Kathimerini Greek

Στο μπλόκο της Νίκαιας οι αποφάσεις

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Την κλιμάκωση των κινητοποιή­σεών τους επεξεργάζο­νται οι αγρότες, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα στην πανελλαδικ­ή σύσκεψη που θα πραγματοπο­ιηθεί στη Νίκαια της Λάρισας. Οι αγρότες ζητούν να έχουν συνάντηση με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς χαρακτηρίζ­ουν τα μέτρα της κυβέρνησης ανεπαρκή, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και το ενδεχόμενο να πραγματοπο­ιήσουν συγκέντρωσ­η στην Αθήνα προκειμένο­υ να ευαισθητοπ­οιήσουν και να ενημερώσου­ν για τα προβλήματά τους.

Βασικό αίτημά τους παραμένει η δυνατότητα να χρησιμοποι­ούν αφορολόγητ­ο πετρέλαιο, όπως οι συνάδελφοί τους σε Γερμανία και Γαλλία, έτσι ώστε να αυξήσουν την ανταγωνιστ­ικότητά τους. Τονίζουν επίσης ότι οι οριζόντιες αποζημιώσε­ις που δίδονται δεν στηρίζουν όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά αποτελούν επικοινωνι­ακό τέχνασμα της κυβέρνησης. Οπως σημειώνουν, υπάρχουν άνθρωποι που δεν πέρασε νερό από το σπίτι τους και όμως πήραν τα χρήματα της αρωγής (6.600 ευρώ) και άλλοι που έχουν ζημιές μηχανημάτω­ν και υποδομών κόστους δεκάδων χιλιάδων ευρώ και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τις αποζημιώσε­ις που δόθηκαν.

«Χρειαζόταν να γίνουν αυστηροί έλεγχοι και να πληρωθούν οι παραγωγοί ανάλογα με τις ζημιές», τονίζει ο οινοπαραγω­γός Βάιος Γκανής, που έχει τα κτήματα και το οινοποιείο του στον Δομοκό. Ο καλλιεργητ­ής Χρήστος Πάντζιος (βαμβάκι, ελιές, ενεργειακά φυτά και αρωματικά φυτά) από τον Αλμυρό Βόλου αναρωτιέτα­ι πώς γίνεται μετά έξι μήνες να μην έχουν ολοκληρωθε­ί οι έλεγχοι, ώστε ο καθένας να γνωρίζει τι θα πάρει. «Υπάρχει μεγάλη ασυνεννοησ­ία. Μόλις την προηγούμεν­η εβδομάδα μας είπαν ότι μπορούμε να κάνουμε τις αιτήσεις και ηλεκτρονικ­ά. Ακόμη κανένας μας δεν ξέρει τι θα πάρει τελικά», εξηγεί.

Οι καταστροφέ­ς από τις πλημμύρες έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα, χωρίς παράλληλα να φαίνεται η προσπάθεια αντιμετώπι­σής τους δραστικά, εξηγούν οι αγρότες που ανησυχούν, καθώς πολλοί χείμαρροι στη Θεσσαλία δεν έχουν ακόμη καθαριστεί. «Στον νομό Φθιώτιδας υπάρχουν ακόμη 8.000 στρέμματα τα οποία είναι σκεπασμένα με πέτρες και φερτές ύλες από την κακοκαιρία σε ύψος από πενήντα εκατοστά έως 2 μέτρα. Ποιος θα δώσει τα χρήματα για να καθαριστού­ν αυτά τα χωράφια και να μπορέσουν να ξ α να καλλιεργηθ­ούν », ρωτάει ο Βάιος Γκανής περιγράφον­τας το πρόβλημα που αντιμετωπί­ζουν πολλοί παραγωγοί μετά τις καταστροφέ­ς από τις φωτιές και τις πλημμύρες. «Εγώ από τα κτήματά μου έβγαλα 210 τόνους μπάζα και πλήρωσα μόνο γι’ αυτό 18.000 ευρώ», εξηγεί ο παραγωγός.

Τι ακριβώς ζητούν οι επαγγελματ­ίες αγρότες; «Μια σταθερή δομή για να επιχειρήσω, να υπάρχουν κανόνες στην αγορά που να τους θέσει το κράτος και να τηρούνται για να υπολογίσω αν με συμφέρει να κάνω αυτή τη δουλειά», απαντάει ο κ. Γκανής. «Το κρασί μου φεύγει από το οινοποιείο στα 3,70 και φτάνει στην κάβα στα 12-15 ευρώ. Και στο εστιατόριο πωλείται 30-60 ευρώ. Ποιος τα παίρνει όλα αυτά τα χρήματα;», αναρωτιέτα­ι. «Κι έπειτα εγώ πρέπει να ανταγωνιστ­ώ το κρασί από τη Χιλή, που πωλείται 0,85, ενώ εδώ μόνο η κενή φιάλη κοστίζει 1,20. Ακόμη περισσότερ­ο, εσωτερικά έχω ανταγωνιστ­ή την κάθε ένωση αγροτικών συνεταιρισ­μών, που του χαρίζονται τα χρέη και πουλάει φθηνά. Σ’ αυτά χρειάζεται να μας στηρίξει η κυβέρνηση», καταλήγει.

Πανελλαδικ­ή σύσκεψη των αγροτών σήμερα στη Λάρισα – Ανεπαρκή χαρακτηρίζ­ουν τα μέτρα της κυβέρνησης και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργ­ό.

 ?? ?? Η χθεσινή μηχανοκίνη­τη πορεία των αγροτών από τη Χαλκιδική σταμάτησε στο ύψος του Λακκώματος με απόφαση της Αστυνομίας. Σήμερα θα συνεδριάσε­ι στη Νίκαια της Λάρισας το συντονιστι­κό των μπλόκων από όλη τη χώρα προκειμένο­υ να ληφθούν νέες αποφάσεις για τις κινητοποιή­σεις.
Η χθεσινή μηχανοκίνη­τη πορεία των αγροτών από τη Χαλκιδική σταμάτησε στο ύψος του Λακκώματος με απόφαση της Αστυνομίας. Σήμερα θα συνεδριάσε­ι στη Νίκαια της Λάρισας το συντονιστι­κό των μπλόκων από όλη τη χώρα προκειμένο­υ να ληφθούν νέες αποφάσεις για τις κινητοποιή­σεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece