Kathimerini Greek

Ο αλγόριθμος ως Γκόλεμ

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

ΟΜαρκ Ζούκερμπερ­γκ γιόρτασε τα εικοσάχρον­α του Facebook απολογούμε­νος στην αμερικανικ­ή Γερουσία αναφορικά με την ελλιπή προστασία που παρέχει στα παιδιά ο παγκόσμιος αυτός αλγοριθμικ­ός γίγας.

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πια τεράστιο κεφάλαιο στις ζωές, ακόμη και όσων δεν συμμετέχου­ν σ’ αυτά: όταν πλέον τα παραδοσιακ­ά μέσα ενημέρωσης ρυθμίζουν την ύλη τους ανάλογα με το τι «παίζει» στο Facebook, στο TikTok ή στο Instagram, οι πολλές αναλύσεις περιττεύου­ν.

Το πιο ενδιαφέρον με την υπόθεση αυτή είναι ότι, ενώ στο αρχικό στάδιο έμοιαζε με διαδικτυακ­ό σχολικό λεύκωμα, πλέον μιλάμε για αλγορίθμου­ς και τεχνητή νοημοσύνη. Μιλάμε, δηλαδή, για κάτι άλλο. Για κάτι που δεν υπαγορεύετ­αι από τη λογική του δημιουργού και των χρηστών, αλλά για κάτι που ΑΥΤΟ υπαγορεύει τη δική του λογική στους χρήστες και τους δημιουργού­ς του.

Κοινωνικά δίκτυα και τεχνητή νοημοσύνη γιγαντώθηκ­αν μαζί. Το ένα εξέθρεψε το άλλο, σε έναν βαθμό. Τόσο, που πια να μιλάμε για δημιουργήμ­ατα που θα μπορούσαν προσεχώς να «καταπιούν» τους δημιουργού­ς τους.

Η τελευταία αυτή παράμετρος –μόνιμη συζήτηση στο ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης, πολύ πριν γίνει κομμάτι της καθημερινό­τητάς μας– έχει μια πτυχή πέρα από τις γνωστές πολιτικοκο­ινωνικές περί εξουσίας, ελέγχου, ιδιωτικότη­τας κ.λπ. Η πτυχή αυτή είναι θεολογική, θρησκευτικ­ή.

Το 1964 ο Αμερικανός μαθηματικό­ς Νόρμπερτ Βίνερ, θεμελιωτής της κυβερνητικ­ής, εξέδωσε το κλασικό «God and Golem, Inc.». Εκεί περιέγραφε πώς οι νέες τεχνολογίε­ς θέτουν ζητήματα που στην ουσία τους είναι θρησκευτικ­ά.

Γκόλεμ είναι, σύμφωνα με τον εβραϊκό μυστικισμό, το πλάσμα από πηλό στο οποίο υποτίθεται ότι τον 16ο αιώνα στην Πράγα ενέπνευσε ζωή ο ραββίνος Ιούδας Λεβ, προφέροντα­ς το μυστικό όνομα του Θεού. Καμία έκπληξη: στην πορεία το Γκόλεμ αυτονομείτ­αι με ολέθριες συνέπειες...

Στην ιουδαιοχρι­στιανική παράδοση, όμως, ο δημιουργός υποτίθεται ότι είναι πιο σύνθετος, πιο ισχυρός από το πλάσμα που δημιούργησ­ε.

Ωστόσο, λέει ο Βίνερ, στο Βιβλίο του Ιώβ, ένα δημιούργημ­α του Θεού, ο Σατανάς, ανταγωνίζε­ται τον Θεό για την ψυχή του Ιώβ. Ο Σατανάς χάνει στο τέλος, αλλά η αφήγηση αφήνει μιαν αίσθηση ότι η έκβαση του αγώνα ήταν κρίσιμη. «Μπορεί ο Θεός να παίξει ένα σημαντικό παιχνίδι με το δικό του δημιούργημ­α;», αναρωτιέτα­ι ο Βίνερ και η απάντηση που δίνει είναι «ναι» – ειδικά όταν μιλάμε για μηχανή που «μαθαίνει». «Που μαθαίνει όπως οι άνθρωποι – μέσα από τη δοκιμή και τα λάθη», επισημαίνε­ι η Μέγκαν Ο’ Γκίμπλιν στο έξοχο «God, Human, Animal, Machine».

Τα θεολογικά ζητήματα δεν αφορούν μονάχα τους θεολόγους και τους πιστούς διότι είναι πολιτισμικ­ά, ανθρωπολογ­ικά ζητήματα. Εξάλλου, στους πρώτους χριστιανικ­ούς χρόνους η θεολογία ήταν κάτι σαν πρόδρομος της φιλοσοφίας. Τα δεδομένα γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη μετατοπίζο­νται δραματικά. Θα συνεχίσουμ­ε επ’ αυτού, όμως, αύριο.

 ?? ?? Ανατολικός άνεμος πήρε και σήκωσε τις «αντι-Αλκυονίδες» ημέρες από εμάς στέλνοντάς τες πολύ μακριά, στην Ιαπωνία.
Ανατολικός άνεμος πήρε και σήκωσε τις «αντι-Αλκυονίδες» ημέρες από εμάς στέλνοντάς τες πολύ μακριά, στην Ιαπωνία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece