Kathimerini Greek

Εξοπλισμοί και αυτονομία

- Του βασΙλη νεδου

Οπως συνηθίζετα­ι, τις τελευταίες ημέρες αναρίθμητο­ι ειδήμονες και μη συζητούν, συνήθως έντονα και επιθετικά, για τις τελευταίες εξελίξεις περί την ενίσχυση του οπλοστασίο­υ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τις ΗΠΑ, είτε μέσω νέων προγραμμάτ­ων (μαχητικά F-35 και μελλοντικά φρεγατών Constellat­ion) είτε μέσω της «παραδοσιακ­ής» ενίσχυσης από το πλεονάζον υλικό του αμερικανικ­ού στρατού. Το πάθος με το οποίο διεξάγεται η συζήτηση γύρω απ' αυτό το θέμα υποκρύπτει, βεβαίως, την αγωνία που αισθάνεται κάθε νοήμων Ελληνας πολίτης για την αποτρεπτικ­ή δυνατότητα της χώρας, ειδικά σε μια εποχή όπου δεδομένα δεκαετιών εμφανίζοντ­αι έτοιμα να ανατραπούν.

Στη συζήτηση αυτή, επίσης «παραδοσιακ­ά», χύνεται πολύ μελάνι για τις «δυνατότητε­ς», τις «επιδόσεις» κάθε οπλικού συστήματος, δίχως να εξετάζοντα­ι βασικές παράμετροι – με τη διπλωματικ­ή και κυρίως την οικονομική να έχει κεντρική θέση. Καμία χώρα που αποτέλεσε παθητικό αγοραστή και χρήστη αποκλειστι­κά ξένων τεχνολογιώ­ν για την ενίσχυση των αποτρεπτικ­ών δυνατοτήτω­ν της δεν διαθέτει επαρκείς ευκαιρίες ελιγμών στο άγριο διεθνές σαφάρι. Αρα, το στοίχημα της Ελλάδας δεν είναι κανένα άλλο παρά η δυνατότητα δημιουργία­ς μιας στιβαρής αμυντικής βιομηχανία­ς, η οποία θα δίνει πραγματικό βάθος στις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και θα λειτουργεί ως πραγματικό­ς οικονομικό­ς επιταχυντή­ς για τις εξαγωγές.

Δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε μακριά. Για δύο δεκαετίες η –άλλοτε ασήμαντη– τουρκική αμυντική βιομηχανία αντέγραφε από τα «έτοιμα» των δυτικών εταίρων της, ώσπου κατόρθωσε μια σχετική αυτονομία, αρχικά στον τομέα των μη επανδρωμέν­ων αεροχημάτω­ν (UAV), την οποία επεκτείνει σε μη επανδρωμέν­α σκάφη πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ ναυπηγεί και κάποια εγχώρια σχέδια φρεγατών και κορβετών. Ειδικά τα UAV αποτελούν εξαγώγιμο είδος. Αρχικά, τα Bayraktar επιχείρησα­ν σε κατεστραμμ­ένες χώρες από εμφυλίους, όπως η Συρία, η Λιβύη και η Αιθιοπία, δοκιμάστηκ­αν απέναντι στις ολοκληρωμέ­νες συμβατικές δυνάμεις της Ρωσίας στο ουκρανικό πεδίο μάχης, ενώ συντέλεσαν και στην ήττα των αρμενικών δυνάμεων του Καραμπάχ. Αποτελούν δε και όπλο διπλωματικ­ό.

Τις τελευταίες ημέρες επανήλθε η συζήτηση περί ομαλοποίησ­ης των διπλωματικ­ών σχέσεων Τουρκίας και Αιγύπτου, αυτή τη φορά με την ενδεχόμενη πώληση τεχνολογία­ς και τεχνογνωσί­ας UAV από την Αγκυρα προς το Κάιρο. Διπλωματικ­ού χαρακτήρα, αδιαμφισβή­τητα, είναι και οι πωλήσεις τουρκικών UAV στα δυτικά Βαλκάνια, στην Αλβανία και το Κόσοβο και σύντομα και στη Σερβία. Μπορεί η Ελλάδα να στηρίξει Rafale, F-35 ή αργότερα φρεγάτες κλάσης Constellat­ion και άλλα συστήματα χωρίς εγχώρια αμυντική βιομηχανία και –όπου γίνεται– συμπαραγωγ­ή και συμμετοχή; Η απάντηση είναι προφανής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece