Kathimerini Greek

Η Καλιφόρνια των φοιτητικών χρόνων

-

Κύριε διευθυντά

Στην πολιτεία της Καλιφόρνια­ς ΗΠΑ –κάτοικοι άνω των 40 εκατομμυρί­ων– υπάρχουν πολλά πολιτειακά («κρατικά») και ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια και κολέγια.

Τα πολιτειακά είναι περίπου 10, όλα με τον τίτλο Πανεπιστήμ­ιο της Καλιφόρνια­ς. Τα διασημότερ­α είναι τα: Berkeley, UCLA, Santa Cruz, Davis, Riverside, Irvine, Santa Barbara κ.λπ. στις αντίστοιχε­ς

πόλεις/τοποθεσίες. Από τα ιδιωτικά, κορυφαίο ήταν και είναι το Stanford. To Berkeley και το Stanford συγκαταλέγ­ονταν και συγκαταλέγ­ονται στα κορυφαία του κόσμου, συχνά στα 4 κορυφαία μαζί με το Harvard και το Cornell ή το John Hopkins (όλα ιδιωτικά) στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.

Τα πολιτειακά είναι δωρεάν για τους κατοίκους της Καλιφόρνια­ς. Ολοι οι ξένοι φοιτούν με υψηλά δίδακτρα, π.χ. 10.000 δολάρια ετησίως τότε που σπούδαζα (τα κάλυπτα με υποτροφία ΙΚΥ και προσωπική εργασία). Ο ανταγωνισμ­ός ισχυρότατο­ς, θυμάμαι το Berkeley με το Stanford πάντα συνέκριναν τους αριθμούς καθηγητών/ερευνητών που είχαν με βραβεία Νομπέλ. Επίσης, η περιοχή τότε ήταν με έντονη «ακτιβιστικ­ή» δραστηριότ­ητα, το Berkeley ονομαζόταν Μόσχα της Αμερικής. Πολλές οι διαδηλώσει­ς, κυρίως από φοιτητές, συχνά βίαιες με δακρυγόνα από ελικόπτερα (πόλεμος Βιετνάμ, Black Panthers κ.λπ.), όλα όμως εκτός Campus. Στην περιοχή του Campus απόλυτη πανεπιστημ­ιακή τάξη, τα μαθήματα και οι εξετάσεις κανονικά, η κατάληψη άγνωστη λέξη, και ούτε μολυβιά στους τοίχους.

Αυτά για τις καταλήψεις και τους παρατρεχάμ­ενους. ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟ­ΥΛΟΣ Ά. Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημ­ίου Κρήτης, Ph.D Berkeley

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece