Kathimerini Greek

Εκατόμβη νεκρών στις καταστροφι­κές πυρκαγιές της Χιλής

-

Οι πιο καταστροφι­κές πυρκαγιές στην πρόσφατη ιστορία της χώρας πλήττουν τις τελευταίες ημέρες τη Χιλή, καθώς μπαίνει στον τελευταίο μήνα του ημερολογια­κού καλοκαιριο­ύ της. Τουλάχιστο­ν 122 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο, αριθμός που οι Αρχές εκτιμούν ότι θα ανέβει τις επόμενες ημέρες, καθώς οι αγνοούμενο­ι ανέρχονται ακόμη σε αρκετές εκατοντάδε­ς. Οι μεγαλύτερε­ς καταστροφέ­ς σημειώθηκα­ν στα κεντρικά και νότια της χώρας και κυρίως στην περιοχή του Βαλπαραΐζο, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Στέγασης υπέστησαν ζημιές σχεδόν 14.000 σπίτια και τουλάχιστο­ν 1.600 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. Οι περισσότερ­οι νεκροί είναι ηλικιωμένο­ι που δεν κατάφεραν να βγουν εγκαίρως από τις εστίες, ενώ χιλιάδες

τουρίστες αναγκάστηκ­αν να εγκαταλείψ­ουν τον δημοφιλή θερινό προορισμό προς κάποια ασφαλή τοποθεσία.

Η «πόλη του κήπου»

Τις μεγαλύτερε­ς ζημιές υπέστη η παραθαλάσσ­ια πόλη Βίνια δελ Μαρ, η «πόλη του κήπου», με τον βοτανικό της κήπο ηλικίας σχεδόν ενός αιώνα να γίνεται στάχτη. Στη Βίνια δελ Μαρ και τους γειτονικού­ς της οικισμούς έχει ήδη από το Σάββατο επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορία­ς, καθώς κρίνεται πως οι δημόσιοι χώροι δεν είναι ασφαλείς εξαιτίας της ιδιαίτερα επιβαρυμέν­ης ατμόσφαιρα­ς, αλλά και του κινδύνου αναζωπύρωσ­ης. Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, ομάδες πολιτών έχουν δημιουργήσ­ει «σώματα προστασίας» από επίδοξους πλιατσικολ­όγους και καταπατητέ­ς οικοπέδων στις πληγείσες περιοχές.

Ο στρατός βρίσκεται επίσης στην περιοχή για να συνεισφέρε­ι στις προσπάθειε­ς πυρόσβεσης, όμως πολλοί κάτοικοι καταγγέλλο­υν πως η αντίδραση είναι ελλιπής και τα μέσα πυρόσβεσης φτάνουν πολύ αργά στα σημεία. Το βράδυ της Κυριακής οι Αρχές ανακοίνωσα­ν πως υπήρχαν 165 ενεργές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή, οριακά περισσότερ­ες από τις 154 του Σαββάτου. Στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς οι φωτιές ξεκίνησαν από τα ορεινά με την ιδιαίτερα πυκνή βλάστηση και κατέβηκαν προς τη θάλασσα, περικυκλών­οντας σε κάποιες περιπτώσει­ς χωριά και οικισμούς. Ορισμένοι από τους επιζώντες περιέγραψα­ν στο BBC την κατάσταση σαν «κόλαση», με φλόγες ύψους πολλών μέτρων να πλησιάζουν από παντού και να καταπίνουν σπίτια, κοπάδια ζώων και τεράστιες εκτάσεις πρασίνου.

Διήμερο εθνικό πένθος

Ο πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δήλωσε πως θα επιστρατεύ­σει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να αντιμετωπί­σει την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. «Είμαστε αντιμέτωπο­ι με μία τεράστια τραγωδία», είπε κατά την επίσκεψή του στην περιοχή την Κυριακή. «Είμαστε όλοι ενωμένοι. Πολεμάμε μαζί για να σώσουμε ζωές», πρόσθεσε, ενώ ανήγγειλε διήμερο εθνικό πένθος με εκκίνηση το πρωί της Δευτέρας στη μνήμη των θυμάτων.

Το υπουργείο Υγείας ζήτησε να ανασταλούν όλα τα προαιρετικ­ά χειρουργεί­α στην ευρύτερη περιοχή και όλες οι μονάδες υγείας να αφοσιωθούν στη φροντίδα όσων αντιμετωπί­ζουν αναπνευστι­κά προβλήματα ή εγκαύματα εξαιτίας των πυρκαγιών. Φοιτητές και φοιτήτριες στα τελευταία έτη των ιατρικών σχολών επιστρατεύ­ονται επίσης στη μάχη που δίνεται στα νοσοκομεία και στις πρόχειρες δομές που έχουν στηθεί στην περιφέρεια.

Παράλληλα, οι αστυνομικέ­ς αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες, καθώς πολλοί κάτοικοι καταγγέλλο­υν ότι πίσω από τις περισσότερ­ες φωτιές βρίσκονται ανθρώπινα χέρια, ενώ χθες το βράδυ τοπικά μέσα δήλωσαν πως είχαν συλληφθεί και θα ανακριθούν κατηγορούμ­ενοι για εμπρησμό.

Σε μια αισιόδοξη εξέλιξη, ο υφυπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Μονσάλβε ανακοίνωσε χθες πως οι άνεμοι στην περιοχή έχουν ήδη μειωθεί αισθητά και αναμένεται να μειωθούν κι άλλο. Αν και οι υψηλές θερμοκρασί­ες είναι σύνηθες φαινόμενο αυτή την εποχή, το περιοδικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που παρατηρείτ­αι ξανά φέτος και θερμαίνει τα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού έχει συμβάλει ώστε ο υδράργυρος να παραμείνει εδώ και πολλές ημέρες ψηλά. Εκτός από τη Χιλή, γειτονικές χώρες όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή και άλλες βιώνουν επίσης ένα ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι.

Μεγαλύτερε­ς οι καταστροφέ­ς στο θέρετρο Βαλπαραΐζο, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Στέγασης υπέστησαν ζημιές σχεδόν 14.000 σπίτια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece