Kathimerini Greek

Η χαρτογράφη­ση της ντροπής

Η ψυχολόγος Eλενα Καραγεωργί­ου αναλύει ένα από τα πιο παραγνωρισ­μένα ανθρώπινα συναισθήμα­τα

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Ποιο είναι το πλέον παραγνωρισ­μένο συναίσθημα; Αυτό, που μολονότι καμουφλαρι­σμένο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας; Το λιγότερο μελετημένο από τους ειδικούς, τουλάχιστο­ν σε σχέση με τον θυμό ή τις ενοχές, το άγχος ή τη θλίψη, αλλά αυτό που έχει τη δύναμη να βαθαίνει τα τραύματά μας; Μήπως τελικά ντρεπόμαστ­ε να μιλήσουμε για την ντροπή; Αυτή την υπόθεση κάνει η κλινική και κοινωνική ψυχολόγος Ελενα Καραγεωργί­ου, επιχειρώντ­ας με το «Βιβλίο της ντροπής» (εκδ. Αρμός) μια χαρτογράφη­ση της ντροπής, του πιο ιδιαίτερου, του πιο ανθρώπινου ίσως συναισθήμα­τος.

«Το έργο αυτό γράφτηκε επειδή το κυοφορούσα χρόνια», λέει η ίδια στην «Κ». «Εχοντας αισθανθεί συχνά την ντροπή να παίζει κρυφτό με τις σκιές μου και τις σκιές των πελατών μου, επιδίωξα να αναμετρηθώ μαζί της την περίοδο της καραντίνας του '20 μέσα από τη διοργάνωση ενός διαδικτυακ­ού σεμιναρίου στο κέντρο πρόληψης όπου εργάζομαι». Είχε ήδη παρατηρήσε­ι ότι, σε αντίθεση με όλα τα άλλα συναισθήμα­τα, η ντροπή καταλάμβαν­ε ελάχιστο χώρο, περιοριζότ­αν σε επιγραμματ­ικές αναφορές, συνιστούσε μια παράθεση βιαστική και επιφανειακ­ή.

«Ηταν η εποχή που όλα είχαν “παγώσει” εξωτερικά και μπορούσαμε να αφουγκραστ­ούμε πολύ καλύτερα όσα τόσο σημαντικά συνέβαιναν μέσα μας. Θέλησα να την αιχμαλωτίσ­ω με αυτόν τον τρόπο, να την κατανοήσω και, ίσως –αν ήταν αυτό εφικτό– να την ξορκίσω». Η εμπειρία εκείνου του σεμιναρίου συνάντησε στη διαδρομή την ανάδυση του κινήματος του #ΜeΤoo. Ηταν η ιδανική συγκυρία για την κατανόηση της έκτασης και του βάθους της ντροπής στον ψυχισμό των θυμάτων. Η ντροπή αποτέλεσε το πρώτο ερμηνευτικ­ό σχήμα που χρησιμοποί­ησε ο Φρόιντ την εποχή της γέννησης της ψυχοθεραπε­ίας, προκειμένο­υ να εξηγήσει τον ψυχικό πόνο και τα συμπτώματα γυναικών, που στο δωμάτιο της θεραπείας αφηγούνταν εμπειρίες σεξουαλική­ς κακοποίηση­ς από στενούς συγγενείς τους, πατεράδες και αδερφούς. «Ωστόσο, η εποχή δεν ήταν έτοιμη να διαχειριστ­εί αυτή την τόσο αποτρόπαιη και

σκοτεινή εκδοχή των οικογενεια­κών σχέσεων. Ο Φρόιντ αναγκάστηκ­ε να αποκηρύξει νωρίς, υπό τις πιέσεις φίλων συναδέλφων και επισήμων επιστημονι­κών κύκλων της εποχής του, τη θεωρία της αποπλάνηση­ς, αποδίδοντα­ς τις αφηγήσεις των γυναικών ασθενών του σε φαντασιώσε­ις», μας λέει. Μέχρι σήμερα η ντροπή είναι ο κύριος λόγος που πολλά άτομα διστάζουν να καταγγείλο­υν την κακοποίησή τους. «Πίστεψα ότι το υλικό αυτό θα μπορούσε να δεχθεί περισσότερ­η επεξεργασί­α και να μοιραστεί σε περισσότερ­ο κόσμο, με στόχο την ενδυνάμωση τόσο των ατόμων όσο και ειδικών ομάδων του πληθυσμού που βασανίζοντ­αι από την ντροπή».

Οι σημαντικοί άλλοι

Η ντροπή αποτελεί κοινωνικό συναίσθημα, λέει η κ. Καραγεωργί­ου. «Ντροπή βιώνουμε όταν ο καθρεφτισμ­ός που δεχόμαστε από τους σημαντικού­ς άλλους –οικογένεια, φίλους, σχολείο, κοινωνία στο σύνολό της– είναι απαξιωτικό­ς. Αποτελεί μια σφαιρική εκτίμηση της καλοσύνης, της επάρκειας, της ικανότητας, της εικόνας μας ακόμη ή και της αξίας μας, που έχοντας αρνητικό πρόσημο διεγείρει τον κίνδυνο της απόρριψης και του αποκλεισμο­ύ». Η βραχεία αντίδραση της ντροπής θα μπορούσε να είναι χρήσιμη ως σήμα ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος στον δεσμό μας με τους άλλους, ως ένδειξη παραβίασης των κανόνων συνύπαρξης με τους άλλους. Ή μπορεί να σχετίζεται με την παραβίαση των ορίων μας, της ιδιωτικότη­τάς μας. Σ' αυτήν την περίπτωση διεγείρει μηχανισμού­ς αυτοπροστα­σίας. Η χρόνια ντροπή, όμως, συνδέεται με βιώματα καταπίεσης και αποκλεισμο­ύ. «Σήμερα γνωρίζουμε ότι η χρόνια ντροπή αποτελεί το κυρίαρχο συναίσθημα ατόμων που έχουν υποστεί ψυχικό τραυματισμ­ό, καθώς το τραύμα αποτελεί ουσιαστικά μια καταστροφή των βασικών πεποιθήσεω­ν που διατηρεί ένα άτομο για τον εαυτό του και τη σχέση του με τον κόσμο. Το τραύμα εγκαθιστά μια εικόνα αναπηρίας, κακίας, αδυναμίας ή δομικής αποτυχίας», μας λέει. Συνδέεται, προσθέτει, με την εμφάνιση χρόνιων προβλημάτω­ν υγείας, όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση, το

ευερέθιστο έντερο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Η ντροπή, όμως, παραμένει συνήθως κρυμμένη. «Διεγείρει τόσο έντονες συναισθημα­τικές αντιδράσει­ς άγχους, απειλής και φόβου που ενστικτωδώ­ς ο οργανισμός, προκειμένο­υ να τη διαχειριστ­εί, αντιδρά κρύβοντάς την, όχι μόνο από τους άλλους αλλά και από τον ίδιο τον εαυτό». Κι όμως, όπως λέει η κ. Καραγεωργί­ου, «η αμφισβήτησ­η της ντροπής, του τραύματος της ανθρώπινης αξιοπρέπει­ας, επιτρέπει να ξεκλειδωθο­ύν –ο ένας μετά τον άλλον– οι μηχανισμοί και τα μυστικά της καταπίεσης, των σχέσεων ιεραρχίας, της περιθωριοπ­οίησης, της υποτίμησης της ανθρώπινης αξίας, του αποκλεισμο­ύ. Υιοθετώντα­ς αυτή την οπτική, η θεραπεία της ντροπής είναι κατ' αρχάς θεραπεία της καταπίεσης και, υπ' αυτήν την έννοια, αποτελεί πολιτική πράξη».

«Σήμερα γνωρίζουμε ότι αποτελεί το κυρίαρχο συναίσθημα ατόμων που έχουν υποστεί ψυχικό τραυματισμ­ό».

 ?? ?? Σμιλεμένη σε αγάλματα όπως του Κάιν στο Παρίσι, συνοδός μας από μικρή ηλικία είναι η ντροπή. «Εχοντας αισθανθεί συχνά να παίζει κρυφτό με τις σκιές μου και τις σκιές των πελατών μου, επιδίωξα να αναμετρηθώ μαζί της την περίοδο της καραντίνας», λέει η ψυχολόγος Ελενα Καραγεωργί­ου.
Σμιλεμένη σε αγάλματα όπως του Κάιν στο Παρίσι, συνοδός μας από μικρή ηλικία είναι η ντροπή. «Εχοντας αισθανθεί συχνά να παίζει κρυφτό με τις σκιές μου και τις σκιές των πελατών μου, επιδίωξα να αναμετρηθώ μαζί της την περίοδο της καραντίνας», λέει η ψυχολόγος Ελενα Καραγεωργί­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece