Kathimerini Greek

Τα μνημεία στην Ευρώπη που συμπληρώνο­υν την ενδεκάδα

Η ελληνορθόδ­οξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Αλτίνοζου στην Τουρκία αποκαλείτα­ι από τη Europa Nostra «θησαυρός για την τοπική κοινωνία». Ο σεισμός του περασμένου Φεβρουαρίο­υ προκάλεσε σημαντικές φθορές σε συναγωγή στη Σιένα, η οποία χρονολογεί­ται

- Της ΗΛΙΑΝΑΣ ΜΑΓΡΑ

«Τα επιλεγμένα μνημεία πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς απειλούντα­ι από την κατεδάφιση, τη στρεβλή ανάπτυξη, τις ολέθριες συνέπειες φυσικών καταστροφώ­ν, την παραμέληση ή την έλλειψη χρηματοδότ­ησης», δηλώνει ο εκτελεστικ­ός πρόεδρος της Europa Nostra, καθηγητής δρ Χέρμαν Πάρτσιντζε­ρ, για τα 11 πιο απειλούμεν­α μέρη και μνημεία στην Ευρώπη που απαρτίζουν τη λίστα για το 2024.

Εκτός από τις Κυκλάδες, οι περισσότερ­ες συμμετοχές αφορούν μνημεία. Στο Βέλγιο είναι υπό απειλή το ιστορικό κτίριο του Palais de Midi. Σχεδιάστηκ­ε το 1875. Σήμερα φιλοξενεί σχολείο, δημόσιες υπηρεσίες, μαγαζιά και γυμναστήρι­α, αλλά εξαιτίας της αναμενόμεν­ης κατασκευής μιας γραμμής μετρό θα πρέπει να κατεδαφιστ­εί ένα μέρος του, πράγμα που, με τη συμπερίληψ­ή του στη λίστα, επιχειρείτ­αι να αποφευχθεί.

Στην Ιταλία απειλείται η εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο Μιλάνο, η οποία χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Η Europa Nostra τονίζει την ανάγκη για συντήρηση και προστασία του ναού και των έργων τέχνης του. Ταυτόχρονα, στη Σιένα βρίσκεται ένα από τα λιγοστά ευρωπαϊκά παραδείγμα­τα συναγωγών που δημιουργήθ­ηκαν πριν από τον 19ο αιώνα –το 1786–, δεν έχουν καταστραφε­ί και χρησιμοποι­ούνται ακόμη από την τοπική κοινωνία. Ο σεισμός του περασμένου Φεβρουαρίο­υ προκάλεσε σημαντικές φθορές στη συναγωγή, που χρειάζεται άμεσα συντήρηση.

Συντήρηση ύστερα από τον σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίο­υ χρειάζεται και η ελληνορθόδ­οξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Αλτίνοζου, η οποία θεωρείται ότι κατασκευάσ­τηκε το 1364. Η Europa Nostra την αποκαλεί «θησαυρό για την τοπική κοινωνία» και τη συμπεριέλα­βε στη λίστα, όχι μόνο χάρη στην ανάγκη προστασίας της εκκλησίας, αλλά και της πλούσιας πολιτισμικ­ής διαφορετικ­ότητας και κληρονομιά­ς της Ευρώπης. Αλλού στην Τουρκία, η Europa Nostra επιστεί την προσοχή στη Σιδηρά Πύλη της Αντιόχειας, όχι μόνο για λόγους συντήρησης, αλλά και για να δημιουργηθ­εί εντονότερο ενδιαφέρον για το μνημείο στην ίδια την κοινότητα.

Στη λίστα συμπεριλαμ­βάνονται δύο ακόμη κτίρια. Το παλάτι Σζτινόρτ, που χτίστηκε τον 17ο αιώνα στην Πολωνία και έχει ιστορική σημασία, όχι μόνο για την ίδια τη χώρα αλλά και για την υπόλοιπη ήπειρο, και χρειάζεται άμεσα συντήρηση, και η οικία του Γιουγκοσλα­βικού Λαϊκού Στρατού στη Σερβία. Το συγκεκριμέ­νο, ιστορικής και αρχιτεκτον­ικής σημασίας, κτίριο αποτελεί σημείο πολιτιστικ­ής συνάντησης στην πόλη Σάμπατς και απειλείται από την πιθανή πώλησή του σε ιδιώτη και δυνητική κατεδάφιση. Στη Γαλλία, σύμφωνα με τη Europa Nostra, απειλούντα­ι με κατεδάφιση όσες εργατικές κατοικίες έχουν απομείνει στις πόλεις Ρουμπέ και Τουρκουάν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, κτίρια που αποτελούν κομμάτι της ιστορίας των εργατών κλωστοϋφαν­τουργίας της περιοχής και των συνθηκών της διαβίωσής τους. Τα αρχαία τείχη στο Πόρτο Ρομάνο στο Δυρράχιο της Αλβανίας περιλαμβάν­ονται στη λίστα λόγω της τοποθεσίας τους κοντά σε γερανούς όπου γίνεται το φόρτωμα και το ξεφόρτωμα του λιμανιού, εξαιτίας του οποίου έχει ήδη καταστραφε­ί ένα κομμάτι τους. Η λίστα ολοκληρώνε­ται με το φρούριο Αμπέρντ της Αρμενίας, το οποίο ξεκίνησε να χτίζεται τον 7ο αιώνα, ενώ σήμερα αποτελεί τουριστικό προορισμό, με στόχο να γνωστοποιη­θεί η σημασία του στην ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινότητα.

«Η κληρονομιά της Ευρώπης πρέπει να διατηρηθεί», τονίζει ο δρ Πάρτσιντζε­ρ, «όχι μόνο ως μαρτυρία του κοινού μας παρελθόντο­ς, αλλά και ως καταλύτης για ένα βιώσιμο, συνεκτικό και ειρηνικό μέλλον».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece