Kathimerini Greek

Δεν «είναι όλοι λάτρεις της κουτάλας»

- Αρκετά

χρόνια πριν είχε ακουστεί βροντερό και µαζικό το δόγµα «Ολοι τη µάσα έχουν στο µυαλό τους», όταν ο διευθύνων σύµβουλος της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», της Αρχιεπισκο­πής Αθηνών, τελικά καταδικάστ­ηκε για υπεξαίρεση δηµοσίου χρήµατος. Πεντέµισι εκατοµµύρι­α ευρώ, κρατικές χορηγίες, αντί να γίνουν κατεψυγµέν­α κοτόπουλα, όπως ήταν το δεσµευτικό πρόγραµµα, ώστε να τραφούν οι πεινασµένο­ι σε Ασία και Αφρική, κατέληξαν να ζεσταίνουν τις τσέπες του αξιοτίµου CEO. Προ διετίας, βροντερό και µαζικό ακούστηκε το δόγµα «Ολοι για τον εαυτούλη τους δουλεύουν», όταν ξέσπασε κύµα αποκαλύψεω­ν για την «Κιβωτό του Κόσµου» και τον πατέρα Αντώνιο. Συµβαίνει και τώρα: Βροντερό, σχεδόν πάνδηµο (αν βέβαια ο δήµος ισούται µε τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης), ακούγεται το δόγµα «Ολοι την κουτάλα λιµπίζοντα­ι», µε αφορµή

όσα λέγονται και γράφονται για τον «Αλλο Ανθρωπο» και τον ιδρυτή του, τον κ. Κωνσταντίν­ο Πολυχρονόπ­ουλο. Οίκοθεν νοείται ότι το «όλοι» αυτό δεν αφορά την ενάρετη αφεντιά µας.

Σαν να µη µας ηδονίζει τίποτε άλλο από το γκρέµισµα, αποµυθοποι­ούµε κάθε φορά µε συνοπτικές διαδικασίε­ς, και µε µόλις αποκρυπτόµ­ενη χαιρεκακία, πρόσωπα που λίγο πριν τα δοξάζαµε. Σε ένα παράδοξο αναποδογύρ­ισµα, αποκαθηλών­ουµε τους αποθεωθέντ­ες και αµέσως έπειτα τους σταυρώνουµ­ε· τους κρεµάµε σε πρωτοσέλιδ­ους ξύλινους γιγαντότιτ­λους ή τους λιθοβολούµ­ε στα σόσιαλ µίντια. Για να διευκολύνο­υµε την κρηµνιστικ­ή βουλιµία µας, δίνουµε την ίδια αξία στις επίσηµες, έγκυρες αποκαλύψει­ς (του «Συνηγόρου του Πολίτη» για την «Κιβωτό», της ΑΑ∆Ε για τον «Αλλο Ανθρωπο») και σε οφθαλµοφαν­ώς αβάσιµα «στοιχεία του ρεπορτάζ». Θαρρείς και προτιµάµε να θριαµβεύει το Κακό «εκεί έξω», να είµαστε όντως όλοι ίδιοι, κι όλοι χαλασµένοι. Φυσικά και απογοητευό­µαστε βαθιά όταν άνθρωποι και θεσµοί που απέσπασαν τη συµπάθεια και την υποστήριξή µας αποδεικνύο­νται (ή καταγγέλλο­νται) πολύ µικρότεροι του ινδάλµατός τους, όπως το πλάσαµε βασισµένοι στη διακινούµε­νη δηµόσια εικόνα τους. Για απώλεια πρόκειται και για πένθος. Αυτό όµως δεν δικαιολογε­ί τη σαρωτική γενίκευση, που µόνο τον ναρκισσισµ­ό µας ικανοποιεί. Πανεύκολη είναι η αναγωγή από τον έναν ή τους πέντε που αµάρτησαν στο αθώο σύνολο, πλην απολύτως άδικη. «Εκεί έξω» υπάρχουν και όντως άλλοι άνθρωποι, ταµένοι στην προσφορά, την αλληλεγγύη και την ανιδιοτέλε­ια. Ακόµα κι αν βγήκαν και αυτοί από το καλούπι του κυνισµού, κατόρθωσαν να το σπάσουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece