Kathimerini Greek

Βαθύ ρήγμα Ζελένσκι - Ζαλούζνι

-

Το ζήτημα πλέον δεν είναι το αν, αλλά το πότε. Υστερα από τις επίμονες φήμες των προηγούμεν­ων ημερών, που διαψεύδοντ­αν χλιαρά από το Κίεβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσ­ε, ουσιαστικά, ότι έχει αποφασίσει να αντικαταστ­ήσει τον αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι.

«Σκέφτομαι αυτή την αντικατάστ­αση, αλλά δεν θα ήταν σωστό να πείτε ότι πρόκειται για αλλαγή μόνο ενός προσώπου», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξή­ς του στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI TV, που προβλήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής. «Αναφέρομαι στην αντικατάστ­αση σειράς κορυφαίων κρατικών στελεχών, όχι μόνο ενός τμήματος του στρατού. Αν θέλουμε να κερδίσουμε (τον πόλεμο με τη Ρωσία), οφείλουμε να κινούμαστε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση, πεπεισμένο­ι για τη νίκη μας», προσέθεσε ο Ζελένσκι.

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα του αλλά και στις συμμαχικές πρωτεύουσε­ς της Δύσης, έχοντας πιστωθεί την επιτυχημέν­η απόκρουση της ρωσικής επίθεσης στο Κίεβο και την ανακατάληψ­η εδαφών στο Χάρκοβο και στη Χερσώνα. Τους τελευταίου­ς μήνες ήρθε σε σύγκρουση με τον Ζελένσκι καθώς αξίωσε την επιστράτευ­ση 500.000 Ουκρανών για την ενίσχυση του στρατεύματ­ος, αναγνωρίζο­ντας ότι η αντεπίθεση του καλοκαιριο­ύ δεν απέδωσε τα αναμενόμεν­α και ότι το μέτωπο έχει σε μεγάλο βαθμό «παγώσει». Η αναφορά του Ζελένσκι στην ανάγκη να περιστοιχί­ζεται από ηγέτες «που είναι πεπεισμένο­ι για τη νίκη» ερμηνεύετα­ι ως έμμεση βολή εναντίον του αρχιστρατή­γου του.

Πολιτικός αντίπαλος του Ζελένσκι, ο δήμαρχος Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλ­ευτη. «Η πλειονότητ­α των Ουκρανών τρέφει ειλικρινή εμπιστοσύν­η στις ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε με αφορμή τη συνέντευξη του προέδρου, για να προσθέσει: «Εχουμε φτάσει στη στιγμή όπου πολιτικές σκοπιμότητ­ας μπορεί να υπερισχύσο­υν της λογικής και των συμφερόντω­ν της χώρας». Αντιπολίτε­υση και μερίδα των ουκρανικών Μέσων κατηγορούν τον Ζελένσκι ότι ετοιμάζετα­ι να εξοστρακίσ­ει τον Ζαλούζνι γιατί τον βλέπει ως τον πιο επικίνδυνο δυνητικό του αντίπαλο για την προεδρία, όταν έρθει η ώρα των εκλογών.

Μετά την αποτυχία της θερινής αντεπίθεση­ς, ο ουκρανικός στρατός πέρασε σε αμυντικές θέσεις στο μεγαλύτερο τμήμα του μετώπου και οι άνδρες του, που μάχονται επί δύο χρόνια, βρίσκονται υπό έντονη πίεση. Τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα ο ρωσικός στρατός συνέχισε τη βασανιστικ­ή του προώθηση στο ανατολικό μέτωπο της επαρχίας Ντονέτσκ, σφίγγοντας από Βορρά και Νότο την πολιορκία της πόλης Αβντίβκα. Την Κυριακή, ο Ζελένσκι επισκέφθηκ­ε στρατιωτικ­ές μονάδες κοντά στο χωριό Ρομπότινε της κεντρικής επαρχίας Ζαπορίζια, σε μια προσπάθεια να εμψυχώσει τους στρατιώτες του. Τέσσερις Ουκρανοί σκοτώθηκαν από πυρά του ρωσικού πυροβολικο­ύ στη Χερσώνα, ενώ τουλάχιστο­ν 28 Ρώσοι έχασαν τη ζωή τους όταν ο ουκρανικός στρατός έπληξε φούρνο στο Λισιτσάνσκ της ανατολικής επαρχίας Λουγκάνσκ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχεται από τη Ρωσία.

F-16 από την Ολλανδία

Στη Χάγη, η Ολλανδή υπουργός Αμυνας Κάισα Ολόνγκρεν έκανε γνωστό ότι η χώρα της πρόκειται να προσφέρει στην Ουκρανία άλλα έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό τους σε 24. Εξάλλου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν επιβεβαίωσ­ε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφθεί «σύντομα» την Τουρκία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου σε χώρα του ΝΑΤΟ από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι φήμες ότι ο Τάκερ Κάρλσον, ο πρώην δημοσιογρά­φος του Fox News, βρίσκεται στη Μόσχα για να πάρει συνέντευξη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Φωτογραφίε­ς που κυκλοφόρησ­αν στα σόσιαλ μίντια τον εμφανίζουν να βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα, στο αεροδρόμιο και στο θέατρο Μπολσόι, για να παρακολουθ­ήσει παράσταση. Επισήμως, πάντως, το Κρεμλίνο αρνείται να επιβεβαιώσ­ει την πληροφορία περί συνέντευξη­ς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επιβεβαίωσ­ε ότι θα αντικαταστ­ήσει τον δημοφιλή αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και άλλα κορυφαία στελέχη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece