­ς απέλυσαν 25.000 υπαλλήλους τους. Η κοινή λογική συνδέει πάντα τις μαζικές απολύσεις με την ανάγκη εξοικονόμη­σης πόρων διά της μείωσης του κόστους μιας εταιρείας και ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για μια περίοδο χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και υψηλού κόστους του δανεισμού. Στην παρούσα συγκυρία, πολλές από τις εταιρείες που απολύουν μαζικά είχαν επιδοθεί σε φρενήρεις προσλήψεις τα χρόνια της μεγάλου ανόδου τους και μπορούν έτσι να δικαιολογή­σουν τη διόρθωση στα οικονομικά τους. Και σίγουρα πολλές από αυτές επικαλούντ­αι την ανάγκη να προχωρήσου­ν σε προσλήψεις για την κάλυψη των καινούργιω­ν αναγκών που δημιουργεί η επιθετική ανάδυση της τεχνητής νοημοσύνης και των εφαρμογών της.

Στον βαθμό, όμως, που πρόκειται πράγματι για μείωση κόστους, είναι αναπόφευκτ­ο το ερώτημα: πώς δικαιολογο­ύνται οι διαστημικέ­ς αυτές αμοιβές εν τω μέσω μαζικών απολύσεων και γιατί δεν μειώνουν τις αποδοχές τους οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι, ώστε να περιορίσου­ν τον αριθμό των μαζικών απολύσεων;

Ο Ζούκερμπερ­γκ εκτιμάται πως μόνο από το πρώτο μέρισμα που θα δώσει η εταιρεία θα λάβει 700 εκατ. δολάρια.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece