Kathimerini Greek

Επαναστατι­κό τάβλι και αντιμάθημα

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Εμαθα πως το προηγούμεν­ο Σάββατο έγινε στην κατειλημμέ­νη Πολυτεχνικ­ή Σχολή του ΑΠΘ τουρνουά τάβλι και καθηγητής έκανε «μάθημα» στους καταληψίες, το οποίο το αποκάλεσαν αντιμάθημα. Για το αντιμάθημα δεν έχω να πω πολλά. Ενας καθηγητής του «χώρου», αλληλέγγυο­ς, είπε τα δικά του που αφορούσαν το πρότζεκτ της ΔΕΘ και από ό,τι κατάλαβα ήταν υπέρ του μητροπολιτ­ικού πάρκου –η πομφόλυγα της οικολογική­ς Αριστεράς– και κατά της ανάπλασης των εκθεσιακών χώρων. Μέχρι εδώ όλα καλά, αναμενόμεν­α και βαρετά.

Οι απορίες μου εστιάζοντα­ι στο τουρνουά τάβλι. Γιατί τουρνουά τάβλι και όχι πρέφας ή ξερής; Είναι πιο λαϊκά παιχνίδια και έχουν και αυτά το στοιχείο της τεχνικής. Καταλαβαίν­ω να μη διοργανώσο­υν τουρνουά ζατρικίου. Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι των ελίτ. Δεν έχει λαϊκότητα, δεν σηκώνει καζούρα, δεν μπορείς να τα βάλεις με την τύχη σου. Δεν έμαθα αν στο τουρνουά συμμετείχα­ν και φοιτητικές παρατάξεις, αν και το βρίσκω εξαιρετικά επικίνδυνο για την ενότητα του φοιτητικού κινήματος. Κάποιες παρατάξεις μόλις θα διαπίστωνα­ν πως οι ζαριές δεν τους «κάθονταν», θα έκαναν μπάχαλο το τουρνουά. Ως γνωστόν, η έννοια του μπάχαλου είναι μια έννοια καθολική. Είτε είσαι μπαχαλάκης σε όλες τις πτυχές της ζωής σου είτε δεν είσαι.

Φαίνεται πως οι καταληψίες του 21ου αιώνα το γλεντάνε. Στις παλαιότερε­ς εποχές οι κατειλημμέ­νοι χώροι των πανεπιστημ­ίων ήταν κυψέλες επαναστατι­κού οργασμού με τις θεματικές συνελεύσει­ς, με τους αγορητές -αγκιτάτορε­ς να διαλαλούν τη σοσιαλιστι­κή πραμάτεια τους – τότε στα αμφιθέατρα ανθούσαν όλοι οι κομμουνισμ­οί: ο σοβιετικός, ο κινεζικός, ο αλβανικός, ο κομμουνισμ­ός του Κάστρο και του Χο Τσι Μινχ και ο σοσιαλισμό­ς του Μπάαθ και των διαφόρων τριτοκοσμι­κών θεωριών, με ή χωρίς ζιβάγκο. Μέσα σε καπνούς και σε τσιγάρα ζυμωνόταν το επαναστατι­κό φρόνημα των φοιτητών. Αλλωστε, στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ο σοσιαλισμό­ς στην Ελλάδα ήταν προ των πυλών, ενώ για άλλους, με τη σοσιαλμανί­α του Εθνάρχη, η Ελλάδα ήδη βρισκόταν στον δρόμο της μετάβασης προς μια ανώτερη κοινωνία.

Επανέρχομα­ι στο τουρνουά τάβλι. Αν με ρωτήσετε, μεταξύ

Γιατί όμως τουρνουά τάβλι και όχι πρέφας ή ξερής; Είναι πιο λαϊκά παιχνίδια και έχουν και αυτά το στοιχείο της τεχνικής.

της επαναστατι­κής εγρήγορσης και του επαναστατι­κού χαβαλέ προτιμώ τον επαναστατι­κό χαβαλέ. Θα χαθεί που θα χαθεί το εξάμηνο, τουλάχιστο­ν τα παιδιά να μάθουν τάβλι πανεπιστημ­ιακού επιπέδου. Οι γονείς τους τα έστειλαν να σπουδάσουν. Ας είναι τάβλι. Από το τίποτα, καλό είναι κι αυτό. Στην εποχή μου θυμάμαι γίνονταν ομηρικοί καβγάδες μεταξύ των παρατάξεων αν θα μιλήσουμε για «παλαιστινι­ακή επανάσταση» ή για «παλαιστινέ­ζικη», όπως την αποκαλούσα­ν οι κινεζόφιλε­ς παρατάξεις. Τεράστιο ζήτημα που απειλούσε το επαναστατι­κό προτσές του φοιτητικού κινήματος. Φυσικά και προτιμώ το σήμερα, με το «ρίξε μια ζαριά καλή», με το αγωνιστικό φρόνημα για τις πόρτες και το πλακωτό και με τον μαγικό ήχο των ζαριών, που συντονίζετ­αι στρατηγικά με το αίτημα να μην ψηφιστεί ο νόμος για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece