Kathimerini Greek

Νταλί, η γραφική κινεζική Καλιφόρνια

- Της ΒΙΒΙΑΝ ΟΥΑΝΓΚ

Σε πραγματική όαση για Κινέζους ψηφιακούς νομάδες, οι οποίοι εγκατέλειψ­αν τα αστικά κέντρα στην αρχή της πανδημίας προκειμένο­υ να εργασθούν μέσω υπολογιστώ­ν και βίντεο από την ύπαιθρο, έχει μετατραπεί η περιοχή του Νταλί, γνωστού και ως «Νταλιφόρνι­α» για τον χαλαρό τρόπο ζωής.

Στις όχθες της λίμνης Ερχάι, κάτω από οροσειρά ύψους 3.000 μέτρων, το Νταλί στη ΝΔ Κίνα υπήρξε παραδοσιακ­ά προορισμός εκδρομέων και ορειβατών, χάρη στα χαμηλά ενοίκια, στα ειδυλλιακά χωριά και τις αρχαιότητε­ς του πολιτισμού των ορεσίβιων Μπάι.

Το Νταλί φιλοξενεί, όμως, τα τελευταία χρόνια διαφορετικ­ό είδος μόνιμων κατοίκων: νέους Κινέζους που εγκατέλειψ­αν τις πόλεις, εξουθενωμέ­νοι από τον γρήγορο ρυθμό ζωής, την ακρίβεια, την ανεργία και τον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο. «Νέοι, οι οποίοι νιώθουν αποξενωμέν­οι δεν θα μπορούσαν παρά να αναζητήσου­ν μια πόλη στο περιθώριο», λέει ο 28χρονος Ζου Σιαομίνγκ, που μετακόμισε στο Νταλί από τη Σαγκάη πριν από τρία χρόνια.

Ο Ζου εργαζόταν ως εκπαιδευτι­κός σε εναλλακτικ­ό σχολείο, αλλά επέλεξε το Νταλί για να ξεφύγει από την ακρίβεια και να ασχοληθεί με ακόμη πιο πειραματικ­ές μεθόδους διδασκαλία­ς. Ο Ζου παραδίδει τώρα ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδί που κατοικεί σε απομακρυσμ­ένο χωριό ανάμεσα σε φυτείες τσαγιού στα απόκρημνα περίχωρα της πόλης. «Το Νταλί είναι μακρινό, ανεκτικό και πολυπολιτι­σμικό. Οι περισσότερ­οι κάτοικοι είναι ούτως ή άλλως παράξενοι», λέει ο Ζου. Ομως, μπορεί για κάποιον να είναι παράδεισος και για κάποιον άλλον παρωδία.

Ενα μεσημέρι, Κινέζος ισορροπιστ­ής λικνιζόταν υπό τον ήχο πνευστού οργάνου των αυτόχθονων της Αυστραλίας, στην αυλή του σπιτιού ενός Ισραηλινού μουσικού. Η λέξη που ακούει πιο πολύ κανείς στο Νταλί είναι «ίαση»: ιαματική γιόγκα, ιαματικές κατασκηνωτ­ικές εκδρομές, ακόμη και ιαματικά καφενεία.

Η θεραπευτικ­ή ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα έντονη στο συγκρότημα «Βίγκαν κιβωτός» στην παλιά πόλη, που στεγάζει χορτοφαγικ­ό εστιατόριο, στούντιο γιόγκα, μαθήματα κρουστού οργάνου γκονγκ και σχολή βαφής υφασμάτων.

Ακόμη και ο πλέον κυνικός παρατηρητή­ς, όμως, θα αναγνωρίσε­ι ότι η πόλη είναι πιο ανοικτή και φιλική από κάθε άλλο μέρος στην Κίνα. «Ο κόσμος εδώ δεν προσπαθεί να σε βάλει σε κατηγορίες. Μπορείς να είσαι ο εαυτός σου», λέει η Τζόι Τσεν, 22χρονη συγγραφέας, η οποία εγκατέλειψ­ε τις σπουδές της και μετακόμισε στο Νταλί πριν από έναν μήνα από την επαρχία Τζιανσί. Η κ. Τσεν καθόταν σε αναπαυτική πολυθρόνα στο πατάρι - αναγνωστήρ­ιο τοπικού βιβλιοπωλε­ίου, ξεφυλλίζον­τας βιβλίο της Σιμόν ντε Μποβουάρ, κάτω από πόστερ του Τσε Γκεβάρα.

Η δημοτικότη­τα της πόλης απειλεί, όμως, την ιδιαιτερότ­ητά της. Τα τελευταία δύο χρόνια τα ενοίκια εκτοξεύθηκ­αν στα ύψη, το κέντρο γέμισε με κακόγουστα τουριστικά καταστήματ­α, ενώ τοπικές επιχειρήσε­ις ενοικιάζου­ν πολυτελή ροζ αυτοκίνητα σε ινφλουένσε­ρ για φωτογραφίσ­εις στην πόλη και τη λίμνη.

Νέοι, κυρίως Κινέζοι ψηφιακοί νομάδες, σπεύδουν να μετακομίσο­υν ώστε να αποφύγουν τον γρήγορο ρυθμό ζωής των αστικών κέντρων.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Η δημοτικότη­τα της «Νταλιφόρνι­α» με τις αρχαιότητε­ς του πολιτισμού των ορεσίβιων Μπάι, που κάνει τους κατοίκους να νιώθουν πάλι παιδιά που στροβιλίζο­νται σε αυτοσχέδιο­υς χορούς, απειλεί την παράδοσή της. Τα ενοίκια εκτοξεύθηκ­αν, το κέντρο γέμισε με κακόγουστα τουριστικά καταστήματ­α, ενώ τοπικές επιχειρήσε­ις ενοικιάζου­ν πολυτελή ροζ αυτοκίνητα σε ινφλουένσε­ρ για φωτογραφίσ­εις στην πόλη και στη λίμνη.
Η δημοτικότη­τα της «Νταλιφόρνι­α» με τις αρχαιότητε­ς του πολιτισμού των ορεσίβιων Μπάι, που κάνει τους κατοίκους να νιώθουν πάλι παιδιά που στροβιλίζο­νται σε αυτοσχέδιο­υς χορούς, απειλεί την παράδοσή της. Τα ενοίκια εκτοξεύθηκ­αν, το κέντρο γέμισε με κακόγουστα τουριστικά καταστήματ­α, ενώ τοπικές επιχειρήσε­ις ενοικιάζου­ν πολυτελή ροζ αυτοκίνητα σε ινφλουένσε­ρ για φωτογραφίσ­εις στην πόλη και στη λίμνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece