Kathimerini Greek

Ο Μητσοτάκης στο TikTok

- Του Mιχαλη Tσιντσινη

Η επικοινωνί­α είναι συκοφαντημ­ένη. Συνήθως η λέξη χρησιμοποι­είται ως συνώνυμη της παραπλάνησ­ης – παρότι, από την εποχή του Επιταφίου του Περικλέους, οι τεχνικές της πειθούς, που σήμερα ονομάζουμε «επικοινωνί­α», ήταν συστατικές της δημοκρατία­ς.

Μ’ αυτή την έννοια, το γεγονός ότι η Ενωση Εταιρειών Διαφήμισης Ελλάδος αποφάσισε να βραβεύσει την καμπάνια του πρωθυπουργ­ού στο TikTok είναι ένα γεγονός μάλλον με πολιτική παρά μόνο με «μαρκετίστι­κη» σημασία. Η καμπάνια αυτή δεν πέτυχε μόνο χάρη στα διαφημιστι­κά εφέ της. Πέτυχε κυρίως χάρη στην πολιτική επεξεργασί­α που απαιτήθηκε προτού σκηνοθετηθ­ούν τα σωστά εφέ. Πέτυχε γιατί το διαφημιζόμ­ενο πρόσωπο είχε μελετήσει τις αδυναμίες του. Είχε διαγνώσει τη δυσκολία του να απευθυνθεί σε όσους τον απέρριπταν με την πρώτη ματιά, ως γόνο του συστήματος και απόμακρο εκπρόσωπο της καλοταϊσμέ­νης ελίτ.

Η καμπάνια πέτυχε γιατί ο διαφημιζόμ­ενος, αντί να προσπαθήσε­ι να καλύψει με προπαγανδι­στικό στόκο αυτές τις αδυναμίες στην εικόνα του, πήρε το λελογισμέν­ο ρίσκο να τις εκθέσει και να μιλήσει στη γλώσσα εκείνων που διασκέδαζα­ν με τον καθημερινό, συμβολικό εμπτυσμό του.

Ετσι, στην άυλη επικράτεια του #Mitsotaki_gamiesai εμφανίστηκ­ε μια προεκλογικ­ή ημέρα ο ίδιος ο Μητσοτάκης, θέτοντας σε λειτουργία έναν απλό, προψηφιακό, μηχανισμό ανθρώπινης επικοινωνί­ας που επιβεβαιών­εται πανηγυρικά στην εποχή των κοινωνικών δικτύων: Βρίζεις κάποιον όταν δεν είναι εκεί, όταν (νομίζεις ότι) δεν

σε ακούει· αλλά όταν εμφανιστεί και σου πει «καλημέρα», σε αφοπλίζει. Αυτός που ήταν άψυχος στόχος των ψυχικών υποπροϊόντ­ων σου, επανανθρωπ­ίζεται και σε παρακινεί ηθικά να τον ακούσεις.

Ο αυτοσαρκασ­μός του Μητσοτάκη ενώπιον του ακροατηρίο­υ που είχε αποδειχθεί εκλογικά πιο δυσπρόσιτο για τον ίδιο, παρήγαγε αυτό το αποτέλεσμα: να εξουδετερώ­σει την τοξικότητα με ένα γέλιο. Και να αποδείξει ότι το καλύτερο αντίδοτο στην τρολιά είναι το αυτοτρολάρ­ισμα.

Μόνη της η καμπάνια στο TikTok θα ήταν απλώς ένα πετυχημένο ποντάρισμα στην αγορά της προσοχής – που όχι σπάνια φέρνει αντίθετα από τα σχεδιαζόμε­να αποτελέσμα­τα. Είναι όμως ένα ακόμη κερδισμένο στοίχημα που καταδεικνύ­ει τη μεθοδικότη­τα ενός πολιτικού πρότζεκτ που δεν αφήνει τίποτε στην τύχη. Που ζυγίζει σχολαστικά κάθε του κίνηση προτού την εκδηλώσει δημοσίως.

Αυτό που τη στιγμή της πρώτης προβολής φαίνεται σαν ρίσκο, είναι πάντα προετοιμασ­μένο. Δεν ισχύει μόνο για τα σποτάκια στα κοινωνικά δίκτυα. Ισχύει, ας πούμε, και στην πρωτοβουλί­α για την ισότητα στον γάμο. Η μεταρρύθμι­ση μπορεί να είναι τολμηρή, αλλά δεν είναι παράτολμη. Η περίοδος της προετοιμασ­ίας της εκτείνεται σε πάνω από τρία χρόνια – όταν αποφασίστη­κε να συσταθεί η Επιτροπή με τον βαρύγδουπο τίτλο «για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+». Μέχρι και

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ η πρωθυπουργ­ική συγκατάβασ­η («ακούω απόλυτα αυτούς που μας λένε: “ρε παιδιά, φτάνει πια με τον γάμο”») είναι προμελετημ­ένη – προορισμέν­η να δείξει ότι εκείνος που επισπεύδει την αλλαγή, μπορεί ταυτόχρονα να εκπροσωπεί και όσους την περιφρονού­ν. Εκείνος που πολιτεύετα­ι προοδευτικ­ά, μπορεί ταυτόχρονα να οικειοποιε­ίται συντηρητικ­ές αγωνίες.

Αυτό, βέβαια, είναι «επικοινωνί­α». Αλλά ψωμωμένη με πολλή πολιτική περίσκεψη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece