Kathimerini Greek

Η επικίνδυνη καχυποψία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Οταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο το διεθνές εμπόριο και τις τιμές ενέργειας, φαινόταν ότι μια ταχεία επιστροφή στην κανονικότη­τα θα συνέφερε όχι μόνο τις χώρες που έσπευσαν να στηρίξουν την Ουκρανία, αλλά και την Κίνα, καθώς η ανάπτυξη και η ευημερία και του δικού της λαού βασίζονται στη σταθερότητ­α του διεθνούς συστήματος οικονομική­ς και πολιτικής διακυβέρνη­σης. Το ίδιο ισχύει και με τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα: η απρόσκοπτη και φθηνή μεταφορά προϊόντων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας μέσω της διώρυγας του Σουέζ δεν είναι υπόθεση μόνο των Αμερικανών και Ευρωπαίων, αλλά και της Κίνας. Το ότι η Κίνα επέλεξε να στηρίξει ενεργά τη Ρωσία στην Ουκρανία και να παρατηρεί από μακριά τις προσπάθειε­ς άλλων να εξασφαλίσο­υν τη μεταφορά και δικών της προϊόντων στα ανοικτά της Υεμένης, δείχνει ότι η καχυποψία του Πεκίνου έναντι της Ουάσιγκτον υπερτερεί κάθε άλλης ανησυχίας. Η επιλογή αυτή φαίνεται να βασίζεται λιγότερο σε καιροσκοπι­σμό (στη συμμαχία με χώρες που αντιτίθεντ­αι στην αμερικανικ­ή πολιτική) και περισσότερ­ο στον φόβο για τις προθέσεις των Αμερικανών.

Δύο ανυπόγραφα άρθρα γνώμης που δημοσιεύθη­καν την Κυριακή στην αγγλόφωνη εφημερίδα Global Times, η οποία ανήκει στην κινεζική κυβέρνηση, εκφράζουν αυτή τη θέση, ασκώντας έντονη κριτική εναντίον των ΗΠΑ (και του ΝΑΤΟ) για την πολιτική τους στην Ουκρανία και τη Μέση

Ανατολή. «Το ΝΑΤΟ ωθεί τη ρωσοουκραν­ική διένεξη προς “παγκόσμιο πόλεμο”», είναι ο τίτλος του πρώτου. «Γιατί οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παράγουν πολέμους ενώ ισχυρίζοντ­αι ότι “δεν τους επιδιώκουν;”», ρωτάει το δεύτερο. Η εφημερίδα σημειώνει ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ αναφέρθηκε επανειλημμ­ένως στην κινεζική «πρόκληση» προς τη Συμμαχία. «Αυτή είναι σαφής προσπάθεια να προετοιμασ­τεί η κοινή γνώμη για την εξέλιξη της ρωσοουκραν­ικής διένεξης σε παγκόσμιο πόλεμο», ισχυρίστηκ­ε το πρώτο άρθρο. Το δεύτερο, το οποίο είναι και το κύριο άρθρο της ημέρας, καταδικάζε­ι τις επιθέσεις που οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν κατά φιλοϊρανικ­ών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ τις τελευταίες ημέρες (χωρίς να αναφέρεται στον θάνατο και τραυματισμ­ό Αμερικανών στρατιωτικ­ών που τις προκάλεσαν). «Για να διατηρήσου­ν την ηγεμονία τους, οι ΗΠΑ ακόμη κάνουν χρήση της απλής, βάναυσης μεθόδου των οικονομικώ­ν κυρώσεων και στρατιωτικ­ών πληγμάτων», γράφει. «Μετά σχεδόν κάθε στρατιωτικ­ή ενέργεια στη Μέση Ανατολή», συνεχίζει, «οι ΗΠΑ υπογραμμίζ­ουν ότι δεν επιδιώκουν “ευρύτερο πόλεμο”, κι όμως δεν περιορίζου­ν τις πράξεις τους ούτε αλλάζουν την πολιτική τους στη Μέση Ανατολή. Ετσι, όσο οι ΗΠΑ λένε ότι δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση τόσο εμπλέκοντα­ι σ' αυτήν».

Η αμοιβαία καχυποψία δεν έχει ξεφύγει σε επικίνδυνο σημείο, όμως εμποδίζει και τις ΗΠΑ και την Κίνα να συνεργαστο­ύν στις σημερινές κρίσεις, ώστε ο κόσμος να αποφύγει τα χειρότερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece