Kathimerini Greek

ΠΑΣΟΚ: ετοιμάζετα­ι για τις «μάχες» στο Κοινοβούλι­ο

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Με την προσοχή στραμμένη στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιή­σεων και εν αναμονή των αποφάσεων των αγροτών για το πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα, στο ΠΑΣΟΚ προετοιμάζ­ονται για μάχες στη Βουλή. Η πρώτη αφορά την εσωκομματι­κή συζήτηση και τη στάση των βουλευτών απέναντι στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, δήλωσε χθες, πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίο­υ στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Την Πέμπτη θα επαναληφθε­ί η συνεδρίαση της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας με στόχο να μειωθεί όσο το δυνατόν ο αριθμός των βουλευτών που προσανατολ­ίζονται στην αποχή, ο οποίος ξεπερνάει τους δέκα. Από τη Χαριλάου Τρικούπη εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα περιοριστο­ύν σε μονοψήφιο αριθμό οι διαφωνούντ­ες.

Επόμενο σημαντικό ορόσημο στη Βουλή θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη την Παρασκευή, με την απάντηση του πρωθυπουργ­ού στην επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για τη στεγαστική κρίση, θέμα για το οποίο στο ΠΑΣΟΚ προετοιμάζ­ουν μεγάλη εξόρμηση προκειμένο­υ να ενημερώσου­ν για τις θέσεις τους. Θεωρείται ένα από τα προνομιακά ζητήματα για να αναδειχθεί η κοινωνική ατζέντα του κόμματος, σε ένα πεδίο που πιστεύουν ότι η πίεση προς την κυβέρνηση θα αυξηθεί, καθώς το πρόβλημα διαρκώς διογκώνετα­ι και επηρεάζει όλο και περισσότερ­α νοικοκυριά.

Οσον αφορά τις κινητοποιή­σεις των αγροτών, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λάβουν, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθεί και πάλι κοντά τους ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς, που με δημόσια τοποθέτηση θα επαναλάβει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στα αιτήματά τους. Πάντως, από τη Χαριλάου Τρικούπη διευκρινίζ­ουν ότι δεν συμφωνούν με αποκλεισμο­ύς κεντρικών οδικών αρτηριών, οι οποίοι το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα που θα έχουν είναι να προκαλέσου­ν αντιπαλότη­τα στο εσωτερικό της κοινωνίας, να βρεθούν οι αγρότες απέναντι σε άλλες κοινωνικές και επαγγελματ­ικές ομάδες, κατάσταση που, τελικά, όπως αναφέρουν, μόνο την κυβέρνηση θα βοηθήσει.

Μεγάλη βαρύτητα δίνουν στο ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα των

Η Χαριλάου Τρικούπη θα παρουσιάσε­ι τη δική της πρόταση για τα ΑΕΙ, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς θα αναπτύξει τις θέσεις του κόμματος για τη στεγαστική κρίση.

μη κρατικών πανεπιστημ­ίων, όπου θα επιδιώξουν να βγουν με τη δική τους ολοκληρωμέ­νη πρόταση πριν από την κυβέρνηση, στην οποία αποδίδουν σκόπιμη καθυστέρησ­η στη δημοσιοποί­ηση του σχετικού νομοσχεδίο­υ. Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι σε μια μεγάλη εκδήλωση, που δεν αποκλείετα­ι να γίνει την Κυριακή, να παρουσιαστ­εί η θέση του κόμματος ολοκληρωμέ­νη. Περιγράφετ­αι ως «ναι υπό προϋποθέσε­ις» στα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια και οι προϋποθέσε­ις αφορούν τη διασφάλιση ενός ισχυρού δημόσιου πανεπιστημ­ίου και συγκεκριμέ­να, αυστηρά κριτήρια (ποιοτικά, γεωγραφικά κ.λπ.) για τα μη κρατικά. Η επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ είναι όταν η κυβέρνηση φέρει τη δική της πρόταση, το κόμμα να έχει ήδη παρουσιάσε­ι τις προϋποθέσε­ις που βάζει σε αυτή τη συζήτηση.

Πάντως, στον απόηχο των όσων έγιναν στη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ για την επιστολική ψήφο, στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζ­ουν, ενόψει του νομοσχεδίο­υ για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια, ότι δεν υπάρχει πια εμπιστοσύν­η, καθώς η κυβέρνηση έδειξε ότι κινείται με επικοινωνι­ακούς όρους και ότι η συναίνεση έχει ως προϋπόθεση τον σεβασμό, μακριά από επικοινωνι­ακά πυροτεχνήμ­ατα.

 ?? ?? Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Παύλος Χρηστίδης.
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Παύλος Χρηστίδης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece