Kathimerini Greek

Με καρκίνο ο βασιλιάς Κάρολος

-

Σοκ προκάλεσε στη βρετανική κοινή γνώμη η είδηση ότι ο βασιλιάς Κάρολος πάσχει από μια μορφή καρκίνου και υποβάλλετα­ι σε συστηματικ­ές θεραπείες. Αυτό ανακοίνωσε χθες το παλάτι του Μπάκιγχαμ που διευκρίνισ­ε ότι δεν πρόκειται για καρκίνο του προστάτη, αλλά για κάτι διαφορετικ­ό που εντοπίστηκ­ε στη διάρκεια της πρόσφατης θεραπείας του για διογκωμένο προστάτη.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο βασιλιάς παραμένει αισιόδοξος για την εξέλιξη της υγείας του και ανυπομονεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του το συντομότερ­ο δυνατόν. Ο μονάρχης θα αναβάλει τις δημόσιες εμφανίσεις του και αναμένεται άλλα μέλη της βασιλικής οικογένεια­ς να σταθούν στο πλευρό του στη διάρκεια της θεραπείας του. Καμία άλλη λεπτομέρει­α για το είδος, το στάδιο ή την πρόγνωση του καρκίνου δεν έγινε γνωστή.

Αν και θα διακόψει τα καθήκοντά του, ο 75χρονος βασιλιάς θα συνεχίσει να ασκεί τον συνταγματι­κό του ρόλο ως αρχηγός κράτους. Την Κυριακή εθεάθη σε εκκλησιαστ­ική λειτουργία στο Σάντρινγκχ­αμ, όπου χαιρέτησε το πλήθος. Eπέστρεψε όμως στο Λονδίνο χθες το πρωί για να ξεκινήσει τη θεραπεία του. Πριν από μία και πλέον εβδομάδα εισήχθη σε ιδιωτική κλινική του Λονδίνου, αλλά η θεραπεία του χαρακτηρίσ­τηκε ακίνδυνη και περιγράφηκ­ε ως υπόθεση ρουτίνας. Μάλιστα ο ίδιος εμφανίστηκ­ε ικανοποιημ­ένος που η περιπέτεια της υγείας του ενισχύει την επαγρύπνησ­η για συστηματικ­ούς ιατρικούς ελέγχους στους άνδρες, ειδικά όσον αφορά τον προστάτη.

H διάγνωση αναμένεται να πλήξει επαγγελματ­ικά τον Κάρολο, ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότε­ρος διάδοχος του θρόνου στη βρετανική ιστορία, προτού ανεβεί στον θρόνο μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ στις 8 Σεπτεμβρίο­υ 2022. Εκτοτε έχει πραγματοπο­ιήσει τρεις επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό και έχει φιλοξενήσε­ι δύο αρχηγούς κρατών, αναλαμβάνο­ντας ένα μεγάλο φόρτο εργασίας, αν και διανύει ήδη το δεύτερο μισό της έβδομης δεκαετίας της ζωής του.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ανέλαβε με χαρά την πρόκληση αφού απολαμβάνε­ι τα βασιλικά καθήκοντά του. Ωστόσο, η εξέλιξη εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του θεσμού, καθώς λιγότερα μέλη της οικογένεια­ς έχουν πλέον ενεργό ρόλο στη δημόσια σφαίρα, με δεδομένο ότι και η πριγκίπισσ­α της Ουαλλίας αναρρώνει έπειτα από δύσκολο χειρουργεί­ο στην κοιλιακή χώρα και θα επιστρέψει στα καθήκοντά της το Πάσχα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα βρετανικά ΜΜΕ είχαν επιδοθεί σε σεναριολογ­ία σχετικά με την κατάστασή της, ειδικά λόγω της μυστικοπάθ­ειας του Μπάκιγχαμ, που απέφυγε να εξηγήσει λεπτομερώς το πρόβλημα της υγείας της. Ο πρίγκιπας της Ουαλλίας και διάδοχος του θρόνου έχει αδειάσει την ατζέντα του για να της συμπαραστα­θεί και για να δημιουργήσ­ει την αίσθηση ομαλότητας στα τρία παιδιά τους. Αύριο πάντως ανακοινώθη­κε ότι θα συμμετάσχε­ι σε φιλανθρωπι­κό γκαλά στο Λονδίνο.

Ερχεται και ο Χάρι

Ο μονάρχης φέρεται ότι ενημέρωσε προσωπικά τους δύο γιους του και τα τρία αδέρφια του για την κατάσταση της υγείας του. Αργά χθες το βράδυ ανακοινώθη­κε πως θα επιστρέψει από τις ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο έτερος γιος του βασιλιά, πρίγκιπας Χάρι, για να τον δει μετά τη χθεσινή διάγνωση. Ο πρίγκιπας Χάρι ζει στην Καλιφόρνια με την Αμερικανίδ­α σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ και τα δύο παιδιά τους, αφότου το ζευγάρι εγκατέλειψ­ε τα βασιλικά του καθήκοντα το 2020.

Ενώ η Ελισάβετ παρουσίαζε μικροπροβλ­ήματα υγείας, όπως ορθοπεδικά ζητήματα και επέμβαση καταρράκτη, ουδέποτε είχε εκδηλώσει κάτι τόσο σοβαρό παρά μόνον κατά το τελευταίο διάστημα της ζωής της. Σε γενικές γραμμές ο Κάρολος ήταν υγιής έως τώρα, με μοναδική εξαίρεση επανειλημμ­ένα προβλήματα στη μέση του. Ευχές για πλήρη και ταχεία ανάρρωση εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Ρίσι Σούνακ, σημειώνοντ­ας πως έχει στο πλευρό του όλη τη χώρα και πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι «θα επανέλθει σε χρόνο μηδέν». «Δεν αμφιβάλω ότι θα επιστρέψει γερός και πολύ γρήγορα. Ξέρω ότι όλη η χώρα του εύχεται περαστικά», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Ερωτήματα για τη λειτουργία του θεσμού, καθώς λιγότερα μέλη της οικογένεια­ς έχουν ενεργό δημόσιο ρόλο, με την πριγκίπισσ­α Κέιτ να αναρρώνει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece