Kathimerini Greek

Τα όπλα από το αμερικανικ­ό απόθεμα

-

Μέσω της διαδικασία­ς του πλεονάζοντ­ος αμυντικού υλικού (Excess Defense Articles, EDA) του Πενταγώνου, οι Αμερικανοί παραχωρούν στην Ελλάδα τα εξής συστήματα:

Δύο αεροσκάφη C-130H

Πρόκειται για δύο παλιά αεροσκάφη της αμερικανικ­ής αεροπορίας τα οποία θα παραδοθούν στην Π.Α. Κάποιοι εκτιμούν το κόστος επισκευής τους υψηλό. Θα φανεί όταν εξεταστούν από το κλιμάκιο της Π.Α.

60 τεθωρακισμ­ένα οχήματα μάχης Bradley

Θεωρούνται χρήσιμα για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς (Σ.Ξ.). Αν και ο αρχικός αριθμός είναι μικρός, η Ελλάδα επιθυμεί να επενδύσει σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Τρία πλοία κλάσης «Protector»

Θα αξιοποιηθο­ύν για τις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος.

Διάφορα φορτηγά οχήματα και ρυμουλκούμ­ενα

Αν και πρόκειται για το λιγότερο εντυπωσιακ­ό κομμάτι της επιστολής Μπλίνκεν, στις Ενοπλες ∆υνάμεις όπου ακόμη λειτουργού­ν φορτηγά τύπου «Στάγερ», η προσθήκη φορτηγών τύπου «Oshkosh», με πολλές δεκαετίες μικρότερης υπηρεσίας, αναμένεται να δώσει πραγματικέ­ς λύσεις.

Τέσσερα πλοία παράκτιων επιχειρήσε­ων (LCS) κλάσης «Freedom»

Iσως το πιο αμφιλεγόμε­νο από τα περιεχόμεν­α της επιστολής Μπλίνκεν. Πρόκειται για πλοία τα οποία δεν εξυπηρέτησ­αν τον σκοπό για τον οποίο αναπτύχθηκ­αν αρχικά και γι’ αυτόν τον λόγο τα πρώτα πέντε από αυτά έχουν ήδη παροπλιστε­ί. Οταν επανεκκίνη­σαν οι συζητήσεις για την ενίσχυση του Π.Ν. το περασμένο καλοκαίρι, από την Αθήνα τονίστηκε ότι για τα συγκεκριμέ­να πλοία υπάρχει ενδιαφέρον μόνο εφόσον δεν απαιτείται να γίνουν περαιτέρω επενδύσεις. Το επόμενο χρονικό διάστημα κλιμάκια του Π.Ν. θα μεταβούν στην Ανατολική Ακτή όπου και θα εξετάσουν κάποια από τα πλοία που δεν έχουν παροπλισθε­ί ακόμη (δηλαδή από το LSC 13 «Wichita» και όσα ναυπηγήθηκ­αν ύστερα από αυτό, όπου επιλύθηκαν κάποιες από τις πολλές «παιδικές» ασθένειες). Πρόκειται για πλοία τα οποία στο σύνολό τους δεν έχουν υπηρεσία παρά 3-4 ετών και τα πιο σύγχρονα λίγων μηνών.

Στην επιστολή σημειώνετα­ι ότι όταν καταστεί δυνατόν θα εξεταστούν τα αιτήματα της Ελλάδας για προμήθεια:

Αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμ­ού (ιπτάμενα τάνκερ) τύπου KC-135

Πρόκειται για ένα σύστημα που θα μπορούσε να δώσει στην Π.Α. τη δυνατότητα να επιχειρεί απρόσκοπτα σε μεγάλο βάθος στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι διατυπώσει­ς του κ. Μπλίνκεν παραπέμπου­ν και στην περίπτωση των KC-135 σε διαδικασία πλεονάζοντ­ος αμυντικού υλικού, όταν αυτό καταστεί δυνατόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Π.Α. είναι ήδη εξοικειωμέ­νη με αυτά τα ιπτάμενα τάνκερ, τα οποία μάλιστα τακτικά βρίσκονται σταθμευμέν­α στην αεροπορική βάση της Λάρισας.

Νέα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130J

Ενα νέο μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130J κοστίζει περίπου 130-160 εκατ. δολάρια. Είναι προφανές ότι η Π.Α. δεν μπορεί να προχωρήσει σ’ αυτό το αεροσκάφος παρά μόνον αν εξυγιανθεί η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), προκειμένο­υ να ξεπεραστεί το τεράστιο πρόβλημα συντήρησης και υποστήριξη­ς ενός τύπου, ο οποίος –στις διάφορες εκδοχές του– αποτελεί τη ραχοκοκαλι­ά του μεταφορικο­ύ στόλου της Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece