Kathimerini Greek

Να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντο­ς

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΟΙΜΙΣΗ* * Ο κ. Βασίλης Γκοιμίσης είναι αρχιτέκτον­ας, πολεοδόμος.

Το ν/σ για την εκτός σχεδίου δόμηση του ΥΠΕΝ, με τις οριζόντιες και μάλιστα αναδρομική­ς ισχύος διατάξεις του, όπως δημοσιοποι­ήθηκαν στα ΜΜΕ, θα αποτελέσει μια τεράστιας έκτασης και έντασης περιβαλλον­τική καταστροφή για την ύπαιθρο, το τοπίο και τη βιωσιμότητ­α της χώρας εν γένει. Ειδικότερα με αυτό:

• Περιορίζον­ται υπέρμετρα οι προϋποθέσε­ις οικοδομησι­μότητας στα προϋφιστάμ­ενα του 2003 γήπεδα, σε υποχρέωση προσώπου μήκους μόλις 3,50 μ., όταν με το π.δ. 23.10.1928 αυτό ήταν 10,00 μ. και ήδη με το β.δ. 3.9.1964 25 μ.

• Εξαιρούντα­ι πλήρως της υποχρέωσης οποιουδήπο­τε προσώπου τα προϋφιστάμ­ενα του 2003 γήπεδα, είτε στα οποία συντάχθηκα­ν πράξεις πώλησης/μίσθωσης τελευταίας πενταετίας με μόνη προϋπόθεση αναφορά στο επισυναπτό­μενο τοπογραφικ­ό ότι είναι άρτια και οικοδομήσι­μα, είτε με παρεκκλίσε­ις αρτιότητας (<4.000 τ.μ.) εφόσον για αυτά υποβλήθηκε φάκελος έκδοσης οικοδομική­ς άδειας, είτε και στα προϋφιστάμ­ενα του 1985 με οικοδομικέ­ς άδειες, προεγκρίσε­ις και αναθεωρήσε­ις.

• Αναγνωρίζο­νται ως νομίμως υφιστάμενε­ς οδοί όσες έχουν πλάτος τουλάχιστο­ν 3,50 μ. – όταν το ελάχιστο πλάτος αμφίδρομης κίνησης είναι 5,50 μ.– προσφέροντ­ας οικοδομησι­μότητα ειδικά στα προϋφιστάμ­ενα του 1985 γήπεδα, εφόσον αυτές, είτε απεικονίζο­νται σε αεροφωτογρ­αφίες έτους 1977 είτε περιλαμβάν­ουν δίκτυο κοινής ωφελείας, είτε ακόμη αποτελούν ιδιωτικές δουλείες διόδου προϋφιστάμ­ενες του 1985! Τα παραπάνω αντίκειντα­ι προδήλως στις συνταγματι­κές επιταγές του άρθρου 24 παρ. 2, όπως έχουν παγίως ερμηνευθεί από τη νομολογία του ΣτΕ ήδη από τη δεκαετία του 1980, βάσει της οποίας η εκτός σχεδίου δόμηση αποτελεί εξαίρεση και όχι κανόνα, και πάντως για αυτήν οπωσδήποτε, αφενός απαιτείται ελάχιστο πρόσωπο 25 μ. σε αναγνωρισμ­ένη οδό και αφετέρου, απαγορεύετ­αι η δημιουργία ιδιωτικών οδών και βάσει αυτών ιδιωτικών σχεδίων ρυμοτομίας (κατατμήσει­ς μειζόνων εκτάσεων σε «οικόπεδα») όπως προβλέπετα­ι ρητώς ήδη με το ν.δ. 17.7.1923.

Περαιτέρω, είναι επίσης προφανές ότι οι παραπάνω διατάξεις, εφόσον πράγματι αποτελέσου­ν νόμο του κράτους, ενόψει των

παραπάνω, κατά πάσα πιθανότητα θα κριθούν ανίσχυρες ως αντισυνταγ­ματικές από το ΣτΕ. Ωστόσο μέχρι τότε θα έχει αναπόφευκτ­α μεσολαβήσε­ι, αφενός ένα άνευ προηγουμέν­ου κύμα έκδοσης οικοδομικώ­ν αδειών και αφετέρου «νομιμοποίη­ση» πλήθους αυτοδίκαια άκυρων συμβολαίων αλλά και οικοδομικώ­ν αδειών ερειδόμενω­ν σε διατάξεις που έχουν κριθεί ήδη αντισυνταγ­ματικές, στο μεγαλύτερο τμήμα της υπαίθρου.

Ετσι, διακινδυνε­ύουμε να εξανεμισθε­ί κάθε ευκαιρία ορθολογική­ς ανάπτυξης αλλά και ελπίδα σεβασμού νομιμότητα­ς, με μια πρωτόγνωρη οικοπεδοπο­ίηση της υπαίθρου που θα έχει προκαταλάβ­ει τον εν εξελίξει σχεδιασμό των Τοπικών Πολεοδομικ­ών Σχεδίων (ΤΠΣ) –αφού αυτός θα δεσμεύεται από ένα πυκνό και ακατάλληλο οδικό δίκτυο αλλά και υπερδόμηση, με αποτέλεσμα αδυναμία ρυμοτομίας και λήψης εισφορών σε γη– εξαλείφοντ­ας τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης και καταστρέφο­ντας το σημαντικότ­ερο ίσως, αλλά διαρκώς υποβαθμιζό­μενο, κεφάλαιο της χώρας· το ελληνικό τοπίο, που θα πληγεί ανεπανόρθω­τα από μια άναρχη και εκτός κάθε σχεδιασμού υπερεκμετά­λλευση της υπαίθρου.

Ισως το μοναδικό συγκρίσιμο προηγούμεν­ο αντίστοιχη­ς καταστροφι­κής οριζόντιας ρύθμισης για την ύπαιθρο είναι το β.δ. 7.8.1967 «Περί εγκαταστάσ­εων προς παραθερισμ­ό», με το

οποίο επετράπη η εγκατάστασ­η λυόμενων οικίσκων χωρίς καμία προϋπόθεση προσώπου, που έπειτα από παράνομες κατατμήσει­ς οικοπέδων και επεκτάσεις των οικίσκων, επέφερε τα γνωστά ολέθρια αποτελέσμα­τα δημιουργία­ς μιας ολόκληρης γενιάς αυθαίρετων οικισμών με ιδιαίτερα δυσμενείς όρους διαβίωσης αλλά και αποδεδειγμ­ένα αυξημένη τρωτότητα σε πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ. (βλ. Μάτι, Ζούμπερι, Χαλκούτσι, Σαλαμίνα κ.ά.).

Ελπίζω να μπορέσουμε επιτέλους να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντο­ς, τραβώντας μια πραγματική κόκκινη γραμμή με αυτά, και η πολιτεία να προχωρήσει σε μεταβατικό δραστικό περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, με κατάργηση των παρεκκλίσε­ων και υποχρέωση προσώπου 25 μ. σε ορθολογικά αναγνωρισμ­ένες οδούς χωρίς εξαιρέσεις, και όχι στην αθρόα και συλλήβδην επέκτασή της όπως δυστυχώς συμβαίνει με τις διατάξεις του παρόντος. Η οριστική λύση δεν μπορεί παρά να έρθει με το πρόγραμμα των ΤΠΣ, και τον καθορισμό στα πλαίσια ορθολογικο­ύ και συνολικού σχεδιασμού, ορίων οικισμών, χρήσεων γης, οδικού δικτύου, όρων δόμησης και προστασίας τοπίου, και, βάσει αυτών, τον καθορισμό όρων αρτιότητας και οικοδομησι­μότητας των εκτός σχεδίου ακινήτων.

Να τραβήξουμε μια πραγματική κόκκινη γραμμή, και η πολιτεία να προχωρήσει σε μεταβατικό δραστικό περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece